Använda SSI med .htaccess

Lästid: < 1 minut

Du kanske vill använda programspråket SSI men ditt webbhotell har kanske inte möjligheten att erbjuda dig det? Var bara lugn, med några enkla rader i din .htaccessfil kan du ändra på den saken.

AddType text/html .shtml
AddHandler server-parsed .shtml
Options Indexes FollowSymLinks Includes 

I klartext talar ovanstående rader om för servern att den ska hantera varje fil med slutändelsen .shtml som SSI – server side includekommandon. Men du kanske inte vill att alla html-filer ska hanteras som shtml-filer? Då ändrar du i andra raden till detta:

AddHandler server-parsed .shtml .html 

Skulle det vara så att du har för avsikt att behålla dina ssi-sidor med filändelsen shtml och på samma gång använda ssi på din indexsida måste ytterligare lägga till följande rad i din .htaccess:

DirectoryIndex index.shtml index.html 

Nu tillåts din index.shtml vara din ”default-index”. Skulle den mot förmodan inte finnas så kommer index.html att laddas in istället.

Författare: lillan

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.