kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Att lämna credit, är det så svårt?

Postad: 5 april 2009 | Bloggat | No Comments
Lästid: 3 minuter

Som jag har skrivit i biografin för kaxigt.com så har jag pysslat med hemsidor och gränssnitt en längre tid. Mina första guider i bland annat html, xhtml och css sträcker sig långt tillbaka i tiden – ja till och med några år innan innan detta millennium.

På vägen fram till domännamnet kaxigt.com har siten bland annat haft namnen Fokus, säkerligen finns det kanske några som minns detta, och från och med 2003 fastnade jag för namnet kaxig.

kaxigt.mingle.at

Tyvärr var namnet kaxig inte ledigt när jag skaffade egen domän så det fick bli kaxigt istället.

I och med att jag skaffade domänen så började jag på allvar att marknadsföra kaxigt.com med sina webbguider och resultatet lät inte vänta på sig. Fler och fler hittade hit, och fler och fler fick upp ögonen för mina guider om web standards och varför web standard är bra, även om det knorrades rätt friskt om det i början.

Genom åren har mina guider varit till glädje för många, speciellt i xhtml och css. De flesta har dock tackat eller på något annat sätt visat sin uppskattning, och det är alltid trevligt men inte nödvändigt. Men så finns det andra som ”läser in” vissa av mina webbguider för att sedan lägga ut dem som om de vore deras egna. Och det är inte ok! Jag har haft väldig nytta av dina guider. TACK SÅ MYCKET!

Jag tycker mig ha varit generös genom åren då jag har ställt upp och i princip besvarat alla mail som jag har fått. I den mån jag har kunnat hjälpa så har jag gjort det, i annat fall har jag lotsat personen vidare till andra siter där hjälp kan ges.

Något jag däremot inte alls ställer upp på är att med jämna mellanrum få höra att jag kopierar (vissa) guider från en annan, i viss mån mer känd, site. Det är snarare tvärtom!

För några år sedan fick jag ett mail av personen som äger denna site. Det var inget otrevligt mail. Vår konversation var öppen utan några som helst konstigheter. Faktum är att denne person erkände att mina guider i xhtml/css och web standards varit till stor hjälp när denne skulle skriva sina egna guider i ämnet. Naturligtvis blev jag glad. Mindre glad blev jag när det efter ett tag började att droppa in otrevliga mail om att jag skulle vara en copycat eftersom jag hade ”stulit” sitens guider.

Inget kunde vara mer fel då mina redan låg ute på nätet!

Trots att jag skickade flera mail till ägaren om saken så brydde sig ingen om att besvara dessa. Och OM nu personen som äger siten givit mig credit, som sig bör eftersom mina guider delvis varit mallar för dennes guider, så hade jag kanske sluppit dessa trista mail.

Men nej – det finns inte en tillstymmelse till credit, inte ens ett omnämnande. Däremot finns andra personer länkade, en del av dessa är vänner till mig och ligger som länk på mina sidor.

Framförallt är en specifik länk mycket uppenbar.

Det är sådant här som får mig att fundera över hur människor egentligen är funtade.

Kanske att alla mail var ett försök att få mig att lägga ned kaxigt.com, vad vet jag?
Ett är i alla fall säkert – kaxigt.com kommer att finnas kvar, och eftersom jag ofta skriver om web standards och xhtml så är också min ambition att föregå med gott exempel när det gäller min layout.

TACK för ordet!


Edit: 25/4-09
Jag hittade följande inlägg hos Lars Gunthers bloggsida. Lars Gunther kallar sig också för IT-pastorn och han jobbar med utveckling och undervisning inom datorteknik och webbutveckling, med fokus på användbarhet, god praxis, tillgänglighet och säkerhet. Läs om hans erfarenheter ute på webben.

Varning för gammal teknik! Text av Lars Gunther

Den svenska scenen
Länge har webbdesignskolans, Annika Tigers och Jonaswebbs artiklar varit en källa till kunskap. Men nu är deras artiklar om just hemsidessnickrande föråldrade. Photoshoptips och andra saker som de lär ut kan säkert vara bra, men skall du lära dig HTML- och CSS-kodning, gå någon annanstans!

Jag mejlade de ansvariga för dessa tre sajter med synpunkter på vad de lär ut. Webbdesignskolan svarade inte. Jonas på jonaswebb höll med mig, men beklagade att han inte har haft tid att uppdatera sidorna. Han vill göra ett ansiktslyft på hela sin sajt. Annika Tiger tyckte att hennes kurs dög som nybörjarkurs. Jag menar att hon lär ut fel saker också till nybörjare.

Uppdatering 2005-01-17: jonasweb är numera uppdaterad och han skiljer ut HTML 3.2 från 4.0, samt har en bra sektion om XML och XHTML. Way to go, Jonas!

Webdesignskolan däremot la utan mitt medgivande med mig i sin adresslista för utskick av sitt nyhetsbrev, men har inte trots upprepade kontakter kommenterat min kritik. Bottenbetyg.

Det finns svenska bloggar som fattat läget. Kaxigt.com är en sådan. Där hittar man i skrivande stund mycket enkla introduktioner till kodning, för den rena nybörjaren. xhtml.nu är en annan blogg för den som vill hålla sig uppdaterad på svenska. Ytterligare bra exempel är Martin Janner och Tommy Olsson.

Läs hela artikeln ”Varning för gammal teknik” av Lars Gunther.