Börja blogga! En guide om bland annat WordPress DNS SEO

Postad: 1 december 2020 | No Comments
Lästid: 41 minuter
Lär Dig blogga som ett proffs!
Denna guide som ersätter det gamla inlägget ”Kom igång och blogga” är mycker mer komplett och omfattande. De tre kostnadsfria bloggplatsformarna WordPress, Blogger och svenska Blogg.se presenteras lite mer ingående samt vad du bör förbereda för att installera WordPress från scratch med eget domännamn på ett webbhotell. Jag förklarar också vad SSL är och hur Googles nya algoritmer fungerar.

Lästiden tar ungefär 41 minuter om du läser hela guiden, jo jag vet att den är väldigt omfattande men det går alldeles utmärkt att välja mellan de olika avsnitten via länkarna längre ned.

Börja blogga - en nybörjarguide om WordPress DNS SEO I denna heltäckande och ultimata nybörjarguide om WordPress DNS SEO kommer vi att gå igenom många praktiska saker.

Brukar du blogga men vill gå ett steg längre och fördjupa dina kunskaper i SEO eller marknadsföring så är denna guide toppen även för dig.

Du får bekanta dig med vad DNS – Domän namn system och NS – namnservrar gör och hur du pekar dem mot din webbplats.

Dessutom gör vi ett nedslag om vad SSL som krypteringscertifikat innebär för din webbplats och för SEO. Eftersom vi också vill att bloggen ska rankas högt hos sökmotorerna så finns det ett större avsnitt om SEO.

Vi kikar på bloggstrategier och får tips.

Att installera ett FTP-program mot webbhotellets server tar vi etappvis med bland annat bilder.

Jag visar på skillnaderna mellan toppdomän subdomän underkatalog och hur en komplett URL är uppbyggd.

Vi tittar även på hur man ändrar bloggens design, byter teman, samt bekantar oss med WordPress Plugin och deras funktion. Vill du använda bloggen till att tjäna pengar så finns det ett avsnitt om detta och marknadsföring. För att synas på nätet och komma högt i rankningen är både SEO som sociala medier viktiga, här får du tips om det.

Slutligen listar jag lite olika gratisverktyg, webbplatser, och gratisprogram som är värdefulla när man har en blogg.

Jag vill tillägga att de delar av guiden som tillämpas på de olika avsnitten kan variera och vara mer eller mindre informativa beroende på nödvändighet. Delar som återkommer bygger på varandra och fördjupas allteftersom. Vill du hoppa direkt till respektive bloggplattform så använd länkarna här under, men risken finns förstås att du kan missa många viktiga delar på vägen dit.

Innehåll

  1. WordPress – Allmän information
  2. Blogger – Googles bloggplattform
  3. Blogg.se – En introduktion
  4. Blogga och tjäna pengar
  5. Google Passage Ranking And Indexing
  6. SEO sociala medier och marknadsföring
  7. Gratisverktyg som du kan ha nytta av när du bloggar

En nybörjarguide om WordPress DNS SEO, så var ska jag börja?

Kvinna som funderar över WordPress DNS SEOFörst, innehållet är det som gör bloggen! Du har kanske ett stort intresse för något, försök då att ha ett sammanhängande tema så blir det inte så förvirrande för besökaren.

Många väljer att skriva om mode – då kan man dela upp det i flera underkategorier – men håll dig bara till detta tema och sådant som kan höra till.

Vill du att använda bloggen som en dagbok eller livsstilsblogg blir det givetvis lättare.

Hur som helst så bör du fundera över vad det är du vill blogga om för det är innehållet som kommer att bli just ditt varumärke! Läs gärna mer i snabbartikeln planera skapa och publicera om hur du bygger en webbplats.

WordPress, Blogger eller Blogg.se?

Det här är lite knepigare. Är du en person som älskar att skriva bör du välja en blogg som du verkligen kommer att kunna utnyttja, i synnerhet om det är en fast bloggplattform som blogg.se, Blogger eller liknande.

Någon gång i framtiden kanske du vill börja att lägga in reklam och tjäna pengar på bloggen, kontrollera därför om bloggplattformen tillåter att du själv får lägga upp reklam eller göra reklamsponsrade inlägg.

Väljer du att blogga på WordPress.com kan det vara bra att veta att om du vill ha en egen installation i framtiden så går det alldeles utmärkt att byta till en sådan. Allt innehåll du har på wordpress.com kan man migrera/importera till din nya wordpress-installation, så du förlorar inget.

Från och med här kommer du att ha stor nytta av nybörjarguiden oavsett om du använder WordPress, Blogger, blogg.se eller väljer att göra en egen HTML-sida som webbplats.

DNS Domännamn. Vad ska bloggen heta

 WordPress DNS SEO Domännamn När du har kommit så här långt att du har valt bloggplattform så är det dags att ge bloggen ett namn. Ett häftigt svenskt namn med å ä eller ö blir dock inte lika häftigt som webbadress eftersom man normalt inte använder å ä eller ö i url:er.

Det behövs ett serverstöd för att webbläsarna ska tolka webbadressen rätt.

IDN Domäner

Domäner som använder å ä och ö kallas för IDN-domänerInternationalized Domain Name eller på svenska: internationaliserat domännamn. Av dagens webbläsare klarar de flesta av att tolka å ä och ö med serverstöd men var aktsam på att e-posttjänsterna inte gör det per automatik.

Man bör undvika att ha med understreck, siffror eller bindestreck i domännamnet. Undantaget för bindestreck är om det är ett namn på korrekt skriven svenska.

Använd ett lättstavat namn. Ju kortare desto bättre, men det ska naturligtvis vara ett namn som pekar mot dig, din verksamhet och om det du skriver och dessutom vara lätt att komma ihåg.

Om Bloggen/hemsidan och domännamnet har namnkoppling till din URL och det du skriver om är det bra för din SEO. Välj därför namn med omsorg. Har du svårt att komma på något så listar jag här tre domängeneratorer som kan vara till din hjälp.

Fyll bara i några sökord, givetvis ord som kan kopplas till din blivande blogg. Sedan klickar du på search eller generate och du kommer att få flera alternativ att välja på. Tänk på att det kanske inte är säkert att alla dessa tre domännamngeneratorer ger dig exakt samma namn. Testa dig fram.

  1. Domainwheel.com
  2. Namemesh.com
  3. Bustaname Wordmaker

Toppdomän och subdomän

https://kaxigt.com är en toppdomän.
https://blog.kaxigt.com är en subdomän.
https://kaxigt.com/blog/ är underkatalog.

Sista exemplet är en underkatalog. Vissa menar att den ger högre juice till Google när det handlar om rankningen. Vad som gäller för topp- respektive subdomäner och SEO finns mer info i SEO, sociala medier och marknadsföring längre ned på sidan.

Index-dokumentet

Det första dokumentet på hemsidan bör heta index.html – index.htm – index.php eller index.asp eftersom det är ditt indexdokument servern söker efter i första hand. Index är med andra ord ditt ”startdokument” och därför bör man inte heller ha olika indexdokument i samma rotkatalog även om dessa har olika filändelser som htm, php eller asp.

Tips! I en WordPress-installation ligger index.php i installations-roten, dvs i mappen WordPress tillsammans med de andra installationsfilerna och mapparna. Det kan vara bra att veta att om du råkar radera denna så är det bara att skapa ett tomt dokument, spara det som index.php och skicka upp det till mappen.

Finns inte index.php så rasar installationen, du kommer inte in WordPress via webbläsaren, men du kan alltid komma åt den via din FTP eller cPanel och ladda upp filen på nytt.

Ett annat skäl till att använda startdokumentet index är att slippa långa webbadresser för anger du ett annat dokument som startsida kommer denna att lägga sig sist i din URL (Uniform Resource Locator). Indexfilen leder alltid till topp-domänen förutsatt att du inte ställt om pekningen till ett annat dokument eller katalog.

Exempel utan ett indexdokument: https://www.din_sida.com/dokumentnamnet.html
Exempel med ett indexdokument: https://www.din_sida.com

Vad är en post eller inlägg?

Nybörjarguide WordPress DNS SEO. Vad är en bloggpost? En post är samma sak som ett inlägg eller artikel. Vi använder bara olika ord för samma sak. Varje inlägg får dessutom en tidsstämpel som skiljer dem åt, samt i vilken kategori inlägget postades.

Det här är bra om du postar flera inlägg under samma dygn.

Ibland kan det dock vara knepigt att komma igång att blogga. Du vet på ett ungefär vad du vill sätta på pränt, men så är det ju det här med att lägga till sökord i en text för att bli indexerad av sökmotorerna.

Mitt tips är att du öppnar Google startsida och i sökfunktionen börjar skriva ord som kan kopplas till din text, blogg och domännamn. Du får då en uppskattning om hur många av dessa ord som indexeras och vilka av dem du skulle kunna använda i ditt inlägg.

Förhoppningsvis får det dig att inspirerad. Missbruka inte heller sökorden, om du upprepar samma sökord för många gånger i posten/posterna kan det ge motsatt effekt och sökmotorerna räknar dem som spam.

Hur postar jag ett inlägg?

Blogg.se – här går du in i länken nytt inlägg, skriver ditt inlägg och väljer kategori. Sedan trycker du på spara och publicera. Klart!

Hos WordPress klickar du i panelens vänstra sida på post – add new (inlägg – nytt). Skriv ditt inlägg, kanske en utvald bild, lägg till taggar om du vill, välj kategori och tryck sedan på knappen publish i panelens högra sida. Klart!

I Blogger går du till inlägg – nytt inlägg. Skriv ditt inlägg, välj kategori och klicka i publicera inlägg. Klart! Läs mer under varje specifik bloggplattform.

Tips! Kopiera inte in text direkt från word eller annat förformaterat textdokument i dina inlägg för det brukar tillkomma en massa specialtecken som inte syns förrän texten kommer upp on-line. Ha istället för vana att först kopiera in texten i exempelvis anteckningar och därefter kopiera in texten från anteckningar till ditt inlägg. Den blir då oformaterad.

I Windows 10 så skriver du bara in anteckningar i sökrutan längst ned till vänster så får du upp en lista i vilken dokumentet anteckningar finns. Hur du gör för att få upp motsvarande dokument i Mac-datorer vet jag tyvärr inte.


Vad menas med ”Trackbacks” eller ”att pinga”?

Trackbacks är om du i din blogg skriver en post om någon annans blogginlägg och sedan väljer att länka till detta inlägg. Trackback är webbadressen till den specifika posten du vill länka till och är en form av tillbakalänk. Du fyller i den i en speciell ruta för trackbacks.

Pingbacks, att pinga bloggen, innebär att när du har skrivit ett inlägg så går du till exempelvis Bloglovin eller bloggportalen och fyller i webbadressen till ditt inlägg. Den kommer då sedan upp på dessa sidor så fler kan se att du har uppdaterat bloggen. De som prenumererar på dina feeds/RSS uppdateras automatiskt när du pingar inlägget.

Det fina med trackbacks och att pinga sin blogg är att den når ut till andra på internet, alltså är det stor chans att ditt besökarantal ökar. Pingback är också en form av tillbakalänk och eftersom den är direkt relaterad till din SEO så är pingbacks mycket bra utifrån ett SEO-perspektiv.

API

Man kan också lägga in en så kallad API-kod till sidor som pingar bloggen. Då behöver inte du manuellt pinga utan det sker i samma ögonblick då du publicerar varje inlägg.

Vad är bloggroll?

Bloggroll är detsamma som en samling med dina favoritlänkar, exempelvis andras bloggar eller helt vanliga länkar. Ju fler länkbyten du dessutom gör desto fler besökare kommer du att få. I Blogger heter det läslista.

Vad är plugins?

Plugins är insticksmoduler som oftast förhöjer användarmöjligheterna med bloggen. WordPress.org har ett stort antal plugins för att höja effekterna på bloggen – dock har man inte samma urval i wordpress.com om man inte köper sig ett pro-konto. Blogg.se har inga användar-plugins.


En introduktion till guiden WordPress DNS SEO

WordPress Bloggar hos WordPress.com har egna teman som man kan välja mellan. Vissa av dem tillåter att man bland annat ändrar länkfärg, header, logo, eller färg på headern och bakgrund.

Redigeraren (customizer) hjälper dig att ytterligare göra dina inställningar i hur du vill att utseendet på din blogg ska se ut. Observera att funktionerna i redigeraren kan skilja sig stort mellan olika teman.

I övrigt är det svårt att förändra utseendet om man inte är villig att betala en slant. Då får man tillgång till stilmallen så man kan spara den. Dock finns det ett stort temabibliotek med både gratisteman som betalteman om man vill byta stil och utseende. Du kan inte ladda upp egna teman om du har ett gratiskonto.

Dashboard – panelen för admin – är lättöverskådlig med en massa finesser. Bland annat kan man lägga in ratingsystem och frågepaneler. Med några enkla klick kan man lägga in en video eller bild.

Under inställningar kan man ange hur långa inläggen ska vara, hur många som ska visas per sida, tidsformat, ange om förstasidan ska vara statisk (som en välkomstsida) eller ej, man kan lägga till socialmedia, taggar, ange hur många kommentarer som ska synas.

Det finns möjlighet att stänga kommentarer, spamskydd, nästlade kommentarer och att skapa en e-handel (på wordpress.com är e-handelskonto ett betalkonto om 450kr/mån).

På egen installation från wordpress.org kan du ladda ned och installera e-handelsplugin gratis. WordPress har stöd för gravatar och lösenordsskyddade inlägg. Vill du blogga via din mobil så kan du ladda ned deras app för iOS och Android.

WordPress DNS SEO WordPress.com är ett bra mycket mer kraftfullare publiceringsverktyg än blogg.se, nackdelen är att man inte har 100% kontroll över vare sig design eller layout om man inte vill betala extra för det. Du får inte använda reklam eller tjäna pengar på bloggen utan att ha betalat en avgift till wordpress.com.

Plattformen visar slumpvis reklam i posterna, och då längst ned på sidan. Den tillåter widgets men bara vissa som på förhand är bestämda om du inte betalar en avgift för fler bloggverktyg. WordPress.com har ingen öppen källkod till skillnad från WordPress.org.

Här kan du läsa om wordpress.com användaravtal.

Du får en plats på wordpress.com egen server i samband när du registrerar ett bloggkonto. Här finns en översikt med vad som varje kontopaket innehåller och vad de kostar (gratiskontot är alltid gratis). På wordpress.com kan du också testa om domännamnet till bloggen är upptagen eller ledig.


WordPress.com: steg-för-steg-guide

Vi ska nu gå igenom hur du kommer igång med att blogga på wordpress.com och hur du hanterar bloggens olika användarfunktioner, det vill säga skriva dina inlägg, hantera kommentarer osv.

Det skiljer egentligen inget mellan en blogg på wordpress.com och en installerad från wordpress.org (se bildguiden under rubriken WordPress inifrån längre ned på sidan) mer än att den du själv installerar kommer ha stöd för fler plugin och användarfunktioner.

Börja med att skapa ett konto på wordpress.com

Skapa ett WordPresskonto

Till att börja med så får du välja vilket format din webbplats ska ha. Det är därför en god idé att veta vad du tänker skriva om. Valmöjligheterna du kommer att få är om det är en blogg du vill ha, en portfolio för dina fotografier, en affärssida eller kanske en blogg med lite av varje mitt emellan.

Oavsett vad du än väljer här så finns det möjligheter att ändra på det senare.

Okej, när du har hunnit så här långt är det dags att välja ett tema – webbsidans utseende. Vissa är dock betalteman men WordPress har massvis med färdiga gratisdesigner i sin kollektion, och du kan byta tema så ofta du vill. En del teman kan ha mer funktioner än andra så du behöver därför alltid kika på hur de ser ut i realtid i förhandsgranskningen.

Steg nummer två är att ge din blogg/webbsida ett namn. Webbadressen blir dittbloggnamn.wordpress.com. Alla bloggar på wordpress.com är subdomäner, men har du redan en domän eller tänker köpa en så går det utmärkt att peka den mot ditt konto så du får den som toppdomän. Du kan läsa mer om detta i nästa avsnitt.

Har du inte bloggat tidigare så kan ett gratiskonto vara bäst att börja med. Det är nämligen dags att välja vilken typ av konto du vill ha. När det är klart så är det bara att börja blogga.

Skriv ett inlägg, lägg till en bild eller två och ange vilken kategori posten ska hamna i. Till höger på inläggsidan finns olika funktioner du kommer att kunna använda för varje inlägg, bland annat om du vill ha en utvald bild.

Kanske har du nu publicerat ditt första inlägg. Sprid då till dina vänner att du har börjat blogga så kommer det genast bli mycket roligare. Pinga inlägget så du syns. Skapa en bloggroll. Läs andras bloggar, kommentera och glöm inte att lämna webbadressen till din blogg så du ökar ditt besökarantal.

Hur WordPress ser ut inifrån kan du se i nästa avsnitt om hur du gör för att installera och konfigurera WordPress från scratch på ett eget webbhotell.

Bildkälla: wordpress.com

 


Installera och konfigurera WordPress DNS från scratch

Det är faktiskt bara några få saker som du behöver veta om vad som krävs för att starta upp en WordPress-blogg på egen installation, eller om du vill skapa en annan webbplats. Du behöver:

  1. Domännamn, något som både beskriver dig och innehållet i din blogg. Internetstiftelsen har bra information om detta i tips innan du registrerar ett domännamn och registrera ett domännamn.
  2. Webbhotell där du har din blogg. Jag rekommenderar varmt NuNames Manufrog Webbhotell, ett svenskt och service-minded webbhotell med bra priser och utmärkt support.
  3. Många webbhotell, men inte alla, använder cPanel som är en kontrollpanel. Denna kan man säga är din bästa vän för här konfigurerar du ditt konto och allt som finns installerat.
  4. (endast WordPress) Ladda ned, installera och konfigurera din wordpress-blog. Vissa webbhotell har auto-installeraren Softaculous eller Fantastico som installerar din blog med bara några få klick om du inte manuellt vill installera den. Följ bara deras respektive guide så går det på ett kick.
  5. FTP-grogram så du kan föra över dina filer till webbhotellet. Jag rekommenderar FileZilla som har ett bra användargränssnitt och lätt att komma igång med. Fler gratisprogram finns att välja på i länken Gratisverktyg som du kan ha nytta av när du bloggar.
  6. Texteditor med vilken du kan konfigurera och skriva i dina filer. Förslag på dessa som gratisprogram hittar du i samma länk här ovanför.

Nybörjarguide om WordPress DNS SEO. Nu kör vi igång installationen!

Börja med att gå till wordpress.org eller wordpress.org på svenska för att ladda ned WordPress. På den svenskspråkiga sidan får du WordPress på svenska.

Allmän information DNS NS och SSL

När du registerar dig för ett konto på ditt webbhotell så får du ett mail med alla dina användaruppgifter du behöver. Du får dina inloggningsuppgifter till webbhotellets administrationspanel (kan vara cPanel) för just ditt konto.

Jag vill poängtera att de här under bara är exempel på hur det kan se ut men principen är dock densamma.

Domän: dinblogg.com
Användarnamn: kopplat till ditt domännamn
Lösenord: xxxxxxxxxxxx. Det kan du alltid byta

Information om vilken namnserver ditt konto ligger.

Serverns namn:servernamn och nummer.webbhotellet.com
Namnserver 1: ns1.webbhotellet.com (ip: xxx.xxx.xxx.1 )
Namnserver 2: ns2.webbhotellet.com (ip: xxx.xxx.xxx.2 )

Ofta ges en temporär hemsideadress med en IP-adress att börja med innan domänen har propagerat. Att propagera innebär den tid det tar från när din domän ansluts till dina namnservrar fram till den indexeras. Det kan ta allt mellan 12-48 timmar, men det kan också gå fortare.

Dock går det alldeles utmärkt att logga in med de temporära användaruppgifterna och arbeta med hemsidan innan den har propagerat.

Tips! Hur vet jag då om webbadressen har propagerat? Testa att söka på din URL, om din blogg visas så är det klart.
Temporär FTP Adress/URL server: xxx.xxx.xxx.x
Temporär Hemside Adress/URL: https://xxx.xxx.xxx.1/~ditt_användarnamn/
Temporär sökväg till Kontroll Panel(Cpanel): https://xxx.xxx.xxx.x/cpanel

Du får även användaruppgifterna till din FTP så du kan föra över filer till servern när din domän väl har propagerat. Det är dessa du därefter använder.

FTP Adress/URL server: ftp.dinblogg.com
Hemside Adress/URL: https://www.dinblogg.com
Sökväg till Kontroll Panel(Cpanel): https://www.dinblogg.com/cpanel

E-postinställningarna och SLL för de epostadresser/konton du skapar i Cpanel kan se ut så här.

POP3 Adress/server: mail.dindomän.com
SMTP Adress/server: mail.dindomän.com (Obs! De flesta ISP/Operatörer blockerar port 25 så port 26 brukar vara öppen för SMTP)
Användarnamn: HELA epostadressen tex. info@dindomän.com
Om Ditt epostprogram inte accepterar @ tecknet, testa med att byta ut det till ett + tecken.
Lösenord: Det du valde i din Cpanel när du skapade epostkontot
IMAP och SSL (säker anslutning) går också att använda - mer info om detta får du av ditt webbhotell. Obs! Om Du vill använda SSL (säker anslutning) måste du ange ditt servernamn som inkommande och utgående epostserver, exempelvis servernamn1.dittwebbhotell.com

Secure Sockets Layer – SSL

Secure Sockets Layer - SSL. Nybörjarguide WordPress DNS SEO. SSL är ett certifikat för den säkerhetsteknologi som används till informationsöverföring på internet.

Det kan vara att skapa en krypterad länk från en webbserver till en webbplats.

SSL skapar en skyddad och säker kanal så ingen kan se vad som händer mellan servern och webbplatsen, exempelvis när du ska ange lösenord och användarnamn eller logga in på din bank.

Webbplatser som är skyddade med SSL har alltid ändelsen S i sitt Hyper Text Transfer Protocol – HTTPS.

Ser dina besökare att du skyddar din webbplats med SSL så känner de sig säkra. Många webbhotell erbjuder gratis autoinstallationer av SSL till sina kunder. Fråga om hjälp.

Vad gäller SEO och sökresultat så har Google lagt in SSL i sin rankingalgoritm vilket innebär att webbplatser som har SSL kommer att hamna högre upp i sökningarna. Webbplatser som inte använder SSL kan också flaggas som osäkra, besökaren får då en varning ifall denne verkligen vill gå vidare till webbplatsen på egen risk eller avbryta.

Enligt Google är 95% av alla besökta webbplatser skyddade med SSL. Google har en FAQ om just vanliga frågor kring HTTPS på Google ifall du vill läsa mer. Texten är på svenska.


DNS – Domain Name System (Domännamnsystem) och NS – Name Server (namnserver)

Hur DNS fungerar DNS och/eller Namnservrar för en dialog med ISP (Internet Service Provider) om vilken ”adress” ett domännamn har.

När någon söker på namnet på en domän så är det namnserverns uppgifter som datorn allra först kikar på.

NS -Namnservrar är publika såtillvida att de kan lagras på olika platser över hela världen.

Om datorn en gång lärt sig namnservern till en webbplats kan den följa spåren dit genom att söka på uppgifterna till den första NS genom att ”fråga” var den kan hitta alla (andra) uppgifter om DNS till just denna webbplats.

Exempelvis en subdomän.

Domän Name System – DNS är också publik men kan endast lagras på en enda plats vilket innebär att när namnserverns uppgifter svarar på datorns anrop och webbplatsen överrensstämmer med anropet så har den hamnat rätt.

Bildkälla:bilden är hämtad på supportz.com


Packa upp din WordPress

Nu är det dags att packa upp din WordPress. När du laddar ned den så kommer den i en zip-mapp, dvs alla filer är komprimerade och ligger i en speciell mapp för sådana filer.

Du packar enklast upp mappen WordPress genom att dubbelklicka på zip-mappen, den visar då innehållet, dvs mappen WordPress.

Vänsterklicka en gång så den mappen blåmarkeras, håll ned musknappen och dra mappen dit du vill ha den, exempelvis på skrivbordet så du lätt kan komma åt den.

Klart.

Öppna nu mappen WordPress. Inuti den ligger en massa filer som utgör hela bloggplattformen. Bläddra gärna igenom filerna en stund och bekanta dig med mapparna och vad som finns i dem.

Att ha ett litet hum om hur de ligger i mapparna är till stor hjälp framöver när du ska börja föra över filer via FTP. Den mapp du troligast mest kommer att arbeta med är mappen wp-content. I denna mapp finns det fler mappar.

Främst kommer du att lära känna plugins, themes, uploads. I plugins lagras de plugin du installerar. I mappen themes hittar du alla teman som du installerar, vid sidan av WordPress Standardteman.

Du måste ha ett standardtema kvar i mappen, helst det senaste och självklart det specifika temat du använder som modertema om du tänkt göra ett barntema.

Uploads är en form av arkivmapp, här kommer alla dina uppladdningar att arkiveras efter år och månad. En del plugin lagrar även vissa av sina filer här.

Konfigurera wp-config-sample.php

Starta upp din texteditor och öppna filen wp-config-sample.php i mappen wordpress. Vi ska bekanta oss med den och få en översikt. Som du ser så ska du fylla i en massa uppgifter.

Det kan se läskigt ut men vi ska det steg för steg – och med bilder. Bilden här under visar den övre delen av filen. Där ska du fylla in namnet på din databas, ditt databas-användarnamn och databas-lösenord. Bilden är klickbar så du kan göra den större.
WP Config Sample. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Nedanstående koder ska vi låta vara som de är.

/** MySQL hostname */ 
define('DB_HOST', 'localhost'); 
/** Database Charset to use in creating database tables. */
define('DB_CHARSET', 'utf8');

När det är gjort så är det dags att fylla i SALT – WordPress hemliga säkerhetsnycklar som autentiserar installationen. Här hämtar du dina säkerhetsnycklar och de genererar nya för varje gång du uppdaterar länken. Tänk på att kopiera ned allt samtidigt, alla tecken och siffror som ges vid varje klick hör samman.

Uppdaterar du innan du har skrivit ned allt så måste du börja om igen. Du kopierar allt som genererats i länken och klistrar in det såsom du ser på bilden längre ned. Använd alltså INTE koderna nedanför som genererats enbart för denna guide.

define('AUTH_KEY',         '51pz<hHW50Sa+2Hhux$;2J!(Iva(-3A|GS9z(A}`l<ZMp];;q<nrqizQ,@f]T<uj');
define('SECURE_AUTH_KEY', 'l{6EkfFb@nlUl6+aRElO_-yh)]:v.={:;^3eDZ_wZa[fjX6C0L%R*%7KgBr1D-_w');
define('LOGGED_IN_KEY', 'awg%-+B0I 4g>gQGW[?_$/BPf.:nBB84aOpL(M!q^hgzi:l5L-m:_| l6|[m;A=3');
define('NONCE_KEY',        '+6W]>E8Ck-7&kV+xA_*y+|&H18QB-mp%QE}wl<)6k]kQSNd*o|S|J/oQX$pF9ccc');
define('AUTH_SALT',        'I+5nH.-H{M{ZUiKJKhxQ4{E24%$A9^4<%0~N!*w(?F #*)o%X5ZQCdo/NL%(@C%u');
define('SECURE_AUTH_SALT', 'v#vf(F;8#(8:gJk:(&/n!1%*wL13^D?8fcri&Yw,9gKX){`$N[T|p[Z`{HX7*a6.');
define('LOGGED_IN_SALT', '#YKfz/-:SB.8[!|^4~eWg~+V(92Q6a8##[r^i>#q|8MVAm@+6XPA,CyB5*&M??t0');
define('NONCE_SALT',       '7CH|e1e/~-9`ypkSyJ#(y3q~r-X~4HNINrUzLHSB,N8W+.*z:o(8f+d79k|yf}TY');

WP Config Sample. Nybörjarguide WordPress DNS SEO

Det går att lägga till några extra definitioner i filen, som exempelvis att öka minnet så att större filer kan laddas upp. Tänk bara på att du ska inte lägga till något nedanför denna kod /* That's all, stop editing! Happy blogging. */

WP Config Sample. Nybörjarguide WordPress DNS SEO

Några definitioner som du kan använda

# Startar PHP debugger så du ser var ett kodfel finns. Välj 'false' som standard.
define( 'WP_DEBUG', true );
# Startar CSS och JavaScript debugger så du ser var ett kodfel finns. Välj 'false' som standard.
define( 'SCRIPT_DEBUG', true );
# Öka minnet
define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );
define( 'WP_MAX_MEMORY_LIMIT', '256M' );
# Turns on database optimization feature
define( 'WP_ALLOW_REPAIR', true );

När du väl har kört koden WP_ALLOW_REPAIR och får meddelande att allt är ok så måste du ta bort  define( 'WP_ALLOW_REPAIR', true ); från wp-config.php.
# Tömmer papperskorgen efter 5 dagar
define('EMPTY_TRASH_DAYS', 5 );
// Enable WP_DEBUG mode
define( 'WP_DEBUG', true );

// Enable Debug logging to the /wp-content/debug.log file
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

// Disable display of errors and warnings
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
@ini_set( 'display_errors', 0 );

Du hittar fler definitioner och funktioner i WP Code Snippets.

Skapa din WordPress-databas

Nästan allt i WordPress styrs av databaser. Som jag skrev innan så när du skapar din databas så måste du ge den ett namn, gärna något lätt och kort du minns för det kan komma tider när du vill lägga till fler databaser och då kan det vara bra att lätt skilja dem åt.

En databas måste ha en användare så du skapar ett användarnamn och ett lösenord så du kan hantera databasen. OBS! Spara dina uppgifter för du kommer att behöva dem senare och i framtiden.

För att kunna skapa en databas behöver du logga in på ditt webbhotells kontrollpanel. Alltså inte logga in via FTP utan du loggar med de uppgifterna du fick i ditt mail, se tidigare text om du inte minns hur de kunde vara.

Databas med hjälp av cPanel

Skulle det vara så att ditt webbhotell använder cPanel så loggar du in där, adressen brukar vara https://dinblogg.com:2083/. Här är en översikt från cPanel.

En cPanel översikt. Nybörjarguide WordPress DNS SEO

Du kan skapa databaser på två vis, dels genom att använda MySQL-databasguide, följ bara guiden, dels manuellt via MySQL Databaser. Vi behöver inte uppfinna hjulet igen, Oderland har en utmärkt guide med bilder om hur du stegvis skapar din databas. Följ den.

Anteckna gärna och spara ditt lösenord, användarnamn samt namnet på databasen, för nu ska du föra in dessa i din wp-config-sample.php så öppna filen i din texteditor.

När allt är ifyllt och klart så spara om filen till wp-config.php. Observera namnbytet!

Använda FTP och föra över filer

Den här guiden kommer att utgå från FTP-programmet FileZilla men principen är densamma för andra FTP-program. Om du inte redan har hämtat FileZilla så gör du det på filezilla-project.org. Packa upp och installera programmet på datorn.

Vi ska ta detta steg för steg, jag lägger dessutom till två guider (engelsk text), dels från https://wiki.filezilla-project.org/Using och dels using FileZilla från wordpress.org. Deras bilder guidar dig rätt, men jag visar det först.

Du ska nu ansluta FileZilla till din FTP-server. Kom ihåg att om din webbplats inte har propagerat så är det de temporära uppgifterna till FTP du ska använda och som du kommer att behöva byta dem när sidan väl propagerat. Har den däremot gjort det så använd dina riktiga användaruppgifter.

Det första du ska göra är alltså att ansluta din FTP till webbhotellets server. Här kan du välja snabbanslutning och ange dina inloggningsuppgifter som du fått från webbhotellet. Snabbanslutningen lagrar endast de tio senaste anslutningarna sen får du göra om proceduren.

Snabbanslutning till FileZilla. Nybörjarguide WordPress DNS SEO
Bildkälla:https://wiki.filezilla-project.org/wiki/images/1/10/Enter-info.png

Ett bättre alternativ är att använda Site Manager – Platshållaren Du hittar den uppe till vänster under länken file eller arkiv. Ikonen ser ut som en hoptryckt dator. Klicka på den så har du fler möjligheter att ställa in din FTP. Under select entry kan du lägga till den webbplats du använder, eller fler om du vill.

Site Manager – Platshållaren FileZilla. Nybörjarguide WordPress DNS SEO
Bildkälla:https://i2.wp.com/wordpress.org/support/files/2018/11/podz_filezilla_3-768×446.gif

Det andra du ska göra är alltså att klicka på knappen New Site. Till höger fyller du sedan in din ftp-login, det vill säga host: ftp:dittwebbhotell.com, user: användarnamn, password: ditt lösenord. Det brukar räcka.

Vanligtvis används port 21 men är det blankt så lämna det blankt eller använd den port som ditt webbhotell tillhandahåller. När allt är klart så klicka på OK.

Du bör nu se att du blir ansluten till servern på ditt webbhotell och det kan se ut så här.

Navigering i FileZilla. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.
Bildkälla: https://wiki.filezilla-project.org/wiki/images/0/06/Navigating-remote.png

Det du ser till höger är serverns alla mappar som är knutet till ditt konto på webbhotellet och det är hit vi strax ska skicka över din wordpressinstallation. På vänster sida är det datorns innehåll och där ska vi leta fram mappen WordPress som du packade upp från din zip-mapp.

Låt oss för enkelheten säga att du lade den på skrivbordet och nu ska vi med ditt FTP-program hitta till den. I den övre vänstra rutan står det local site/lokal plats som visar en massa filer och mappar du har på datorn.

Skrolla dig fram till Skrivbord, eller den plats du har mappen och öppna den. I rutan under till vänster (filename) kommer alla filer och mappar att listas. Det är hela din wordpress.

Men ännu är det några saker vi måste göra innan allt är klart.

public_html – rotkatalogen

Vi återgår till den högra sidan och dess övre ruta. Beroende på webbhotellets server så kan du få skrolla dig fram tills du ser en mapp som heter /public_html/. Öppna den genom att klicka två gånger.

Du befinner dig nu i rotkatalogen och får då två val; vill du ha din domän i roten så är det här du installerar WordPress. Din URL blir då https://dinblogg.com.

Väljer du att göra installationen i en underkatalog, exempelvis wp, så kommer sökvägen däremot att bli https://dinblogg.com/wp/.

Det går förvisso att peka om dina namnservrar så de pekar till underkatalogen men jag rekommenderar att du installerar WordPress i din rotkatalog, det är mest fördelaktigt.

Ange rotkatalogen vid installation med Softacolous i Cpanel

OBS! Installerar du WordPress med hjälp av Softacolous så ge noga akt på att du väljer rätt katalog. Lämna fältet tomt så installeras din blogg i rotkatalogen och sökvägen blir https://dinblog.domän.

Install root Softacolous. Nybörjarguide WordPress DNS SEO
Bildkälla: https://www.interserver.net/tips/wp-content/uploads/2015/11/Screenshot-2020-05-06T063316.672.png

Ladda upp WordPress!

Se till att mappen public_html ligger öppen, likaså att mappen WordPress är öppen (eller den mapp du har till din webbplats).

När du överför filer till servern eller från servern till din dator så kan välja på att antingen dra över filen med hjälp av musen eller att dubbeklicka på filen. Ett klick blåmarkerar filen. Två klick flyttar den.

Du kan även markera flera filer på en gång och dra över dem till servern eller tillbaka till datorn. På bilden här under är det två mappar på datorn som har markerats och ska föras över till mappen iebar på servern.

Eftersom mappen iebar är markerad så kan vi se innehållet i den mappen i rutan under.

Överföring i FileZilla. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.
Bildkälla:https://wiki.filezilla-project.org/wiki/images/d/db/Transfer-drag.png

Vi ska inte överföra själva mappen WordPress utan innehållet i den så markera allt innehåll inuti wordpressmappen i den nedre vänstra rutan. Du gör det enklast genom att klicka en gång på den översta filen så den blir blå.

Håll sedan ned tangenten shift på ditt tangentbord med vänster hand medan du skrollar ned till den sista filen och klickar på den med din högra hand.

Nu ska allt vara markerat Släpp inte shift-tangenten ännu. Håll ned shift och dra över alla filer med hjälp av musen. Därefter kan du släppa shift och överföringen startar. Var beredd på att det kan ta några minuter. Installationen stannar när det är klart och då ska vi slutföra den från webbläsaren.

Kör WordPress installations-skript

Installerade du din WordPress i rotkatalogen så kör du skriptet därifrån via följande webbadress: https://dinblogg.com/wp-admin/install.php. Valde du underkatalogen wp kör du skriptet därifrån: https://dinblogg.com/wp/wp-admin/install.php

Skulle det vara så att WordPress av någon anledning inte hittar filen wp-config-php så kommer du få möjlighet att skapa filen genom att återigen fylla i namnet på databasen, lösenord, och användarnamn, fast via ett formulär i webbläsaren.

Du kan även behöva ange webbhotellet som localhost samt tabellprefix wp_. Läs mer om installationsproblem som kan uppkomma, och hur du löser dem (engelska).

WordPress installationsskript. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.
Bildkälla:https://i0.wp.com/wordpress.org/support/files/2018/10/install-step3_v47.png

Fungerar det nu så visar WordPress en välkomstsida. På denna sida kommer du få ange dina inloggningsuppgifter till själva WordPress, alltså till bloggen. Förväxla inte dessa uppgifter med uppgifterna till webbhotellet, FTP, eller databasen.

Använd ALDRIG följande användarnamn: Admin, namnet på din blogg, ditt namn eller nickname, din webbadress, mailanknutet eller något som man tänka sig höra till dig eller bloggen.

De är det första hackarna försöker sig på. Detsamma gäller för ditt lösenord, blanda gärna bokstäver med siffror och tecken och några med versaler.

Gör det svårt för alla sorts intrång. Glöm bara inte att spara dina uppgifter så du inte glömmer dem.

Du ska ge ett namn på din webbplats – minns vad jag skrev tidigare om SEO. Välj ditt domännamn eller något som kopplas till det du skriver. Sist fyller du i din e-mail. Installera!

WordPress välkomstsida inloggningsuppgifter. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.
Bildkälla: https://i2.wp.com/wordpress.org/support/files/2018/10/install-step5_v47.png

Gratulerar! Nu är din webbplats installerad och klar och du kan logga in på den. https://dinblogg.com/wp-admin/ leder dig snabbt in i administrationspanelen.

Kuriosa: kika gärna på hur många gånger WordPress (senaste versionen) har laddats ned.

WordPress inifrån

Följande bilder visar användargränssnittet för admin och alla funktioner som finns. Jag kommenterar dem inte närmare här mer än att alla funktioner förvisso finns men i gratisversionen på wordpress.com är vissa inaktiverade.

Bilderna får tala för sig själva. Alla är klickbara.

Dashboard – Admin Panel

Admin Panel. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Settings – Inställningar

Settings. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Perma Links – Permalänkar

Permalinks. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Menu – Navigering

Navigeringsmenu. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Tools – Verktyg

WordPress verktyg. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Categories – Kategorier

WordPress kategorier. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Widgets

WordPress Widgets. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Plugins

WordPress plugins. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Comments – Kommentarer

Akismet och kommentarer. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Customizer – Anpassaren

WordPress Anpassaren. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Post – Inlägg

WordPress inlägg. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Sidopanel inlägg

Välja utvald bild. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Block

WordPress har bra information om vilka block som finns och hur dessa i sin tur är grupperade.

WordPress Blocks. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Write – Skriva

Skriva inlägg. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.


WordPress plugin – välj installera – klart. Vilka bör jag använda?

WordPress har en massa tillägg/plugin att välja på inom olika kategorier. Det är lätt att bli överväldigad och kanske osäker på vilken som är bäst, eller rättare sagt är bäst för just din blogg.

Jag vill tillägga att att vissa plugin kan sega ned webbsidan rejält, samma sak händer om du har för många plugin.

Ur ett säkerhetsperspektiv bör man inte heller ha en massa inaktiva plugin på webbplatsen om det inte är sådana som du använder minst en gång i veckan.

Jag tänker först lista några tillägg som jag anser är ett måste att ha installerade, sen blir det några fler intressanta som du kan hålla ett öga på, och sist de som kan förhöja bloggens utseende och funktion.

De listade är alla gratis även om vissa av dem också har en PRO-variant.

Rekommenderas för säkerhet, laddning, optimering och SEO

Akismet

Akismet är WordPress eget spamskydd. Det finns också som gratisplugin för endast personligt användande mot att du inte tjänar pengar på din webbplats du har pluginet installerat. Här väljer du vilken plan du vill ha när du skapar ditt konto. Du får då en API-nyckel som du ska klistra in i Akismet på din WordPressinstallation.
Akismet WordPress Plugin

WordFence Security – FireWall and Malware Scanner

Wordfence Security – Firewall, Malware Scan, and Login Security


WordFence är i mina ögon ett av de bästa säkerhetsplugin du kan få gratis, den har även en pro-version men man klarar sig väldigt bra med gratisversionen. Det är ett riktigt bra plugin och de har en hjälpsida där du säkert kan få svar på många av de frågor du har.

WP-Optimize – Clean, Compress, Cache

WP-Optimize – Cache, Clean, Compress.


Det här är ett utmärkt plugin som optimerar bilder, rensar databaser och cashar din site för bästa prestanda vilket gör sidorna mer snabbladdade.

UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

UpdraftPlus WordPress Backup Plugin


Updraftplus tar backups av din webbplats, och du har olika val på vad i din installation du vill göra en backup. Du kan bland annat spara din backup i molnet; Drop Box, Google Drive, Amazon3 med fler. Teamet bakom Updraftplus har lagt upp några bra screenshots.

Google XML Sitemaps

Sitemap Generator for Google


Med Google XML Sitemaps har du möjlighet att förbättra din SEO hos sökmotorerna Google, Bing, Yahoo etc genom att detta plugin skapar en XML-sitemap som indexerar innehållet i hela din installation. Google Sitemap är alltså ranking-juice för din installation.

Jetpack

Jetpack – WP Security, Backup, Speed, & Growth


Med Jetpack kan du ansluta din blogg till ett WordPress.com-konto för att använda kraftfulla funktioner som normalt bara är tillgängliga för WordPress.com-användare, bland annat ett kontaktformulär, driftstoppövervakning, bildaccelerator, bildkarusell (slider), delningsknappar, relaterat innehåll samt många fler widgets.

Smush – Lazy Load Images, Optimize & Compress Images

Smush – Lazy Load Images, Optimize & Compress Images


Optimera dina bilder, och för att förbättra Googles sidhastighet använd lazy load (bilderna visas allt eftersom när du skrollar nedåt). WP-Smushit är ett gratis-plugin (finns även pro) av WPMU DEV.

SEO – Sökmotoroptimering

Yoast SEO


Yoast SEO ger dig bland annat canonical URLs och meta taggar och lite mer avancerad XML sitemap. Finns på svenska språket.


Fler plugin värda att kika på

Really Simple SSL

Really Simple SSL


Om du har svårt att få din webbplats krypteringssäker kan Really Simple SSL vara lösningen då detta plugin hittar dina inställningar och automatiskt konfigurerar hela din webbplats till HTTPS.

Sucuri Security – Auditing, Malware Scanner and Security Hardening

Sucuri Security – Auditing, Malware Scanner and Security Hardening


Sucuri Security är ett gratis-plugin (finns pro) och har en hjälpsida vad gäller installation och annat kring detta plugin som kan vara bra att veta.

Duplicator

Duplicator – WordPress Migration & Backup Plugin


Ska du flytta, migrera eller klona din wordPress mellan domäner eller webbhotell är Duplicator ett bra plugin till det ändamålet.

Ninja Forms Contact Form – The Drag and Drop Form Builder for WordPress

Ninja Forms Contact Form – The Drag and Drop Form Builder for WordPress


Med Ninja Forms Kan du lätt bygga formulär via drag & and drop-principen.

Envira Photo Gallery

Gallery Plugin for WordPress – Envira Photo Gallery


Envira Photo Gallery är ett Gallery Plugin för WordPress. De har en demo-sida och en hjälpsida så att du ska komma igång.

Regenerate Thumbnails

Regenerate Thumbnails


Regenerate Thumbnails
Regenerate Thumbnails tillåter dig att ändra alla storlekar på dina miniatyrbilder (thumbnails) som du har laddat upp i WordPress Media Library. Det är ett bra plugin om du exempelvis byter till ett tema där bilderna har andra inställningar i storlekarna. Låt då pluginet generera dina bilder så de passar de nya storlekarna.

Autoptimize

Autoptimize


Autoptimize optimerar din webbsajt. Den kan bland annat minimera, samla ihop och casha skript och stilmallar.

WPS Hide Login

WPS Hide Login

Coming Soon Page, Maintenance Mode & Landing Pages by SeedProd

Website Builder by SeedProd — Theme Builder, Landing Page Builder, Coming Soon Page, Maintenance Mode


Coming Soon Page, Maintenance Mode & Landing Pages by SeedProd

Hummingbird – Optimize Speed, Enable Cache, Minify CSS & Defer Critical JS

Hummingbird – Optimize Speed, Enable Cache, Minify CSS & Defer Critical JS


Hummingbird – Optimize Speed, Enable Cache, Minify CSS & Defer Critical JS


Mer godis för utseende och funktion

Smart Slider 3 for WordPress

Smart Slider 3


Med Smart Slider 3 kan du enkelt skapa läckra bildkaruseller. Pluginet har flera slidemallar du kan välja mellan. Slidern är responsiv och mobilvänlig. Kompatibel med Gutenberg, Elementor, Divi, Beaver Builder och Visual Composer. Teamet har en översiktsida.

Elementor Website Builder – Drag & drop Builder

Elementor Website Builder


Elementor är en sidbyggare med vilken du enkelt infogar antingen redan gjorda sidmallar eller så drar du de moduler dit där du vill de ska finnas på sidan. Finns även som pro-version. Gratisversionen räcker gott och väl till att börja med.

Gutenberg Blocks by Kadence Blocks

Gutenberg Blocks by Kadence Blocks – Page Builder Features

Gutenberg Block Editor Toolkit – EditorsKit

Gutenberg Block Editor Toolkit – EditorsKit

Page Builder Gutenberg Blocks

Page Builder Gutenberg Blocks – Kioken Blocks

Caxton – Create Pro page layouts in Gutenberg

Caxton – Create Pro page layouts in Gutenberg

Getwid – Gutenberg Blocks

Getwid – Gutenberg Blocks

Atomic Blocks – Gutenberg Blocks Collection

Atomic Blocks – Gutenberg Blocks Collection


Blogger Googles bloggplattform

En introduktion till Blogger

Blogger, eller Blogspot, är Googles egen bloggplattform. Det innebär att du kan koppla dina tjänster hos Google till bloggen, exempelvis om du använder gmail. Blogger är också ett avancerat webbpubliceringssystem som tillåter total make-over i design och layout.

Dels finns färdiga teman att använda, dels har bloggaren själv möjlighet att skapa sitt tema. Här kan man då välja mellan ”klassisk stil” det vill säga som vanligt html-dokument eller att infoga temat som ett xml-dokument. Blogger tillåter widgets och har liknande finesser som WordPress.com.

Blogger tillåter dessutom reklam som Adsense. I stort har Blogger samma funktioner som WordPress.com förutom att man som bloggare har större kontroll över bloggen.

Eftersom Blogger är en del av Googles alla tjänster är det värt att kika på deras samlade översikt om integritet och användarvillkor. All text är på svenska.

Blogger: steg-för-steg-guide

Har du ingen googlemail så får du gå till Bloggers hemsida och sedan skapa en blogg. När du klickar in dig på den länken ombeds du att skapa ett konto. Gör så och följ sedan instruktionerna här under. Bilderna är klickbara.

Har du en redan en googlemail så gå till Googles startsida. Längst upp till höger finns en kvadrat gjorda av en massa mindre kvadrater. Det är Googles alla appar. Klicka på den och skrolla nedåt tills du ser Blogger och dess logo. Klicka igen och du kommer fram till Bloggers välkomstsida.

Blogger Admin-panel

Blogger Admin Panel. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.
Som du ser så är din välkomstsida i själva bloggen helt tom. Jag förslår att du börjar med att välja ett tema så du kommer igång. Du kan alltid byta senare om du vill.

Blogger Themes. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Du kanske vill fixa till ditt tema lite grann, ändra bredd och så. Klicka då på anpassa och du kommer upp på en temaredigeringssida där du kan ändra temats inställningar.

Blogger anpassaren

Blogger Anpassaren. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Temats bredd

Blogger Theme Widt. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Temats Layoutinställningar

Blogger Theme Layout. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Temats text- gadgetinställningar

Blogger Gadgets. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Temats Gadgets – moduler

General Gadgets. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Skriva inlägg

Blogger Post Page. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Blogger AdSense

Google AdSense Page. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Bloggers inställningar

Basfunktionerna

Titel
Beskrivning
Bloggspråk
Barnförbjudet innehåll
Visa varning för bloggläsare
Egendoms-id för Google Analytics
Favikon

Sekretess

Synlig i sökmotorer
Tillåt att sökmotorer hittar din blogg

Publicera

Bloggadress
dinblogg.blogspot.com
Egen domän
Alternativ underdomän
Omdirigera domän

HTTPS

HTTPS-omdirigering
Se till att besök på HTTP omdirigeras till HTTPS

Behörigheter

Bloggadministratörer och -skribenter
Väntande skribentinbjudningar
Inga väntande inbjudningar
Bjud in fler skribenter
Läsåtkomst
Privat till skribenter
Anpassade läsare
Inga anpassade läsare
Väntande inbjudningar till anpassade läsare
Inga väntande inbjudningar
Bjud in fler läsare

Inlägg

Maximalt antal inlägg visas på huvudsidan
välj antal inlägg
Arkiveringsfrekvens
Månad

Mall för inlägg (valfritt)
Bild-lightbox
Visa upp bilder i en överlagring ovanpå ett inlägg

Kommentarer

Plats för kommentar
Inbäddat
Vilka får kommentera?
Användare med Google-konton
Kommentarsgranskning
Aldrig
För inlägg äldre än 14 dagar
Skicka modereringsförfrågningar med e-post till

Captcha för läsarkommentar
Visa ordverifiering för läsare som kommenterar
Kommentarsformulär för meddelande

E-post

Skicka inlägg via e-post
Inaktiverad
E-post för meddelande om kommentar
Ingen e-post för meddelande om kommentar
Aviseringar via e-post om väntande kommentar
din@gmail.com
Bjud in fler personer till att kommentera aviseringsmeddelanden via e-post
Skicka inlägg med e-post till
Aviseringar via e-post om väntande inlägg
Inga väntande inbjudningar
Bjud in fler personer till att lägga upp aviseringar

Formatering

Tidszon
(GMT-08:00) västnordamerikansk tid – Los Angeles
Format för datumrubrik
fredag, december 25, 2020
Datumformat för arkivindex
december 2020

Tidsformat
december 25, 2020
Tidstämpelformat för kommentar
december 25, 2020 kl. 4:57 em

Metataggar

Aktivera sökbeskrivningar
Sökbeskrivning

Fel och omdirigeringar

Anpassa 404
Anpassade omdirigeringar
inga objekt

Sökrobotar och indexering

Aktivera anpassad robots.txt
Anpassad robots.txt
Aktivera anpassade robotrubriktaggar
Taggar för startsida
Taggar för arkiv- och söksidor
Inläggs- och sidtaggar

Google Search Console

Intäktsgenerering

Aktivera anpassad ads.txt
Anpassad ads.txt

Hantera blogg

Importera innehåll
Säkerhetskopiera innehåll
Videor från din blogg
Ta bort bloggen

Webbplatsfeed

Tillåt bloggfeed
Fullständig
Blogginläggsfeed
Fullständig
Bloggkommentarsfeed
Fullständig
Kommentarsfeed per inlägg
Fullständig

Omdirigeringswebbadress för inläggsfeed
Skicka flödessidfot
Titel och inbäddade länkar
Aktivera länkalternativ i inläggsredigeraren

Allmänt

Använd utkast för Blogger
Användarprofil


blogg.se en introduktion. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

En introduktion till Blogg.se

Hos blogg.se kan du lägga in egen reklam, men det är en reklamfinansierad bloggplattform så kommer det bland annat att finnas en reklambanner mellan första och andra inlägget som du inte kommer att kunna ta bort om du inte väljer ett premiumkonto.

”Du som Bas-medlem får inte utan tillstånd från oss på Blogg.se publicera egna annonser i annonsytorna. Däremot är det tillåtet att göra det på övriga platser i bloggen, så länge annonsernas innehåll inte strider mot dessa användarvillkor”

Blogg.se tillåter dig att helt byta design genom att välja mellan olika mallar. Du kan även göra din egen design och layout. Blogg.se:s koder är däremot inte utbytbara, och du kan inte heller lägga in nya utan att det blir kodningsfel i mallarna.

Blogg.se har heller inte stöd för widgets och du kan inte lösenordsskydda enstaka inlägg, bara hela bloggen. Det är en ”stängd” bloggplattform, det vill säga den har ingen öppen källkod. Det innebär att dina möjligheter att själv utveckla delar av bloggen inte finns. Det kan dessutom vara bra att läsa blogg.se:s användarvillkor.


Blogg.se: steg-för-steg-guide

Börja med att gå till blogg.se och registrera dig för ett bloggkonto. Det är här du också skapar ditt blogg-namn. Tänk på vad jag skrev tidigare, du kan inte byta namn på bloggen MEN när du väl har ett konto kan du skapa fler bloggar och då använda andra bloggnamn. Alla kommer dock att vara knutna till ditt konto som du registrerar.

Kontoöversikt

Den första man normalt kommer till när man har loggat in är din kontoöversikt där du kan se antal besökare, dina senaste inlägg osv. Härifrån hittar du alltid till dina kontoinställningar. Längst upp till höger finns en icon till en drop-down lista med länkar.

Om du klickar på den och kugghjulet – kontoinställningar så kommer du till bloggens inställningar. Behöver du ändra på något gör du det här. Kika på sidorna här under. Som du kanske upptäcker så finns det möjlighet att flytta en blogg till WordPress genom att exportera den.

Var dock uppmärksam att det inte medföljer några bilder så dem måste du ladda upp på nytt till varje post.

Alla bilder är klickbara för större storlek.

blogg.se kontoöversikt. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

blogg.se konto. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

blogg.se uploads. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

blogg.se poster. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

blogg.se skriva poster. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

blogg.se postöversikt. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

blogg.se kommentarer. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Sidmallar och design

Blogg.se har fyra stycken kodmallar. Startsidan är din indexsida, dvs den första sidan som möter dina besökare och där du har dina inlägg. Inläggsidan är den sida som visar varje enskilt inlägg.

Kommentarsidan är precis som det låter, sidan där dina kommentarer finns. Sista kodmallen är arkivsidan, på denna samlas alla dina poster som ett arkiv utifrån datum, kategori eller tag.

I övrigt finns det små möjligheter att skapa egna sidor om man inte väljer att göra en särskild kategori och i denna skapa undersidor. Vi har ytterligare en mall och det är stilmallen. Det är i stilmallen du byter bloggens utseende.

Du kan bygga en helt ny layout via stilmallen och göra nya teman. Klicka då in dig på knappen redigera html i panelen till vänster. Känner du dig osäker på detta så finns det en temaväljare med färdiga teman du kan välja mellan. Klicka bara på knappen byt tema.

blogg.se editor. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

blogg.se koder. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

blogg.se temainställningar. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.

Tips! Webbutvecklare kan hitta tips på https://blogg.se/dev/template/

Hur blogg.se:s basic design och layout ser ut kan du se i denna testblogg. Jag har inte ändrat något utan det är en enkel basic design. Ladda gärna ned original-kodmallarna till den för att göra egen design. Du får alla fyra kodmallar plus stilmallen.

Du hittar mer info om blogg.se och deras villkor bland kategorierna till höger en bit ned på sidan https://bloggenomblogg.blogg.se/2018/november/information-fran-bloggse.html. Blogg.se:s FAQ hittar du på sidan https://support.blogg.se/hc/sv.


Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vill du tjäna pengar på din blogg? Seo och marknadsföring. Nybörjarguide WordPress DNS SEO. Att kunna tjäna pengar och kanske leva på sitt bloggande är det en del som drömmer om att kunna men det kräver också ett stort arbete.

Du måste vara beredd på att lägga åtskilliga timmar på din blogg – dagligen. Dina följare kommer att förvänta sig åtminstone ett inlägg om dagen, med en bild eller två, och det bör vara ett välskrivet inlägg som lockar till läsning och genererar flera klick eller köp så du tjänar på det.

Viktigt att tänka på är språkbruket, gör inga stavfel. Var noga med det. Läs gärna igenom din text flera gånger innan du publicerar, för poster som innehåller många stavfel eller utropstecken kan få besökaren att vända i dörren.

Variera ditt språk och vokabulär, i synnerhet så det passar det budskap du vill nå ut med samt åt den målgrupp du vänder dig till. Skriv inte svårt utan gör det så enkelt det går utan att budskapet falerar. Undvik stora meningsbyggnadsfel som påverkar läsbarheten och (grova) svordomar.

Minns att Du är ditt varumärke och skriver du för ett företag så är Du deras ansikte utåt.

Varumärk din egen blogg

Content Marketing - Varumärk din blogg. Nybörjarguide WordPress DNS SEO. Är du bra på något? Är du passionerad med det du är bra på? Det kan vara skrivandets konst, bakning, livsstil, konstnärliga alster, bygga nätverk, programmering osv.

Utmärkt! Då har du en stabil grund att bygga ditt varumärke på. Kan du sen knyta till dig företag som sponsrar dina kunskaper så är det ännu bättre. Du får dock aldrig stagnera utan hela tiden arbeta vidare mot högre höjder och en bredare större publik.

Var unik. Visa din passion och vision.

Hur vill du att andra ska se dig? Hur ser du på dig själv? Många influencers skriver om deras vardagar och familjeliv. Har du modet? Vågar du lämna ut dig själv?

Affiliate

Att vara en affiliate är att vara ansluten till ett marknadsföretag som säljer affiliatelänkar per klick och/eller köp. Som affiliate betalar man inget för länkarna, det är på dem du tjänar dina pengar.

Det går till så att du får en affiliatelänk till en specifik annonsör (du kan ha länkar till flera annonsörer). Din besökare klickar på länken. Köper besökaren något så spåras köpet tillbaka till dig och du får din provision.

  1. Du kan gå med i ett affiliatenätverk likt Adtraction. Mer info på deras hemsida.
  2. Tradedouble vänder sig både till annonsörer som publicister och influencers.
  3. Det svenska företaget Adrecord gör affiliatemarknadsföring.

Google Adsense

Google Adsense säljer annonser och du tjänar pengar på varje klick. Eftersom Googles algoritm kan se vilka webbplatser dina besökare tidigare har varit på så kommer annonserna hos dig anpassas efter detta vilket gör att du säkerligen får många klick. Var bara beredd på att alla annonser kanske inte kommer att relatera till din blogg.

Sponsrade inlägg och andra bloggsamarbeten

Först – Du måste alltid ange om du marknadsför eller gör reklam i sociala medier och bloggar för en produkt/tjänst mot ersättning. Det bör tydligt stå högst upp i inlägget att det är ett sponsrat inlägg eller att det är reklam för en viss produkt. Att ge den informationen sist i inlägget kan kosta dig mer än du tjänar om det anses vilseledande.

Läs mer om Konsumentverkets regler/riktlinjer kring detta.

Blog Social Influencer Hur gör man då för att få bloggsamarbeta? Finns det ett forum eller en bloggportal där flera samarbetar så kontakta dem.

Vissa portaler anställer bloggare på hel/deltid för att blogga om deras produkter och du får då en fast månadslön.

En förutsättning är givetvis att du har en välskriven blogg som fångar deras intresse och gärna har ett stort antal läsare som följer och interagerar med dig.

Du kan också direkt ta kontakt med företag och fråga om de är intresserade av att du skriver sponsrade inlägg åt dem. Även här är det att stort plus att du antingen är väl etablerad, gärna i deras nisch, eller har ett stort antal läsare på bloggen.


Marketing Plugin till WordPress

WooCommerce – WordPress egna e-handelsplugin

WooCommerce


Woo Commerce är ett gratisplugin för dig som vill bygga en e-handel. Den har, liksom WordPress, öppen källkod vilket innebär att du har möjlighet att bygga den till vad du vill om du är van vid programmering. Detta plugin har en hel del teman att välja på, dock är det bara tre gratisteman som följer med installationen.

Du installerar din e-handel med WooCommerce Setup Wizard så går det på ett kick.

HubSpot for WooCommerce – CRM, Abandoned Cart, Email Marketing, Marketing Automation & Analytics

MWB HubSpot for WooCommerce – CRM, Abandoned Cart, Email Marketing, Marketing Automation & Analytics

Increase Engagement with Web Push Notifications

Pushengage

Popup Maker – Popup Forms, Opt-ins & More

Popup Maker – Popup for opt-ins, lead gen, & more

GiveWP – Donation Plugin and Fundraising Platform

GiveWP – Donation Plugin and Fundraising Platform


GiveWP – Donation Plugin and Fundraising Platform

YITH WooCommerce Affiliates

YITH WooCommerce Affiliates

Affiliates Manager

Affiliates Manager

Affiliate Coupons

Affiliate Coupons – The #1 WordPress Coupon Plugin for Affiliate Marketers

Easy Digital Downloads – Simple Ecommerce for Selling Digital Files

Easy Digital Downloads – Simple eCommerce for Selling Digital Files

 


Google Passage Ranking And Indexing

Helt nytt på seomarknaden var när Google i oktober 2020 presenterade deras nya Google Passage Ranking, även kallad Passage Indexing. Det kan låta lite oroväckande men det är det inte utan Googles bot kommer härefter att också indexera och ranka enskilda textavsnitt, passager, i en artikel. Det här gynnar långa webbsidor, som denna.

Textbaserad ranking rullar igång mellan december 2020 och januari 2021. Google beräknar dessutom att den textbaserade rankingen kommer påverka cirka 7% av sökfrågorna när den väl fungerar ”world wide”.

“Very specific searches can be the hardest to get right, since sometimes the single sentence that answers your question might be buried deep in a web page. We’ve recently made a breakthrough in ranking and are now able to not just index web pages, but individual passages from the pages. By better understanding the relevancy of specific passages, not just the overall page, we can find that needle-in-a-haystack information you’re looking for. This technology will improve 7 percent of search queries across all languages as we roll it out globally.”
Google statement on Passage Indexing

Målet med detta är att sökresultaten även ska kunna täcka upp de webbsidor som har bristfällig struktur på sitt innehåll, exempelvis dålig rubriksättning och inga direkta avgränsningar i styckeavdelningar samt i princip helt utan någon form av SEO.

Lite mer om just On Page Seo finner du längre fram i denna guide.

I praktiken innebär detta att man inte särskilt ska behöva optimera eller göra något extra för att passage ranking ska fungera. Det sköter sig själv. Google demonstrerar detta i bilden här under.
Understand Google Passages SEO. Nybörjarguide WordPress DNS SEO.
Bildkälla: https://searchengineland.com/figz/wp-content/seloads/2020/10/UnderstandingPassages.max-1000×1000-1-800×472.png

Hur kommer Passage Ranking påverka E-handeln?

Passage Indexing kommer förmodligen inte att tillämpas på E-handeln eftersom dessa sidor inte har tillräckligt mycket innehåll för att rankas.

“Unlikely because normally there isn’t that much content around the specific bits in the category that we would consider a passage. …Unless it’s textual content, it doesn’t really benefit from this.”
Tips! För mest juice ska en specifik produktsida alltid överträffa en kategorisida vid förfrågan av en särskild produkt.

Googles BERT algoritm och E-handel

BERT — Bidirectional Encoder Representations from Transformers är en öppen källkod-algoritm från Google. Den processar varje ord i relation till liknande ord i samma förfrågan kontra i den ordning de visas en efter en. Bland annat gör den ett bättre jobb med att utvärdera prepositioner som exempelvis ”till” och ”med”.

Produktsidor och sidor som filtrerar produkter har visat sig rankas högre med ”long-tail queries”, det vill säga att flera sökord tillsammans ges ett större sammanhang.

Q: var hitta billig blå angorajumper storlek small?

Att ange bra prepositioner och attribut för varje produkt; exempelvis material, storlek, färg, utseende, vad produkten kan passa ihop med osv, är därför av stort värde för SEO.

Det handlar således inte bara om att sökorden finns på produktsidan, hur de uttrycks är ännu viktigare för BERT.

Som du nu upptäcker är det här en ypperlig chans för dig att verkligen optimera beskrivningarna av dina bästsäljande produkter med ett innehåll som ingen annan webbplats kanske använder.


SEO, sociala medier och marknadsföring

En bra sökmotoroptimering är A och O för att få hög ranking (om man inte väljer att betala för det). SEO står för Search Engine Optimization och är ett verktyg för att din webbplats skall rankas högt i sökresultaten genom att bland annat ange vissa sökord knutna till webbplatsen.

SEO innebär således att strategiskt använda sig av vissa parametrar som taktiskt arbetar för att webbplatsen ska få högre placeringar hos sökmotorerna.

För att din webbplats ska kunna genomsökas av sökmotorerna så behöver du en fil som heter robots.txt. Om Googles bot inte hittar din webbplats eller inte kan genomsöka den så existerar den inte, den varken indexeras eller rankas. Testa filen robots.txt med testverktyget för robots.txt.

Bästa praxis

• Endast Meta-robotar och X-Robots-taggar tar bort webbadresser från sökresultat
• Blockera inte CSS- eller JavaScript-filer med robots.txt

robots.txt WordPress DNS SEO

X-Robots-Tag
Location: Skickat i HTTP-rubrikerna
X-Robots-Tag: noindex

Meta Robots
Location: I HTML

<meta name="robots" content="[PARAMETER]" />

Viktiga robots parametrar

• Noindex (do not index)
• Nofollow (do not follow links)
• Noarchive (do not show cache)…eller kombinera (noindex, nofollow)

Om robotarnastagg inte är definierad använd standard ”INDEX, FOLLOW”
Blockera inte noindex URL:s i din robots.txt. De måste genomsökas.

Viktiga användaragenter

För Robots.txt, Robots Meta Tags, och X-Robots-Tag:

• Googlebot (kan användas som standard för de flesta Google crawlers)
• Googlebot-News
• Googlebot-Image
• AdsBot-Google
• Mediapartners-Google (Mobile Adsense) eller Mediapartners
• Googlebot-Video
• Bingbot
• Yandexbot
• Baiduspider
• FacebookExternalHit
• Applebot
• Slurp
• Twitterbot
• Rogerbot
• Dotbot
• Wildcard for all robots: *

 


Ett annat alternativ att bli indexerad av spindlarna är att skapa en XML-fil. Det är en webbkarta över hela din webbplats. Du som använder WordPress fick högre upp på sidan tips om hur du kunde lösa detta.

UX och SEO En webbplats med dålig kodning och/eller brutna länkar riskerar att hamna långt ned i rankingen. Infrastrukturen på webbplatsen och UX – eller användarupplevelsen som vi säger på svenska – är därför av stor betydelse. Ha därför alltid för vana att ofta validera din sida så den håller en bra standard.

Vad vore en nybörjarguide om WordPress DNS SEO om jag inte nämnde något om hur man på ett bra vis mobilanpassar webbplatsen för såväl SEO som en bra användarupplevelse. Testa om din sida är mobilanpassad.

 
Google rankar en responsiv design först, och främst utifrån google-first-index. Det vill säja en mobilvänlig och följsam design rankas alltid högre än en icke-responsiv webbplats.

Mobilanpassa

Mobile First Design. WordPress DNS SEO. Mobilen först eller responsiv design?
Mobile first, eller mobilen först som vi kan säga på svenska, är inte konstigare än att man strategiskt utgår från mobilen när man bygger och designar en webbplats.

Prio ett är alltså mobilen, därefter anpassas designen i nästa steg till läsplattor med lite större skärm och sist de stora skärmarna.

Responsiv design innebär att man tar hänsyn till alla skärmars storlek oberoende plattform när man bygger och designar en webbplats. Inte sällan börjar man med att utgå från den största skärmen för att sedan arbeta sig ned till den minsta.

 
Bildkälla: https://www.smartz.com/s/lFNNGxugbkihH6jZAPH8vw/mobile-first-design.png

Mobile-First = Content-First

Eftersom det finns begränsningar för en mobil, bland annat skärmstorlek och bandbredd för att nämna några, så tvingar designen därför dig att prioritera innehållet. Om din webbplats fungerar bra på en mobilenhet så fungerar den oftast bra på alla enheter.

Extra viktigt är dock att mobil-första-metoden också är en innehåll-första-metod.

Implementering

Det finns tre sätt att skapa en mobilvänlig webbplats.
• Använd en responsive web design (följsam för alla skärmstorlekar)
• Dynamisk visning (visar annat innehåll baserat på en användares enhet)
– Separata URL:s (olika webbadresser som visar mobiloptimerat innehåll) – Rekommenderas inte

Bästa praxis

• Din mobilversion ska visa samma innehåll som din stationära webbplats
• Sidans rubriktaggar och metabeskrivningar bör vara desamma
• Öka hastigheten genom att optimera renderingsvägen
• Använd HTTPS och HTTP / 2
• Eliminera renderingsblockerande resurser
• Ta bort oanvänd CSS och skjut upp bilder utanför skärmen
• Använd meta name = ”viewport” -taggen i sidhuvudet för att berätta för webbläsaren hur du justerar innehållet

<meta name="viewport" content= "width=device-width, initial-scale=1.0"/>

SEO-SSL-PageSpeed Jag skrev tidigare att ett SSL-certifikat är en garanti för en högre ranking eftersom det är ett mått på webbplatsens säkerhetskryptering (HTTPS). Webbplatsen bör dessutom vara snabbladdad.

Att tillbakalänkar gynnar din närvaro på nätet och ger juice för rankingen vet du nu.

Glöm bara inte att även ange länk-title-attributet. Är länkarna propert angivna ger dem också din SEO en skjuts uppåt.

Låt länkarna smälta in i texten. Textlänkar som ”läs mer här” och liknande är inte bra. Skriv istället länken så den blir en naturlig del av innehållet. Google gillar dessutom interna länkar och tydlig sidstruktur.

Något som ofta glöms bort är att SEO-anpassa bilderna, och nu tänker jag inte bara på alt-attributet utan även bildens namn. Ett nummer och sedan bildens format, 10023.jpg, säger ingenting.

Föreställer bilden ett viss objekt så ange gärna det som bildnamn, i synnerhet om det är just det objektet du skriver. Att dessutom använda ord från din sökordsfras i alt-taggen är toppen! Alla sökord som du kan knyta till din blogg, bilder, rubriker och texter ska du använda.

Dock finns det begränsningar, inte fler än tio och inte färre än fem i en normallång artikel. Är texten lång kan du lägga till antalet sökord och sökordsfraser. Och du, måste du så använd hellre bindestreck än understreck på orden.

Öka laddningshastigheten på sidan

Page Speed Tips:
• Komprimera och minifiera koderna
• Minska antalet sido-redirects
• Tag bort render-blocking JavaScript
• Tillåt webbläsarna att casha sidan
• Använd CDN
• Tillåt föranslutning (preconnect), förhämtning (prefetch) och förladdning (preload)

Bildoptimering

Image Optimization Tips:
• Komprimera dina bilder och testa kvalitetsinställningar
• Ta bort onödig bild-metadata
• Utforska lazy loading
• Utnyttja SRCSET för olika skärmstorlekar
• Se till att dina bilder har en alt-tagg text
• Investera i verktyg som automatiskt hjälper till att dina bilder alltid kommer att optimeras

On Page SEO

Det som kallas för On Page SEO kan liknas vid en lista över vad man bör tänka på för sidans infrastruktur. On Page SEO är nära knutet till webbstandards och UX och fyller därmed en viktig funktion som helhet, även för SEO eftersom tanken är att du ska ha dina sökord i varje element på varje sida du skriver.

Title - Kan vara bloggens namn, sida, eller ett artikelnamn
H1 - används max 1 gång per sida
H2-H6 - rubriker i fallande skala. Tillet att användas fler gånger på samma sida
Brödtext/gröttext - är texten vi normalt skriver i stycken (p-attribut) 
Bildens alt-attribut
Sidans interna/externa länkar - title-attribut
Meta description (syns i sökresultatet)
Meta keywords (nyckelord. Google struntar i dem numer)
Fetstil 
Kursiv stil

Inom marknadsföringen är detta viktigt och det finns vissa ”översiktskartor”, exempelvis Google Analytics, som mäter all trafik till och från din webbplats, varifrån besökaren kommer, antal klicks, vilka klicks, återkommande besök, hur länge en besökare stannar osv och sedan skapar en analytisk bild över detta.

Några verktyg som används i SEO är följande:

  • SERP – search engine results page – sökresultatsida.
  • GSERP – Googles en sökresultatlista.
  • CTA – call to action – uppmaning till handling. Kan vara en klickbar länk/ikon/knapp eller liknande.
  • CRO – conversion rate optimization – konverteringsfrekvensoptimering. Få besökarna på webbplatsen att bli potentiella kunder så de återkommer.
  • CTR – Click-through rate – klickfrekvens. Antalet visningar delat med antal klick. En mätning om dina besökare även klickar på dina annonser. För Google Adwords är detta viktigt.
  • UX – user experience. Användarnas upplevelse är viktig. Genom att arbeta med design och innehåll så besökarens interaktion med webbplatsen underlättas leder det ofta till att besökaren återkommer som presumtiv kund.

Du kan testa Soovle, en sökmotor som hittar sökord på social media. Den kanske kan ge dig en fingervisning om vilka ord som är högfrekventa och högt rankade. Eller varför inte prova GSERP Optimizating Tool som simulerar Googles sökresultatsida utifrån hur just du kan använda titel och innehåll på din webbplats så den blir mer seo-vänlig.


Toppdomän subdomän SEO

Sub Domain Top Domain SEO

Top Level Domain

Generiska toppdomäner (GTLD) är inte nationsknutna. Det är dem som exempelvis slutar på .net .com och .org. Vissa menar att .com är kungen bland toppdomänerna eftersom den ursprungligen var avsedd för kommersiella företag och organisationer.

Nationella toppdomäner (country code top-level domain, CCTLD) är de domäner som pekar på varje specifikt land och dess landskods ändelse.

ICANN är en förening som drivs ideellt och jobbar för ett stabilt internet, bland annat med reglerna kring namnservrar och toppdomäner. Alla domänregistratorer måste följa deras regelverk. En domän är uppbyggd som följande:

https://www.kaxigt.com - complete URL
        www.kaxigt.com - fully-qualified domain name (FQDN)
        www            - sub domain
           .kaxigt     - second-level domain
                  .com - top domain

Ska din webbplats endast rikta sig åt den svenska marknaden är det ok att använda en .se domän. Vet du däremot med dig att du kanske kommer skriva artiklar på andra språk är en generisk toppdomän att föredra.

SEO best practices för URL:s

Moz SEO Cheat sheet: anatomy of an URL
Bildkälla: https://moz.com/learn/seo/url

Subdomäner underkataloger och SEO best practice

dindomain.com/blog/ behandlas som en del av dindomain.com av Googles algoritm
blog.dindomain.com behandlas däremot inte som en del av dindomain.com utan som en separat entitet

Googles algoritmer tar inte någon hänsyn till innehållet i en subdomän när de rankar huvuddomänen, vilket den däremot gör om det är en underkatalog.

På grund av detta finns det många diskussioner huruvida det är subdomäner eller underkataloger som SEO gynnar bäst. Ska vi tro Google så spelar det ingen roll. Och förvisso är det sant, för Googles spindlar gör ingen skillnad eftersom de söker rankar och indexerar innehållet på samma sätt oavsett om de är en subdomän eller underkatalog.

Fast här finns en en liten varning. SEO-experterna påpekar att det inte är så enkelt. Subdomäner anses vara sämre ur ett SEO-perspektiv och bör därför undvikas. Till stor del beror det på att det krävs omfattande SEO på en subdomän medan en toppdomän ger juice till alla underkataloger. Detta förklaras mer här under.

SEO och subdomäner

En återkommande åsikt är att det handlar om hur mycket man är villig att satsa eftersom det krävs mer arbete att få en högre ranking på en subdomän. Då vi tidigare gick igenom det här med top/subdomäner och underkataloger tar jag inte upp det igen mer än att påminna om följande:

kaxigt.com - top level domain
www.kaxigt.com - sub domain
kaxigt.com/blogg/ - underkatalog

Det som talar för en subdomän

www är alltså en subdomän, så när du söker på www.kaxigt.com är det subdomänen namnservrarna har funnit som DNS. Adressen är dock ett fully-qualified domain name (FQDN). Det innebär att för de som har olika innehåll i sina subdomäner (www, blogg, osv) så hanterar Google varje subdomän som en enskild.

Låt oss säga att du har en livsstilsblogg. Din huvudblogg (toppdomän – top level domain) är så att säga ”navet”. Dina subdomäner (underdomäner) som du knyter till denna blir då en del av hela bloggen – men ändå självständiga.

Eftersom det ger juice att länka internt och externtkorslänkar vi givetvis mellan domänerna.

Ett bra exempel är Disney som marknadsför sina tjänster skilt men ändå länkat till varandra. Samtliga här är subdomäner vilka kopplas till toppdomänen disney.com

disney.com
cars.disney.com
videos.disney.com
disneyparks.disney.com

Det som talar emot en subdomän

När du väljer en subdomänstruktur för din webbplats kom ihåg att vikten av externa länkar bara distribueras inom den enskilda underdomänen. De främjar alltså inte huvuddomänen på samma vis som en underkatalog. Du får lägga ytterligare resurser med externa länkar från varje subdomän till huvuddomänen.

  • Allt innehåll i subdomänen skiljer sig markant från resten av webbplatsinnehållet.
  • Att lagra det på rotdomänen är inte meningsfullt för webbplatsägaren och är obekvämt för användaren.
  • Det finns vissa tekniska begränsningar som kan vara svårt att komma runt utan subdomäner, exempelvis omvänd proxy.

SEO och underkataloger

Ur ett SEO-perspektiv har i de flesta fall en underkatalog företräde framför subdomäner. Eftersom undermappar är en del av huvuddomänen tillskriver sök-bottarna dem till respektive domän. Talar vi om själva strukturen på en webbplats är underkataloger mer praktiska att använda.

Det som talar för en underkatalog

  • En sökväg till en webbmapp i en domän liknar en sökväg i filsystemet.
  • Varje katalognamn är åtskilt från det föregående med ett snedstreck framåt.
  • Till skillnad från subdomäner lagras innehållet i underkataloger i en enskild serverpartition.
  • Ett innehållshanteringssystem räcker för att administrera underkataloger.
  • Innehåll och länkar hjälper din huvuddomän att rankas bättre och tjäna mer trafik.

Det som talar emot en underkatalog

Du vill separera visst innehåll men ändå ha en tydlig koppling till huvuddomänen som exempelvis:

  • Samhällstjänster
  • Webbforum
  • Applicationsstatusrapport
  • Kundtjänst
  • Varierande innehållshanteringssystem (CMS – content manage system) typ WordPress

Social Media Strategi

Nu närmar vi oss slutet på denna omfattande nybörjarguide i WordPress DNS SEO, men jag vill dessförinnan ge dig några övergripande tips om social media.

När man talar om att ha en social media strategi så menas oftast följande:

  • Du måste ha ett klart mål med din närvaro. Börja med att sätta ett överkomligt mål och jobba därifrån för att nå upp och utöka det.
  • Konkurrerar ditt intresse med några andra bloggare? Försök att identifiera vilka metoder det är som har gjort dem framgångsrika.
  • Ringa in din målgrupp. Vilka åldrar skriver du till? Använd ett språk som den gruppen oftast använder.
  • Ett bra innehåll är A & O. Variera texten med bland annat bilder, länkar, intervjuer, videos och tävlingar.
  • Följ ofta upp dig själv genom att analysera och granska din närvaro. Stanna upp. Vad kan du förbättra? Vad fungerar?
  • Tänk positivt, det går alltid att utveckla sina kunskaper i sociala media.
  • Hur sköter du interaktionen med dina följare? Bli aldrig bekväm och stanna upp. Idag går det inte att ”vila på lagrarna” som man kunde förr i tiden. Var aktiv.
  • Du får aldrig aldrig strunta i att besvara dina kommentarer (även om de kan vara elaka). Låt det inte gå längre än max 24 timmar.

Viktig Social Meta Data

Open graphs. Använd gärna meta-data flera av de stora sociala mötesplatserna ger oss. Du kopierar, ändrar till dina uppgifter och klistrar in allt i din head-sektion.

Standard Open GraphPlatformar som stöder Open Graph protocol inklusive Facebook, Twitter, LinkedIn och Pinterest.

Optimal Bildstorlek

På Twitter:
• Minimum 144×144 px
• Inte större 4096×4096 px eller 5MB

På Facebook:
• Minimum 600×600 px
• Använd bilder som är minst 1080 px breda

Social Metadata

Exempel på Meta Tag Template: ”Article”.
Datan placeras mellantaggarna. Glöm inte att ändra till dina värden och attribut.

<!-- Required Open Graph data -->
<meta property="og:title" content="Developer's Cheat Sheet to SEO" />
<meta property="og:type" content="article" />
<meta property="og:image" content="https://example.com/image.jpg" />
<meta property="og:url" content="https://example.com" />

<!-- Optional Open Graph data -->
<meta property="og:audio" content="https://example.com/guide.mp3." />
<meta property="og:description" content="Description here." />
<meta property="og:site_name" content="Your Site Name, i.e. Moz" />
<meta property="og:locale" content="en_us" />
<meta property="og:video" content="https://example.com/guide.mp4" />
<meta property="fb:app_id" content="Your FB_APP_ID" />

<!-- Find additional markup on https://ogp.me -->
<!-- Twitter Card data -->
<meta name="twitter:card" content="summary"/>
<meta name="twitter:site" content="@Moz"/>
<meta name="twitter:title" content="Title of content (max 70 characters)"/>
<meta name="twitter:description" content="Descrip-tion of content"/>
<meta name="twitter:image" content="https://example.com/unique-image.jpg"/>

<!-- Facebook -->
<meta property="og:url" content="http:/dindomän.com" />
<meta property="og:type" content="website" />
<meta property="og:title" content="Title of content" />
<meta property="og:description" content="Descrip-tion of content" />
<meta property="og:image" content="https://www.dindomän.com/images/logga.png" />

Som du nu upptäcker så handlar det om att kommunikation och hårt arbete är A & O. Att aktivt synas, att vara en bra produkt som säljer är slitigt. Du måste vara uthållig. Försök att skapa ett stort nätverk och sprid det du bloggar om på flera plattformar.

Starta upp en PodCast. På Youtube skapar du dina egna kanaler. Linkedin har vuxit och är idag den största arbetsmarknadsplatsen att bli sedd på. Skriv en profil om dig själv och vad du kan och vad du vill göra. Koppla den sedan till din webbplats.

Har du Facebook så gör en egen sida som du kopplar till din webbplats om det du tänker blogga eller marknadsföra. Köp annonsplats vid behov. Med Instagram bygger du upp en stort antal följare via dina uppladdade bilder.

Twitter är en annan plats. Klarar du att marknadsföra dig på endast 280 tecken?

The Web Developer’s SEO Cheat Sheet är en mycket bra och behändig sprängskiss i pdf du kan ladda ned och ha nytta av.

Läs gärna mer i hur du kan bli en kändis på nätet.

Lycka till!

Öka din närvaro med WordPress-plugin

Social Media Share Buttons | MashShare

Social Media Share Buttons | MashShare


Social Media Share Buttons

All in Ine SEO Pack

All in One SEO – Best WordPress SEO Plugin – Easily Improve SEO Rankings & Increase Traffic

W3 Total Cache

W3 Total Cache

Increase Engagement with Web Push Notifications

Pushengage

Google Webmaster Tools

Google Webmaster Tools hjälper dig att förbättra din SEO.

Yoast SEO

Yoast SEO

Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights

MonsterInsights – Google Analytics Dashboard for WordPress (Website Stats Made Easy)


Google Analytics Dashboard Plugin

Pretty Links – Link Management, Branding, Tracking & Sharing Plugin

Pretty Links – Affiliate Links, Link Branding, Link Tracking & Marketing Plugin


Pretty Links – Link Management, Branding, Tracking & Sharing Plugin

AddToAny Share Buttons

AddToAny Share Buttons


AddToAny Share Buttons

Mailchimp for WordPress

MC4WP: Mailchimp for WordPress


Mailchimp for WordPress

Visual Storytelling Has Come To WordPress

Visual Storytelling

Newsletter

Newsletter – Send awesome emails from WordPress


Newsletter

Marketing Toolkit by OptinMonster – Popups, Email Optin Forms & Newsletter Subscribers

Popup Builder by OptinMonster – WordPress Popups for Optins, Email Newsletters and Lead Generation


Marketing Toolkit by OptinMonster

Rank Math – SEO Plugin for WordPress

Rank Math SEO

 

Gratisverktyg som du har nytta av när du bloggar


FTP – File Transfer Protocol

SmartFTP
CoreFTP
FileZilla
FTP Commander
FTP Explorer
WinSCP
Cyber Duck
Classic FTP

HTML-editorer

HTML-kit – näst senaste versionen är alltid gratis
NotePad ++
Scintilla
Jedit – finns med FTP som plugin med realöverföring
CoffeeCup HTML Editor – finns även som betalprogram
HTML5 Editor
Atom
Sublime Text Editor – finns även som betalprogram
Visual Studio

Texthjälp appar/moduler – grammatik, highlightning, stavning

After The Deadline
Evernote
Grammarly
Hemmingway
Grammatikkontrollör för SEO
Grammatikkontroll

Här hittar du bilder gratis

Unsplash
Pexels
Pixabay
Blue Vertigo – gigantisk resurssida
Free Images
FreePik
Free Images – Free Public Domain/CC0 Images
Free Images UK
Free Photos
Burst Shopify
KaboomPics
Stock Snap
Pic Jumbo
New Old Stock – kollektion av äldre arkiverade fotografier
Super Famous
Morgue File

Grafik och bildredigeringsprogram

Adobe Photoshop Express – gratis onlineredigering
Gimp
Photopea – onlineredigering
Fotor – onlineredigering
Canva
Blender
Terragen
Zbrush
Free Cad – Gratis att göra egna 3D-modeller
Daz 3D – Gratis (de flesta modeller och props kostar dock)
Apophysis – fractalprogram
Fractal Foundation
Paint.Net (endast Windows)
Pixlr (webbaserad – även som mobilapp)
InkScape (cross plattform – vektor grafik)
IrfanView (Windows)
Pixia (endast Windows)
TinyPng – Smart PNG och JPEG kompression
Favicon
Icon Finder

Några filter och plugin för Windows och Mac

1000 gratis högresoluta gimpbrushes
Handy Tweaks To Make GIMP Replace Photoshop
Gimp Brushes Deviant Art
Gimp-scripts

Fler resurser hittar du i resurser september 2020.