Vad kostar egentligen en hemsida?

Postad: 08.03.2010 | Webdesign

Jag tänkte kika på vad det kan kosta att köpa färdig webbdesign. Antonio Riveras på Grafix Studio har också haft funderingar kring detta.

Som frilansande webdesigner kan det vara svårt att veta hur mycket betalt man kan ta, i synnerhet om man är osäker på om man har konkurrerande och tillräckligt mycket kunskap och skicklighet. Sedan handlar det även om du är en webbdesigner eller front end developer. Är du mer kunnig i att hantera Photoshop, Flash och annan grafisk design än att programmera i PHP, ASP, Java, .NET och göra databaser är du troligtvis en webbdesigner.

Dock bör du i båda fallen kunna HTML på dina fem fingrar och dessutom vara bra kunnig inom XHTML/CSS. Du ska också kunna skissa upp och bygga en hemsida från noll.

Hur mycket kostar det då?

Antonio som själv frilansar som webbdesigner har listat tre nivåer beroende på hur omfattande hemsidan ska vara. Märk väl att detta handlar om vad han kallar ”normala” hemsidor. Exklusiva hemsidor med många applikationer, sidor gjorda i Flash eller liknande, kan kosta betydligt mer.

Prisklass 5000 – 7000 kr

Här skapas en enklare hemsida utan någon direkt unik design. Layouten är troligtvis gjord efter en enkel standardmall vilket innebär att du får en hemsida utan någon speciell karaktär. Oftast levereras den med 4-5 undersidor. Vill du bara ha en hemsida som fungerar i ur och skur utan att bry dig om det grafiska är det detta du får:

 • En enkel hemsida
 • Kanske ett publiceringsverktyg
 • Stor sannolikhet att hemsidan är framtagen från en mall på mindre än en timme
 • Endast 4-5 undersidor

Prisklass 8000 – 15000 kr

Väljer du att betala lite mer så kommer det också i slutändan att synas. Här får du allt som finns i föregående prisklass men även garantier. Hemsidan som görs kommer att ha bättre grafisk design och utseende. Eftersom det tar tid att skapa en personlig och unik design är det själva designen som kostar.

Här har du möjlighet att bidra med egna privata bilder eller annan grafik så du får din egen privata touch. Hemsidans struktur är troligtvis byggd efter dina önskemål. I detta pris bör det även ingå ett publiceringsverktyg – cms eller blogg. Väljer du att betala lite extra så får du det här:

 • En hemsida
 • Ett publiceringsverktyg
 • En egen design på din hemsida
 • 5-10 undersidor

Prisklass 16000 – 25000 kr (och uppåt)

Nu rör vi oss bland mer avancerade och exklusiva hemsidor som ställer större krav på uppdatering och underhåll. En hemsida i denna prisklass i stort sätt specialanpassad efter klientens/kundens behov och önskemål, både när det gäller funktion som själva designen.

Hemsidan ska ha olika sidhuvuden till varje enskild sida, nyhetsfunktioner som är indelade i flera kategorier och du ska också kunna hantera flera hemsidor från ett enda verktyg. Det är bara några saker som en hemsida i denna prisklass klarar av..

Nu kan det variera eftersom olika kunder har olika behov men som exempel bör minst följande ingå:

 • En större hemsida
 • Publiceringsverktyg (garanterat vid denna prisklass)
 • Underhåll av flera hemsidor via publiceringsverktyget
 • Väldigt specialanpassad design (teman, färgteman, profiler mm)
 • Specialfunktioner anpassade till din hemsida

De som arbetar med hemsidor i denna prisklass brukar ofta vara väldigt skickliga och eftertraktade. De har full koll både på det grafiska som programmeringen. Här garanteras du en unik och exklusiv design med specialanpassade funktioner. Hemsidan ska också vara testad att fungera crossbrowser.

Det är inte ovanligt att priset ytterligare stiger beroende på önskemålen, men väljer man denna prisklass så vet man också med sig att man blir tämligen ensam om sin design förutom att hemsidan är väl utformad och unik.

Läs gärna hela artikeln hos Grafix Studio

 

12 svar på “Vad kostar egentligen en hemsida? ”

 1. Tack för posten, den hjälper värkligen. Jag har ett företag som jag startade up I USA för tre år sen och nu ska jag öppna företag här i Sverige och en av dom svåraste sakerna som jag funderade på var hur mycket jag ska ta betalt, men nu vet jag. Det är ungefär samma priser som vi har för klienter i USA.

  1. Hej!
   Vad KUL att posten kunde vara till nytta! Lycka till med det svenska företaget och tack för att du lämnade en kommentar =)

 2. Det absolut bästa är att använda robots.txt, vilket gör så att det inte spelar roll vilken domän som är referer.

  robots.txt:
  User-agent: *
  Disallow: /images
  Disallow: /bg.jpg

  robots.txt ska ligga i rooten (/) för att sökrobotar ska kunna läsa filen.

  1. Hej!

   Ja det är också ett bra alternativ, men tyvärr inte för de som använder blogg.se.
   mvh/Lena

 3. hej

  kan man stoppa google från att indexera mina bilder. har märkt att många använder mina bakgrunds bilder och jag gillar inte det :/

  1. Hej, ja det finns en väg att gå. I head-sektionen lägger du in följande: meta name=”robots” content=”noimageindex” ELLER meta name=”googlebot” content=”noimageindex”. Du bör dock veta att OM någon annan länkar till dina bilder så kommer denna länk att indexera bilderna från just den hemsidan. De här koderna bör i alla fall få ned indexeringen på din sida till närmast noll =)

 4. Tråkigt, mycket tråkigt måste jag säga. Folk verkar inte märka någon skillnad mellan ett tema du BYGGER från grunden med ett tema någon annan ÄNDRAR i…

  Genom att sälja en design för 50-250kr är enligt mig att totalt ta bort värdet på det man gör, och tyvärr även det andra gör.

 5. det är sant att det är inte svårt att göra en header eller bakgrund men att göra det snyggt och sen lägga in den(vilket är lätt) är många som inte vet. och det är det man betalar. 50-250 brukar det vara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.