Stjäl inte Premium WordPressteman!

Postad: 19.12.2009 | Wordpress

wpengineer.com uppmanar alla att inte stjäla Premium WordPressteman. Nu handlar det inte främst om själva stölden i sig, vilket nog kan vara rubricerbart, utan det handlar om hur lätt din blogg kan bli sårbar för intrång.

I artikeln berättar författaren att denne fick en påringning av en vän som plötsligt upptäckt att det fanns två länkar på sin hemsida (i footern) som ledde till spamsidor.

Vid en närmare kontroll av temat såg de en krypterad php-kod i footer.php. När de hade öppnade koden visade det sig att det bara var ”footern” till originaltemat och två länkar till spamsidor.

Emellertid så kunde det ha varit värre, det kunde ha varit en kod som hade gjort det möjligt att göra intrång i bloggen, eller i allra värsta fall förstört hela webbserverutrymmet.

Som artikelförfattaren påpekar; vad det är för kod är svårt att se om man inte är mycket kunnig inom programmering.

Ponera följande; Du vill ha en ny design och googlar på ”wordpress themes” så plötsligt hamnar du på en sida som ger ”reklam” för WP Premiumteman – dessa är dessutom gratis eftersom det inte ges någon support.

Vem skulle då inte utropa ett stort WOW till denna fantastiska möjlighet?

Hur många skulle avstå från att ladda ned? Just plagierade Premiumteman tycks vara särskilt utsatta för detta.

Leland på www.themelab.com poängterar även att samma fara faktiskt finns när du laddar ned plugin. Det sitter inte bara oroväckande många människor med nedladdade teman som de har googlat fram – teman som är fulla av elaka koder och därför mycket sårbara för intrång, utan därtill med olika plugin som är rena dynamiten och tickande bomber.

Ha därför alltid i åtanke att ju längre bort från upphovsmakaren du kommer – desto större är risken att det kan finnas elaka koder tillsammans, eller omskrivna, med originalkoderna.

De så kallade tredje-parts-sajterna bör man därför närma sig med viss försiktighet. Teman som kan laddas ned hos wordpress.org är däremot säkra eftersom de modereras innan de läggs upp på siten.

Ladda därför alltid ned teman från platser du vet är ”säkra” – har man otur kan ditt ”Premiumtema” eller ”Freemiumtema” annars orsaka en katastrof, gratis dessutom!

6 svar på “Stjäl inte Premium WordPressteman!

 1. Givetvis dåligt av folk att göra så, men o andra sidan oerhört solklart också då gratis aldrig varit gott och detta är lite på gränsen att om folk inte förstår det så är det nästan så att dom förtjänar det. Dom som gör så försöker ju trots allt att stjäla saker.

  I detta fall rör det sig ju mer om en typ av förlängning av copyright och vem som skapat temat men på ett fulare och mer ”blackhattigare” sätt. Det är dock en fullständig lögn att man måste vara väldigt duktig på att programmera för att hitta denna typen av saker då dom visar sig i 1. Källkoden 2. PHP-koden. Att det finns en vilja hos temaskapare att elda på det hela och få det att låta värre än det är … är inte heller det helt oväntat. Folk som gör premiumteman förlorar ju $$$ på att folk kan ladda ner deras saker gratis.

  1. Jag kan hålla med dig, dock vidhåller jag att alla inte vet hur php-koder fungerar. Det är lätt att utgå från sin egen kunskap, och kanske minimera denna, fast det kan ändå vara milsvid skillnad på förståelse.

  1. Tack själv =)

   Som jag skrev så är detta en tickande bomb. Jag kan förstå att ett gratis premiumtema lockar, det ska inte förnekas, men om man visste vad man kan få på köpet så lockar det inte lika mycket….

 2. Hej!
  En mycket bra artikel om en en viktig sak som att man inte ska använda så kallade Premium teman om man inte har köpt och betalt för det..

  Det kan orsaka en hel del problem som du säger i artikeln med lite elaka koder som kan finnas inlagda i temafilerna.

  Så ett tips är att – använd ett gratis tema eller betala för ett Premium tema för att garantera ett bra och säkert WordPress tema..

  1. Det värsta är att det sitter många som inte har en susning om att deras teman innehåller elaka koder. Det finns ett gammalt talesätt som säger att ”man ska inte bedra vishet med snålhet”. Det är ganska passande här ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.