kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

En ”webbdesigner”. Ge mig skyddad titel någon

Postad: 2 november 2012 | Bloggat · Uppdaterad | No Comments
Lästid: < 1 minut

Dessa ord utbrast min vän Andreas på Facebook efter att han hade funnit en ”webbdesigners” hemsida. Andreas är bland annat webbutvecklare och webbdesigner, och hans idé om en skyddad titel är intressant.

I vår diskussion kom vi snabbt överens om att 1990-talets designgrepp tyvärr har överlevt, och verkar dessutom blomstra.

Det här fick mig att bli nyfiken, hur många ”webbdesigners” använder tabellayouter än idag? Hur många är det som fortfarande säljer sin ”webbdesign” eller sina ”websets” gjorda med tabellayouter?

Jag ska inte förneka att grafiken i många fall är förstklassig och excellent, som tillsammans med designen blir utsökt. Det är däremot när vi kikar i källan som vi upptäcker att allt krut tycks ha lagts på just det grafiska utförandet, och inget mer.

Inte sällan saknar sidorna ett giltigt doctype, och om de har angivit det så är det bara att skrolla ned en smula. Här upptäcker vi ofullständiga koder, massor av syntax och semantiska fel – och att allt är gjort i nästlade tabeller, ibland upp till 4-5 stycken. Personligen kan jag undra vilka det är som köper en sådan här design?

Jag förstår helt visst att det oftast är grafiken som tilltalar – men sen då? Bryr man sig inte om att sidan inte är crossbrowser? Att kodningen kan skapa problem?

Hur som helst – jag beslöt mig för att söka upp några av dessa webbdesigners på nätet.

Så – vad säger ni?

Vad utgör en ”webbdesigner” och varför tror ni att så gammal (och felaktig) kodning fortfarande lever och blomstrar trots den snabba utvecklingen i HTML(5) och CSS(3)?

Sist – om ni inte redan gör det så tycker jag att ni ska följa @andreasjohanson på Twitter.