kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Nu är HTML5.1 slutförd, då startar HTML 5.2

Postad: 16 april 2018 | HTML-guider | No Comments
Lästid: 2 minuter
Uppdaterad artikel.

Efter att W3C publicerade Working on HTML5.1-inlägget har det gjorts framsteg. Frågorna har varit så många att de tvingats stänga fler än vad som de kunnat hålla öppna och aktiva. De säger sig nu ha fått en fungerande rytm för specifikationen som når den hastighet de vill ha, och har en spec som de tror är en stor förbättring av HTML5.

Följande…

De har precis lagt ut en Call for Consensus (CFC) – en förfrågan om en gemensam överenskommelse – för att publicera det aktuella ”HTML5.1 Working Draft” som en kandidatrekommendation (CR) vilket innebär att de tillfälligt går in i ett funktionsstopp på HTML5.1. Detta gör att W3C-patentpolicyn kan träda i kraft och säkerställa att HTML5.1 fritt kan implementeras och användas.

Medan HTML5.1 är en kandidatrekommendation kan man göra några redaktionella justeringar av specifikationerna – till exempel att leta efter namn som har utelämnats i avsnittet erkännanden (acknowledgements). Det kommer också ligga några funktioner i riskzonen märkta som ”at risk” vilket innebär att de kommer att tas bort från HTML5.1 om man under CR upptäcker att de inte fungerar i minst två webbläsare.

Utöver detta är vägen att ta sig från CR till W3C-rekommendation administrativ. Man hoppas på att Web Platform WG håller med om att HTML5.1 är bättre än HTML5 och att det skulle gynna webbgemenskapen om man uppdaterade ”guldstandarden” – W3C-rekommendationen. Sedan behöver man W3C:s medlemskap, och slutligen att också W3C-direktören Tim Berners-Lee håller med.

Målet är att HTML5.1 ska bli en W3C-rekommendation i september

För att uppnå det måste man sätta specifikationen i ett funktionsstopp nu. Men vad händer mellan nu och september?

Det finns väntande ändringar som återspeglar funktioner man tror kommer att levereras under de närmaste månaderna. Och naturligtvis finns det alltid buggar att fixa och redaktionella förbättringar för att göra HTML på W3C mer tillförlitligt och användbart för webbgemenskapen.

Under de kommande veckorna kommer man att föreslå ett första offentligt arbetsutkast av HTML5.2. Detta kommer förmodligen att inkludera några nya funktioner, vissa funktioner som inte var interoperabla och därför inte ingår i HTML5.1, och några fler buggfixar. Detta kommer att starta ett program med vanliga Working Draft-utgåvor tills HTML5.2 är redo att flyttas till W3C Recommendation någon gång under nästa år eller så.

Som alltid är alla vänligen att gå med, oavsett om du följer @HTMLWG på Twitter, anmäler frågor, går med i WP WG och skriver delar av specifikationen, eller bara hjälper dina kollegor att hålla sig uppdaterade om HTML.

Å ordförandenas och redaktionernas vägnar, tack!

[https://www.w3.org/blog/2016/06/finishing-html5-1-and-starting-html-5-2/]