Vad är en bra hemsida?

Lästid: 3 minuter

Det finns egentligen inga regler för hur en hemsida ska se ut. Däremot finns det regler för vad som inte ska finnas på en hemsida. Det vill säga hemsidans innehåll. Den så kallade netiketten är därmed en handledning och anvisning i vad som är brukligt och inte. Jag kommer i alla fall inte gå in och förklara något närmare vad den innebär. När det gäller copyright och liknande frågor hänvisar jag till andras länkar i ämnet.

Vad är då en bra hemsida? Vad bör jag tänka på?

När man skapar en hemsida måste man tänka på syftet. Vad är det Du vill du föra fram? Till vilken målgrupp vänder du dig? Att ha en hemsida innebär arbete! Minst en gång i veckan bör du kontrollera dina externa länkar så de inte är brutna. Många byter webbadress, en del väldigt ofta.

Hämta gärna inspiration från andras sidor men försök att hitta din egen stil. Nätet är visserligen stort – men inte större än att någon kan känna igen om du har stulit grafik, bilder, eller layout från någon annan. Tänk på det! När det sedan gäller grafik & design handlar det till syvendes och sist alltid om din egen personliga smak eller tycke. För egen del kan jag nog känna att sidor med tungladdad grafik, eller där många javascript fördröjer svarstiden, får mig att snabbt tappa intresset och där surfar jag vidare. En stilren sida vinner alltid i längden! Sist men inte minst – för att din sida ska fungera bra ute på nätet får du inte glömma att infoga en doctype-deklaration överst på alla sidor. Du kan läsa mer om detta i länken om rätt doctype.

Vanliga nybörjarfel

Det finns en tjusning i att se hur hemsidan växer fram – det tycker vi alla :) Problemet är att i början brukar de flesta fascineras av alla rörliga gif-animationer som blinkar, scrollar och flyger omkring. När man sedan vill ha dessa på sina sidor, ju fler desto bättre, så får det många gånger motsatt effekt på besökaren. Det är inte kul att surfa rätt in bland all grannlåt – utan det är mycket störande. Likaså finns det koder för scrollande text av allehanda slag – det är minst lika störande. Faktum är att en hemsida med allt för mycket störande objekt får besökaren att vända i dörren. Jag brukar tänka på att min hemsida är en interaktiv bok. Det jag vill dela med mig till andra ska de få ta del av i lugn och ro. Själv skulle jag bli tokig om jag var tvungen att läsa en vanlig bok som innehöll blinkande bilder och glittrande texter. Intresset skulle falna väldigt snabbt oavsett hur spännande boken än verkade vara.

Att också blanda stora och små bokstäver, exempelvis så här: VäLKoMMeN TiLL FaMiLJeN RoSeNknOpp, är också ett nybörjarfel och därför inte att rekommendera. Använd en och samma font, och storlek på denna. Vissa partier kan i och för sig vara av annat typsnitt om man vill lägga fokus på just det avsnittet.

Nu ska du fylla sidan med en massa text – ha en enhetlig placering av den, exempelvis i vänster/högerställt läge. En centrerad text är jobbig att läsa. Tänk också på att inte använda svordomar – något som verkar vara ”inne” med jämna mellanrum. Det ger ett oprofessionellt intryck istället för att vara ”coolt”.

Har du musik på din sida, ge då besökaren möjligheten att få välja om man vill lyssna eller ej. Att surfa in på en sida med en dundrande marschmusik man inte kan stänga av, eller ens sänka ljudnivån på utan att stänga av volymen helt, det är ingen hit!

Vad utmärker då en bra hemsida?

På det finns det många olika svar, givetvis finns det inget generellt då allt tolkas utifrån betraktarens öga. Men det mest elementära är detta:

 • Använd rätt Doctype!
 • Lättöverskådlig
 • lättnavigerat menysystem
 • bra, välskrivet och genomtänkt innehåll
 • struktur – både i meny, länkar, som i löpande texten.
 • styckeindelningar
 • inte för liten fontstorlek
 • lättläst
 • inte bara en massa länkar till andra sajter
 • så få popupfönster det är möjligt
 • en text där bakgrundsfärger/bakgrundsbilder harmonierar med denna
 • bra kontaktmöjligheter med ägaren till hemsidan
 • sidan är optimerad för fler skärmupplösningar än 1
 • sidan ska kunna besökas med de flesta webbläsare
 • inga brutna länkar
 • ofta uppdaterad
 • så få störande och rörliga objekt som möjligt
 • validera sidan

Författare: lillan

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.

6 svar på “Vad är en bra hemsida?”

 1. Som allt annat, som i tryck att det ska vara överskådligt och lättläst samt när det gäller interaktiva medier att den är bra och lätt att navigera på.

  1. Hej!
   Japp – det handlar om användbarhet och tillgänglighet, mitt specialintresse =)

   Tack för din kommentar!

Kommentarer är stängt.