Telefon, kamera, mp3spelare, gps och Internet allt i ett

Lästid: < 1 minut

Nu känns det om möjligt ännu mer angeläget att påminna om artikeln jag skrev för länge sedan om framtidens gemensamma språk. Vi högkonsumerar mobiltelefoner som inte bara är telefoner utan också händiga och oumbärliga apparater för de flesta. Med dagens avancerade teknologi får vi inte bara en telefon utan också kamera, mp3spelare och gps på köpet. I princip alla nyare mobiltelefoner ges även möjlighet att wappa och surfa ute på nätet. Microplattformen är nu här.

Jag googlade också på handdatorer och hamnade på en site som jämför olika modeller, och inte mindre än 269 modeller var listade (och kanske inte alla var med ens). Finesser som WLAN, Bluetooth – Inmatningsenhet: Penna, Pekskärm, Tangentbord. 5-vägs joystick. Internet Tablet – RAM: 128 MB finns med i de flesta fall. Borde vi inte uppmärksamma detta lite mer?

Fenomenet dator är inte längre en stor stationär dator utan en behändig sak man kan stoppa i bakfickan eller i väskan och använda vid behov. A list Apart har en intressant och bra artikel som heter Pocket-Sized Design: Taking Your Website to the Small Screen som absolut är värd att läsas, framförallt för Dig som funderar på att erbjuda dina besökare detta alternativ. Glöm inte heller importregeln för din style sheet då style media=”handheld” med @import inte riktigt fungerar likadant i alla webbläsare. W3C har också några grundläggande guider i vad de kallar Mobile Web Best Practices 1.0 (eng).

Dock kan det vara intressant att läsa lite äldre artiklar om hur W3C arbetade fram dokumenten för riktlinjerna som är tänkt att stödja en sammanhållen webb (båda på svenska). The Web on the Move håller koll på den mobila webben och du som är nyfiken kan också validera din site för att se om den är Mobile OK.

Författare: lillan

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.