kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

On Page SEO

Postad: 16 april 2023 | SEO-guider · UX-guider | No Comments
Lästid: 2 minuter

Skapa en bra infrastruktur på sidan.

Det som kallas för On Page SEO kan liknas vid en lista över vad man bör tänka på för sidans infrastruktur. On Page SEO är nära knutet till webbstandards och UX och fyller därmed en viktig funktion som helhet, även för SEO eftersom tanken är att du ska ha dina sökord i varje element på varje sida du skriver.

Title - Kan vara bloggens namn, sida, eller ett artikelnamn
H1 - används max 1 gång per sida
H2-H6 - rubriker i fallande skala. Tillet att användas fler gånger på samma sida
Brödtext/gröttext - är texten vi normalt skriver i stycken (p-attribut) 
Bildens alt-attribut
Sidans interna/externa länkar - title-attribut
Meta description (syns i sökresultatet)
Meta keywords (nyckelord. Google struntar i dem numer)
Fetstil 
Kursiv stil

Inom marknadsföringen är detta viktigt och det finns vissa ”översiktskartor”, exempelvis Google Analytics, som mäter all trafik till och från din webbplats, varifrån besökaren kommer, antal klicks, vilka klicks, återkommande besök, hur länge en besökare stannar osv och sedan skapar en analytisk bild över detta.

Några verktyg som används i SEO är följande:

  • SERP – search engine results page – sökresultatsida.
  • GSERP – Googles en sökresultatlista.
  • CTA – call to action – uppmaning till handling. Kan vara en klickbar länk/ikon/knapp eller liknande.
  • CRO – conversion rate optimization – konverteringsfrekvensoptimering. Få besökarna på webbplatsen att bli potentiella kunder så de återkommer.
  • CTR – Click-through rate – klickfrekvens. Antalet visningar delat med antal klick. En mätning om dina besökare även klickar på dina annonser. För Google Adwords är detta viktigt.
  • UX – user experience. Användarnas upplevelse är viktig. Genom att arbeta med design och innehåll så besökarens interaktion med webbplatsen underlättas leder det ofta till att besökaren återkommer som presumtiv kund.

Du kan testa Soovle, en sökmotor som hittar sökord på social media. Den kanske kan ge dig en fingervisning om vilka ord som är högfrekventa och högt rankade. Eller varför inte prova GSERP Optimizating Tool som simulerar Googles sökresultatsida utifrån hur just du kan använda titel och innehåll på din webbplats så den blir mer seo-vänlig.