kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Intervju med Robert Nyman på Robert’s Talk

Postad: 4 december 2007 | Web | No Comments
Lästid: 5 minuter

Robert NymanRobert Nyman som driver sajten Robert’s Talk är en duktig webbutvecklare och skriver intressanta artiklar. Många av dem är på engelska men det finns även en del godbitar på svenska för de som hellre vill det.

Med fokus mot just webbutveckling och gränssnitt har jag tagit honom ”på pulsen” för att se hur han ser på den framtida webbutvecklingen.

Q: Hej Robert, för dem som ännu inte känner till dig, kan Du berätta lite grann om vem du är?

A: Jag heter Robert Nyman, och är 33 år gammal. Har jobbat med webben sedan 1999, och är fortfarande barnsligt fascinerad av den!

Q: Vilket operativsystem och webbläsare använder du dig huvudsakligen av?

A: Mac Os X Leopard och Firefox.

Q: Du driver siten Robert’s Talk – vad var det som fick dig att bli intresserad av webbutveckling och hur länge har du hållt på med det? Har du någon förkärlek till en speciell genre? Varför?

A: Jag har egentligen varit intresserad av webbutveckling sedan 1998, då jag började hålla på med att skapa webbplatser. Just min egen webbplats har jag drivit i 2 och ett halvt år, och som jag ser det just nu kommer jag aldrig att sluta. Det jag tycker bäst om är gränssnittsutveckling överlag, där JavaScript definitivt är min stora kärlek.

Q: Det finns ju trender även inom webbutveckling och webbdesign, på både gott och ont. Från att länge ha stått i skuggan av nästlade tabeller där traditionell HTML korsbefruktats med CSS klev XHTML fram i ljuset och vi fick bekanta oss med ett nytt gränssnitt. Plötsligt blev det ”inne” att validera sidorna efter en webbstandard. Varför tror du att det tog så lång tid för XHTML att etablera sig när det faktiskt funnits i mer än 10 år? Ligger vi efter med webbutvecklingen i Sverige eller kan det finnas andra orsaker?

A: Först skulle jag vilja säga att det är ett vanligt missförstånd för många att just XHTML kom med frälsningen med validering, separation mellan HTML och CSS o s v. HTML erbjuder precis samma sak. Sedan tror jag inte riktigt ordet spreds riktigt om validering och nyttan av att ha bra skriven kod. Det var en väldigt pragmatisk period, vilket nödvändigtvis inte är fel, att om allt fungerade det i den aktuella webbläsaren/-arna så var det ok.

Efterhand har dock de flesta insett att vi behöver standarder, riktlinjer m m för att kunna genomföra vårt arbete på ett mer seriöst och kontrollerat sätt. Givetvis ska man dock fortsätta testa i webbläsare för att upptäcka alla undantag.

I Sverige tror jag inte att vi är så mycket efter. Det handlar mer om en utvecklarattityd: bra utvecklare förstår att saker konstant förändras medan andra gör som de lärde sig för 10 år sedan och inte inser varför de behöver ändra på det beteendet. De är de som är hotet mot utveckling och bra webbplatser.

Q: Den kommande utvecklingen verkar leda oss vidare mot XHTML 2 – web 2.0 och HTML 5 – webbapplikation 1.0. Jag kan förstå att det finns intresserade krafter som vill driva utvecklingen framåt men finns det ändå inte en risk för att det kan uppstå en överetablering? Vilka konsekvenser kan det i såfall leda till?

A: Överetablering vet jag inte, men sedan är det ju också ett sådant enormt tidsspann mellan tiden när en specifikation diskuteras och fastställs till att den implementeras av webbläsartillverkare, så en del faller helt enkelt bort och blir aldrig praktiskt använda. Konsekvensen blir väl, som alltid, att vissa förespråkar en teknik medan andra har sin egen favorit.

Q: Om vi kikar på XHTML så tog det ca 7-8 år att förankras för allmänheten ute på webben (i Sverige) så för de flesta är det fortfarande ett relativt nytt gränssnitt, och inte förrän nu så har också utvecklingen med vissa webbläsare hunnit ifatt för att kunna rendera dessa koder. Med XHTML 2 och HTML 5 följer ytterligare ett nytt gränssnitt. Vad anser du om detta? Vad tycker Du talar för respektive emot dessa?

A: Microsoft bär ett otroligt ansvar över att tekniken på webben ligger så pass långt efter som den gör. Många specifikationer och standarder skulle redan sett dagens ljus om de hade varit mer delaktiga och villiga att jobba tillsammans med andra. Jag förstår att Microsoft har en del problem att bemöta då de dels är ett riktigt stort företag, dels då de tillhandahåller den webbläsare som används av flest människor.

Däremot måste de, förr eller senare anpassa sig och försaka deras gamla kod och implementera en snabb och korrekt webbläsare. Kostnaden för att anpassa varje webbplats i hela världen efter deras bristfälliga och icke närvarande stöd är i mina ögon helt oacceptabel.

Min uppskattning är att HTML 5 kommer bli den dominerande tekniken för webbsidor, inte minst p g a av den otroligt stränga felhanteringen i XHTML. Sedan kan HTML 5 levereras som HTML eller XHTML, vilket ger folk möjligheten att välja väg inom samma språk.

Jag är inte helt insatt i XHTML 2, men det verkar som det arbetet har tagit en väldigt tid, och från vad jag hör av folk så är få intresserade av den tekniken. HTML 5 handlar mer om att ta vad vi har i dag och göra det bättre, inte något helt nytt, och det känns som rätt väg att gå.

Q: Somliga menar att de också kommer att begränsa CSS samtidigt som de inte är bakåtkompatibla – är du av samma mening och varför?

A: Jag har inte sett hur de skulle begränsa CSS på något sätt (i alla fall inte HTML 5). Däremot bör CSS-stödet kraftigt förbättras i dagens webbläsare för att göra det enklare att skapa vettiga layouter.

Q: En annan uppstickare som slåss på marknaden är Ajax – Asynchronous JavaScript och XML. Genom att använda javascript och webbläsarens httprequest kan man skapa interaktiva och dynamiska gränssnitt. Förutsätter inte det att alla webbläsare måste ha javascript aktiverat? Sett utifrån såväl tillgänglighet som användbarhet, vad talar för Ajax som användargränssnitt?

A: AJAX är inte den enda vägen att gå, utan någonting som man ska lägga på ovanpå redan befintlig fungerande teknik. Exempelvis, ha länkar på en webbsida som leder till en annan sida med innehåll. Lägg sedan på events på dessa länkar som sedan hämtar innehållet asynkront via AJAX och istället uppdaterar sidan du redan befinner dig på.

Den som inte förstår vinsten av att bara uppdatera delar av en sida dynamiskt, utan att ladda om hela sidor, har verkligen gått miste om någonting. Däremot ska det göras ordentligt så det fungerar utan JavaScript också. Ett problem, dock, med AJAX är att back-funktionaliteten slås ur spel i webbläsarna. Det finns hack för att ta sig omkring detta, men inget erbjuder fullgott stöd; detta är en brist som verkligen behöver åtgärdas.

Q: Om Du fick bestämma en ”standard” vad det gäller server script och gränssnitt, hur skulle den då se ut? Hur motiverar du det?

A: Oj!
Jag vet inte om vare sig vågar svara på denna fråga eller är tillräckligt kompetent. Egentligen är frågan jättestor, men HTML 5 kan bli bra, såvida de tar hänsyn till tillgänglighet (något som de varit lite nonchalanta kring hittills). CSS 3 har otroligt stöd för att separera innehåll och utseende, och JavaScript är definitivt kompetent nog för interaktion. När det gäller JavaScript ligger problem i webbläsarnas DOM (Document Object Model) snarare än i språket självt.

Q: Hur tror du den framtida webben kommer att vara utformad?

A: Egentligen omöjligt att säga. Med tekniker såsom Flash, Silverlight m m så verkar ljud och animationer komma än mer till webben, och det är bra. Däremot ska man inte underskatta att de flesta gillar webben just för att den är tyst och still, som en tidning som lever.

Q: I tidigare intervjuer beträffande webbdesign så menade Roger på Bereastreet att kvinnor har en tendens att vilja fylla varje pixel på sina hemsidor medan Veerle (skämtsamt) sa att han verkade ha dålig koll på hur kvinnor fungerar så hon höll inte med om detta. Vad är din erfarenhet? Är det stor skillnad på den grafiska utformningen könen emellan? Påverkar denna i såfall användbarheten och tillgängligheten?

A: Jag ser snarare skillnad mellan bra och mindre bra designers, inte att det är könsstyrt. Det kan eventuellt hända att män generellt är mer tekniskt intresserade, men inte så att kvinnor skulle göra sämre design för det. Däremot skulle jag verkligen vilja se mer kvinnor både inom design och utveckling, då det är en alldeles för mansdominerad bransch just nu.

Q:Sist – vad gör du 20 år från och med nu?

A: Jag är förmodligen ett vrak då mina döttrar har kommit igenom tonåren… Förutom det hoppas jag att jag har ett stimulerande arbete som samtidigt är som en betald hobby för mig. Är det inom webb-branshen: toppen! Om inte, så gör det inget heller.

Tack Robert för att du ville medverka. Jag hoppas att Du får en fortsatt trevlig dag.

Tack själv!