kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Årets första post – jag älskar internet!

Postad: 1 januari 2009 | Bloggat | No Comments
Lästid: 2 minuter

Japp, det gör jag verkligen.

En hyllning till internet

Världen har krympt betydligt och jag har fått massor med vänner över hela världen. Det är fantastiskt egentligen – bara några nedslag på tangentbordet och vips – hela världen ligger öppen för dina fötter.

Internet Connects

Jag chattar bland annat på facebook med vänner på andra sidan jordklotet och det känns hur normalt som helst. Vi skickar mail, bjuder in varandra ända in i hemmets lugna vrå. Vi byter erfarenheter och är kort sagt ett gigantiskt nätverk av människor som vill lära känna varandra och vår omvärld ännu mer.

Visst är det fantastiskt!

Baksidan är då alla konstiga typer som på ett eller fler sätt väljer att utnyttja detta underbara system. Men – vad man har inte sina vänner för intet. Så fort någon råkar på något som inte är som det ska så sprider det sig som en löpeld genom nätverket.

Jag blev nyligen varnad för några scammers – och ganska snart hade jag dessa knackande på dörren och ville in i nätverket. Det sägs ju att fyra ögon är bättre än två, men om man har flera hundra tusen då?

Världen har krympt – den ryms i min dator.

På köpet lär jag mig om nya kulturer och får öva på olika språk även om engelskan är mest gångbar. Jag är till och med bjuden att vara en kvinnlig best man på ett bröllop i sommar i USA – tyvärr kan jag inte åka för det kostar för mycket, men jag funderar på att åka till London och möta upp brudparet där istället. Jag gillar London, var där för två år sedan och innan dess 25 år sedan, och lovade mig själv att snart åka tillbaka.

Internet får mig att bli lyrisk, det är den bästa uppfinningen sedan hjulet.

Video Conference Skype Nåja, i alla fall är det inte långt ifrån. Internet är världens största uppslagsverk (även om källorna i många fall kan diskuteras vara trovärdiga). Vi kan till och med prata via datorn. Med Skype kan du prata gratis i hela världen så länge det är från skype till skype

Glöm dyra ”distans calls” – använd datorn istället. Men har du många vänner du talar med så gäller det att ha datorn på så du hör när det ringer.

I takt med att världskartans gränser på något vis suddas ut förenas människorna i globala mått.

Förvisso lever vi olika länder med sina kulturer och etniska grupper, men på nätet finns en gemenskap som går bortom detta. Här är vi människor. Jag tror att Internet har skapat en oerhörd effekt på oss, inte bara att den minskar de globala avstånden, utan vi har börjat att förstå varandra. Många broar har byggts som kanske inte alls hade kunnat byggas på samma sätt om inte Internet fanns.

Länge leve Internet!