kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Varför ska jag ha ett SSL certifikat?

Postad: 21 februari 2022 | Data & säkerhet · SEO | No Comments
Lästid: 4 minuter
Den här artikeln handlar om krypteringsverktyget SSL – Secure Sockets Layer.

Vad är egentligen ett SSL-certifikat? Hur fungerar det? Behöver jag verkligen använda mig av det?
Om jag börjar med den sista frågan så är svaret definitivt ett stort JA. Här ska du får lära dig allt du behöver veta om SSL.

Cyber Security SSL är ett certifikat för den säkerhetsteknologi som används till informationsöverföring på internet. Det kan vara att skapa en krypterad länk från en webbserver till en webbplats.

SSL skapar en skyddad och säker kanal så ingen kan se vad som händer mellan servern och webbplatsen, exempelvis när du ska ange lösenord och användarnamn eller logga in på din bank.

Webbplatser som är skyddade med SSL har alltid ändelsen S i sitt Hyper Text Transfer Protocol – HTTPS, det vill säga det talar om för dig att webbplatsen har en SSL-autentisering och är säker för att kommunicera data och information.

HTTPS är alltså en förbättrad version av den inte säkra HTTP.

Ser dina besökare att du skyddar din webbplats med SSL så känner de sig säkra. En del webbhotell erbjuder dessutom gratis autoinstallationer av SSL till sina kunder.

Det finns många program som är utformade för att skydda våra onlineaktiviteter och några av dem inkluderar antivirusprogram, VPN, proxytjänster, SSL-certifikat, annonsblockerare osv.

Behovet av att upprätthålla ett internet ökar för varje dag eftersom cyberattacker, intrång och ID-kapningar måste förhindras så mycket det går.

Vad är då ett SSL-certifikat?

SSL är en typ av protokoll som skapades i början av 90-talet med syftet att tillhandahålla en säker kommunikationsväg i anslutningen mellan två datorer. Som jag här skrev ovanför innebär det att data som överförs från en kanal till en annan förblir intakt och inte tillåts eller blir åtkomlig av en tredje part som inte har behörighet.

Det här kan inte nog betonas!

Omvänt genererar SSL-certifikat en typ av nyckel som endast de som är auktoriserade kommer att kunna avkoda och konvertera till information som kan läsas korrekt.

När du går in på en webbplats och den är SSL-autentiserad visas två saker i adressfältet: en hänglåsikon (vanligtvis högst upp i fältet) och HTTPS-bokstäverna (före adressen på höger sida av hänglåset).

För företag och privatpersoner är säkerheten viktig. Det ger tillgång till känslig information utan att riskera säkerheten för sådan information. Här är skälen till varför ett SSL-certifikat är viktigt:

  1. Den använder end-to-end-kryptering
  2. Vi pratade tidigare om att använda ett säkerhetsnyckelpar. Dessa nycklar kallas privat och session. Den privata nyckeln är den som är installerad på servern, vilket skapar äkthetscertifikatet
  3. Sessionsnyckeln, å andra sidan, är installerad på servern och tillåter endast webbplatserna och deras användare att få tillgång till känslig information, såsom bankuppgifter

Minska bedrägerierna!

Många företag och privatpersoner har blivit utsatta för den här typen av kriminalitet! Hackare stjäl data, läcker information, avbryter aktiviteter och hindrar onlinetjänsternas funktion vilket tar bort förtroendet från många människor.

Det är därför webbplatser som har SSL-certifikat kan förmedla säkerhet och tillförlitlighet till sina användare.

Eftersom det idag oftast krävs ett bank-ID till det mesta så blir vi paradoxalt nog mer sårbara trots att säkerheten ökar. Individer som har fått sina identiteter kapade, likväl äldre som lurats att uppge sin ID-kod till banker, får stora problem att ställa detta tillrätta.

Cyberkriminaliteten håller nämligen jämna steg med utvecklingen och blir alltmer microinriktad och sofistikerad.

E-handeln ger fler betalningasalternativ

De flesta kreditkortsoperatörer kräver att nätbutiker måste ha ett SSL-certifikat så att de kan ta emot betalning från sina kunder. Därför måste de som driver e-handelswebbplatser investera i säkerhet så att de kan erbjuda fler betalningsalternativ till sina kunder. Att betala med kredit- eller bankkort är mycket bekvämt.

SSL-certifikat ger en nivå av förtroende och trovärdighet till kunderna, speciellt om det finns en e-handelsstruktur av den typen som gör att människor kan köpa något direkt utan att klicka sig igenom flera andra sidor.

Med ett SSL-certifikat är det således fullt möjligt att skydda kundernas data och tillåta dem att passera endast när de köper produkter. Detta ger förtroende på båda sidor av affären, dels där kunden känner sig trygg med sina köp och dels att du inte gör något brott mot säkerheten eller stöld.

Hur fungerar ett SSL-certifikat?

SSL Explained

SSL-funktionen startar när en person går in på en webbplats som har det. Det kommer automatiskt att få webbläsaren att skicka en begäran om sitt SSL-certifikat till webbplatsen.

När webbplatsen svarar utvärderar webbläsaren för att säkerställa att certifikatet är pålitligt.

Om allt bekräftas kommer SSL-protokollet att starta sina krypterade aktiviteter. Sålunda skapas två krypterade nycklar: den privata nyckeln, som finns i webbläsaren och används för att tolka informationen, och sessionsnyckeln som kodar informationen.

Det här gör att brottslingarna inte kan komma in i anslutningen och stjäla data eftersom de är autentiserade med SSL-protokoll.

Så var skaffar jag mig ett SSL-certifikat?

Om du har en shopping- och försäljningswebbplats eller någon annan virtuell verksamhet och du vill att SSL-certifikatet ska ge mer säkerhet och visa dina kunder att ditt företag är pålitligt, kan du få det via din värdtjänst.

Jag vill påpeka att om du har en webbplats av vad den än må innehålla så ska du skaffa dig ett SSL-certifikat.

De flesta värdföretag har möjlighet att installera SSL-protokoll på webbplatser som behöver det. Alternativet är att du genom ditt webbhotell kan få ett gratis SSL-certifikat från exempelvis LetsEncrypt.

För det mesta behöver du inte oroa dig så mycket för dessa processer eftersom de vanligtvis är automatiska då värdservern själv utför kontrollerna, utfärdar certifikatet och även installerar det.

Du kan dock välja att köpa SSL någon annanstans men du måste installera det själv vilket kan vara ganska knepigt om du är oerfaren.

Vad händer om jag inte har ett SSL-certifikat?

Om du inte har ett SSL-certifikat kommer följande att hända:

  1. Du kommer med all säkerhet att uppleva en förlust av trafik. Ingen kommer att vara bekväm med att surfa på en webbplats som har märkts som osäker av webbläsaren. Faktum är att HTTPS är en av Googles rankningsfaktorer.
  2. Google har lagt in SSL i sin rankingalgoritm vilket innebär att webbplatser som har SSL kommer att hamna högre upp i sökningarna. Du får alltså en negativ effekt på webbplatsrankning på google. En säker webbplats har alltid varit en rankningsfaktor hos Google. Därför tenderar en webbplats utan SSL-certifikat att rankas lägre.
  3. Webbplatser som inte använder SSL kan också flaggas som osäkra, besökaren får då en varning ifall denne verkligen vill gå vidare till webbplatsen på egen risk eller avbryta. Det utsätter webbplatsbesökarna för risker, utan SSL-certifikatet är en webbplats benägen att sniffa data, vilket utsätter både kunden och företagaren för risker.

Sammanfattning

Nu förstår du säkert lite mer om vad ett SSL-certifikat är, dess funktion och vikten av att ha det.

Förutom att SSL tillför ett mervärde till ditt företag eller webbplats så ger det ju också alla en större säkerhet som får dina besökare och kunder att lita mer på dig. Och visst är det bra!

Dela gärna den här artikeln med dina vänner som också kan vara intresserade av att veta allt de behöver om SSL-certifikat.