Bli en kändis på nätet

Lästid: 4 minuter

Bara för att du har skickat upp din hemsida på nätet innebär det inte automatiskt att den också är synlig. Till det behövs det arbete. Vi ska nu gå igenom hur du på bästa sätt kan marknadsföra din website.

Först ska vi kika på hur du i din header lägger in information till sökmotorerna. Därefter granskar vi hur denna information ska se ut. Vidare bygger vi på med information om hur en sökoptimering kan se ut. Sist får du några värdefulla tips om hur du kan komma högt upp på listan.

Nyckelord och beskrivning av siten

Nu ska vi lyfta fram din hemsida på nätet genom att infoga metamärken. Varför använder man metamärken? Dessa märken används bland annat för att beskriva sidans innehåll, att ge webbläsarna information om själva hemsidan och att skapa ”nyckelord” så sökmotorerna ska kunna indexera sidan. Metamärkena ska placeras inom <head>. Använder du ramar (frames) är det extra viktigt att du tänker på detta.

Det finns två olika typer av metamärken. Först har vi de med attributen name och content.
<meta name=”name” content=”content”>

Sedan är det de med http-equiv och content som attribut.
<meta http-equiv=”http-equiv” content=”content”>

HTTP + attribut definierar html-dokumentets attribut och ger information om innehållet i själva attributet. HTTP är en förkortning av Hypertext Transfer Protocol.

Eftersom vi här ska koncentrera oss på själva marknadsföringen av din sida är det dessa två koder vi ska kika på:
<meta name=”description” content=”här emellan skriver du vad hemsidan innehåller – en presentation”>
<meta name=”keywords” content=”här emellan fyller du i dina nyckelord. Separera varje ord med ett komma”>

Vad Du bör tänka på vid sökmotoroptimering (SEO)

 1. Titel, nyckelord, beskrivning och länkar ska vara rätt utförda på respektive sida. Finns det flera länkbrott hoppar sökmotorn till slut över din sida. Glöm inte title i länkarna.
 2. Skriv inte samma sökord (nyckelord) flera gånger i tron på att du då hamnar högre upp på listan. Effekten kan bli precis tvärtom. Missbruk av samma sökord kan till och med resultera i att din site blir avstängd. Dock är det alltid bra att använda stora bokstäver.
 3. Försök att fånga ditt innehåll med så många olika nyckelord du kan – inte så många nyckelord du bara kan.
 4. Antalet nyckelord bör begränsas till att vara mellan 8-12 stycken. Var dessutom observant på att orden ska kunna relateras till innehållet.
 5. Inled gärna din beskrivning av siten med det mest viktiga du vill att sökmotorerna ska indexera.
 6. Använd gärna STORA bokstäver i din titel.
 7. Innehållet på dina sidor ska relateras till titeln, exempelvis om en sida handlar om film kan du exempelvis ange sidans titel FILM och vad det är med FILM du vill föra ut till dina besökare. Använder du däremot samma titel på alla sidor är risken mindre att de specifika sidorna rankas högt eftersom sökmotorerna då får söka längre ned på respektive sida för att hitta innehållet.
 8. Det är utifrån titeln besökarna bokmärker din sida då denna är en beskrivning av sidans innehåll.
 9. Använd även rubrikens titel tidigt i innehållet så den återkommer i texten.
 10. Använd aldrig tabeller än för tabulardata. Att bygga en website i tabeller är absolut att försvåra för sig eftersom det första som möter spindeln är koden för en massa tabeller – inte själva innehållet.
 11. Det är oftast sidans första ord/mening/rubrik som kan vara avgörande för sökresultatet – använd därför riktiga rubriker som h1, h2 osv.
 12. Texten i dessa rubriker bör vara med stora bokstäver. Använd med fördel en fetstilt text.
 13. Idag har nyckelorden inte lika stor dignitet eftersom spindlarna numer letar efter versaler, rubriker osv – den indexerar innehållet på varje sida. Det betyder INTE att du ska strunta i nyckelorden.
 14. Sökspindlarna är så sofistikerade idag att om du fuskar för att nå en högre rankning så genomskådar dem detta. Bra minne har dom också.
Google värderar idag allt innehåll på sidan och väger nyckelord/titel/beskrivning gentemot all funnen text på sidan. Denna informationen avvägs i en algoritm som ger varje nyckelord en ”vikt”.
– www.seo.se

Strategi för sökmotoroptimering

Det finns en tumregel och det är att alltid försöka få med ett sökord som är aktuellt för just den enskilda sidan. Eftersom alla sidor på en hemsida oftast är relevanta för ett sökord så gäller det att hitta ett eller flera sökord som kan matcha hela siten. Design är ett sökord, men en ett ganska intetsägande sökord. Kan man försöka att definiera sökordet design så det omfattar flera typer av design men ändå avgränsa sökordet till att endast omfatta vissa typer av design? Här gäller det att ha en tydligt strategi.

Hur kan en bra länkstrategi se ut?

Kikar vi på vilka riktlinjer seo.se har för länkstrukturen bör vi först fråga oss om sökningen ska ske via filnamnen eller katalognamnen. Förvisso fungerar båda alternativen – dock aldrig tillsammans. Google tolkar dessutom våra å ä och ö så här: aa=å, ae=ä, oe=ö.

Väljer vi då att använda en katalogstruktur kommer den att te sig som följande om dokumentet index.html ligger i mappen bönan-på-stjälken:

 • /boenan-paa-stjaelken/index.html

Medan en filstruktur ser ut så här:

 • /boenan-paa-stjaelken.html

PageRank – Länkpopularitet

För att vara lite trist så oavsett om du efter konstens alla regler har följt anvisningarna om hur man lägger in metadefinitionerna, har länkat rätt och skriver stort och fetstilt är det ändå ingen garanti för att just din sida ska segla uppåt i rankningen, eller ens hittas av sökmotorerna. Till det behövs det större krafttag och hårdare arbete. Svaret är länkbyten. Ju fler sidor som länkar till dig – desto större popularitet har din sida. Det upptäcker sökmotorerna ganska snabbt. Testa gärna med jämna mellanrum hur attraktiv din site har blivit.

Det första du behöver göra är att surfa runt på nätet. Anmäl dig till olika forum, det brukar garanterat öka besöksantalet och någon kommer att länka eller tipsa om din website. Skaffa vänner! När du surfar runt och fattat tycke för en hemsida är det enligt vett och etikett artigt att lämna en hälsning efter sig i gästboken. Det ökar också ditt besökarantal eftersom andra kan läsa ditt inlägg – så till vida det inte är privat förstås. Samla vänner genom bannerbyten. Många besökare roar sig med att kika på vilka som länkar till vem – sedan surfar de runt bland alla byten. Gå med i olika topplistor.

Sist men absolut inte minst – anmäl din sida till de stora sökportalerna som Google, Yahoo, osv. Leta upp länken ”Lägg till sida” klicka på den och följ instruktionerna. När du är klar får du ha tålamod. Sökmotorerna uppdaterar sig cirka 1 gång i månaden. Under tiden får du gå ut på nätet i jakt efter fler besökare.

Författare: lillan

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.

4 svar på “Bli en kändis på nätet”

 1. En riktigt bra guide. Ett stort tack för all tid du lägger ner på dessa tydliga, välskrivna och intressanta guider.

 2. Hej! Vilken bra guide!

  Undrar dock lite om detta med att ha ord i header och beskrivning. kan man ha detta på något vis utan att det syns på sidan när man besöker den? jag har nämligen sidans beskrivning inbakad i själva headerns layout och har tagit bort alla beskrivning i admin på wordpress (vilket tyvärr gör min hemsida ganska så osynlig). Kolla gärna in min hemsida så du förstår hur jag menar. Tack på förhand om du kan ta dig tid.

  Mvh B3tty

  1. Hej!
   Om du vill sökoptimera din hemsida så är det dumt att ta bort denna information. Men givetvis så har jag en lösning för det också =)
   Börja med att skriva in namn på din site + beskrivning som vanligt i WordPress inställningar men stoppa INTE in koderna för dessa i layouten. Istället infogar du först koden här inunder mellan dina och taggar.

   < ?php if ( is_single() ) { wp_title(''); echo (' | '); bloginfo('name'); } else if ( is_page() || is_paged() ) { bloginfo('name'); wp_title('|'); } else if ( is_author() ) { bloginfo('name'); wp_title(' | Archive for '); } else if ( is_archive() ) { bloginfo('name'); echo (' | Archive for '); wp_title(''); } else if ( is_search() ) { bloginfo('name'); echo (' | Search Results'); } else if ( is_404() ) { bloginfo('name'); echo (' | 404 Error (Page Not Found)'); } else if ( is_home() ) { bloginfo('name'); echo (' | '); bloginfo('description'); } else { bloginfo('name'); echo (' | '); echo (''.$blog_longd.''); } ?>

   Ovanstående kod gör så att varje artikel, post och sida kommer att skrivas ut i det blå fältet. På så vis kan sökspindlarna lättare optimera och hitta sidan, och dina besökare bokmärka sidan. Därefter ska vi kika på din header, det vill säga

   . I denna har du ett block som heter följande:

   div id="underHeader">

   Den koden är inte speciellt väl utformad. Leta upp avsnittet i din stilmall och formatera div underHader i stilmallen. Det skulle kunna se ut så här:

   #underHeader {background:transparent url(adv.png) no-repeat left top; height:114px; width:900;}

   För att sedan få denna bild klickbar lägger du in följande i stilmallen:
   h1#logo {margin:0;padding:0;position:absolute; right:DITT VÄRDE;top:DITT VÄRDE;width:900px;height:114px;text-indent:-9000px;
   overflow:hidden;z-index:10; border:none;}
   h1#logo a {display:block;height:114px; border:none;}

   I

   lägger du sedan in denna kod:

   Jag har kikat i stilmallen och jag tycker nog att den är väldigt osemantiskt uppbyggd. Blocket:

   #rightSideLines {position:absolute; top:0px; right:-133px; width:133px; height:820px; background:url(layout/rightSideLines.png); z-index:11;}
   #leftSideLines { position:absolute; top:0px; left:-133px; width:133px; height:820px; background:url(layout/leftSideLines.png); z-index:11; }
   #rightSideBorder {position:absolute; top:820px; right:-133px; width:133px; bottom:0px; background:url(layout/rightSideBorder.png) repeat-y; z-index:10;}
   #leftSideBorder {position:absolute; top:820px; left:-133px; width:133px; bottom:0px; background:url(layout/leftSideBorder.png) repeat-y; z-index:10;}
   #rightCorner { position:absolute; bottom:-46px; right:-139px; width:138px; height:46px; background:url(layout/rightCorner.png) no-repeat;}
   #leftCorenr {position:absolute; bottom:-46px; left:-139px; width:138px; height:46px; background:url(layout/leftSideCorner.png) no-repeat;}

   Skulle kunna tas bort och fixas på annat vis. Personligen hade jag valt en annan layout som är renare och mer logisk i koderna, men det är jag =)

   mvh/Lena

Kommentarer är stängt.