kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Paint Shop Pro, Photoshop: tubes och png

Postad: 26 juni 2020 | Design & Grafik | No Comments
Lästid: 4 minuter

Det är säkert många som har önskat att Photoshop hade funktionen tubes precis som i Paint Shop Pro. De som ofta använder dessa program vet nog redan hur man kan få programmen att samarbeta, men långt ifrån alla vet hur man kan göra för att konvertera tubes till PNG så dessa kan användas i Photoshop eller hur man konverterar Photoshop brushes till Paint Shop Pro tubes. Bilden här under är en konverterad tube.

Vi ska nu gå igenom hur man kan konvertera tubes till PNG-bilder, hur man exporterar Photoshop abr.filer (brushes) till PNG-format, hur man exporterar en tube till att bli en PNG-bild och hur man konverterar tubes (lager) i Paint Shop Pro till en psd.fil (Photoshop format). I denna tut användes Paint Shop Pro 7. Funktionerna är enklare i de nyare versionerna av Paint Shop Pro, se guiden längre ned.

Från tube till PNG med Mediachance Tube Converter

Mediachance Tube Converter och Extractor är ett litet nätt och enkelt program som förvandlar PSP:s tuber till PNG-bilder. Efter installationen öppnar du upp programmet och klickar på Open & Convert (nummer 1) – då öppnar sig dialogrutan load tube. Här bläddrar du dig fram till din tube och dubbelklickar på denna, eller så markerar du din tube vid filnamn (nummer 2). Som du också ser så kan du välja filformat (nummer 3). Ser du inte din tube i dialogrutan så testa med att byta filformat. Du kan även konvertera ”PSPfiles” – exempelvis bilder och ramar (psp-images och psp-frames). När du har valt klart klickar du bara på ”Öppna” och filen blir konverterad till PNG – klart! Hos mig lägger programmet den konverterade bilden på skrivbordet som standard, du får kika på hur det fungerar hos dig.

Från tube till PNG-format med Paint Shop Pro

Visste du att du att Paint Shop Pro har en inbyggd PNG Optimizer? Med denna konverterar du lätt dina tubes till PNG-format som du sedan kan använda när du designar i Photoshop. Om du inte redan har gjort det så börja med att öppna upp Paint Shop Pro. Därefter klickar du på file >> Browse (Ctrl + B). Se bilden till vänster. När du klickar på Browse kommer alla dina tubes att visas, därefter dubbelklickar du på den tube du vill konvertera.

När du har bestämt dig klickar du återigen på file men väljer därefter Export >> PNG Optimizer. Som du ser kan du även exportera till JPG och GIF-format. I vårt fall ska vi använda PNG-formatet, i synnerhet då det kan finnas skugga i bilden och vi vill behålla transparensen.

När du har klickat på Export >> PNG Optimizer kommer en ny dialogrutan upp. I denna ställer du bland annat in om bilden (fortfarande) ska vara transparent och själva PNG-formatet. Klicka på fliken Transparency. Det ska vara förbockat som på bilden under denna text. Lägg också märke till att jag inte har markerat bakgrundsfärgen Areas that match this color. Tryck sedan på OK. Det är allt du behöver göra.

Nu kommer det återigen upp en dialogruta som ber dig spara din nya bild. Här väljer du som vanligt din favoritmapp eller var du nu vill spara bilden.

Optimera tubes till PNG-format med nyare Corel Paint Shop Pro

Öppna tub-filen. Gå till File >> Export >> PNG Optimizer. Klicka på spara och du är klar.

Från tubes med flera lager till PSD-format i Photoshop

Precis som i föregående exempel börjat vi med att gå till file >> Browse (Ctrl + B) och väljer den tube vi vill ha. Eftersom det är en ”lagertube” med två eller fler lager kan vi inte spara den i PNG-format utan att våra lager går förlorade, därför ska vi nu spara den som Photoshops eget PSD-format. Det fina med Paint Shop Pro är att du kan spara bilder till PSD-format. Ett PSD-format sparar alla lager var för sig i samma fil. Klicka på Save Copy As och det kommer upp en dialogruta. Skrolla fram till du kommer till filformatet Photoshop[*.psd] >> Spara!

Konvertera Photoshop brushes (penslar) till PNG-bilder med AbrViewer

Börja med att ladda hem programmet AbrViewer.NET från sourceforge.net, det är gratis. För att kunna använda programmet så krävs det att din dator har .NET Framework installerat. Använder du Windows Update har du med all säkerhet det redan. Observera även att du kan enbart konvertera abr.filer från Photoshop – inga penslar från Paint Shop Pro.

När du har installerat programmet och öppnar det så möts du av en tom scen. Nu kan du välja på att antingen klicka på file >> open brush set alternativt select folder, och bläddra dig fram till mappen med Photoshops penslar (brushes) eller så klickar du direkt på den lilla rutan select folder och därifrån bläddra dig fram till dina penslar. Dubbelklicka sedan på den mapp med penslar du vill konvertera.

Du kommer därefter se att programmet laddar in den valda mappen i rutan Sets in the folder. Dubbelklicka igen för att markera mappen. Nu kommer alla penslar i mappen att visas mitt på scenen. Gå därefter till Export >> Thumbnails.

En ny dialogrutan kommer upp och du ombedes att välja var du vill spara dina PNG-bilder. Här har du också möjlighet att skapa en ny mapp för just detta ändamål. Välj mapp och klicka sedan OK. Klart! Nu har du konverterat dina penslar till fina PNG-bilder.

Konvertera PNG-filer i Paint Shop Pro till brushes (penslar)

OK – så här långt har vi konverterat tubes till PNG-format, konverterat abr.filer (Photoshops penslar) till PNG-format. Nu tänkte jag att vi skulle gå igenom hur vi använder de konverterade penslarna från Photoshop till att bli penslar i Paint Shop Pro. Med andra ord, vi ska använda de konverterade abr.filerna och göra om dessa till jbr.filer – Paint Shop Pro:s brushformat för sina penslar.

Starta Paint Shop Pro och bläddra dig fram File >> Open tills du hittar mappen med de konverterade filerna, välj sedan en av PNG-bilderna. Photoshop klarar av att hantera stora filer men det gör tyvärr inte Paint Shop Pro så filen får inte vara större än 999px. För att minska bildformatet kan du därför behöva ändra bildstorleken. Du gör detta genom att gå till Image >> Resize och noga kontrollerar så att den längsta sidan är max 999px. Aspect Ratio ska vara låst.

Därefter går du till File >> Export >> Custom Brush. Nu ska du namnge din pensel och fylla i Author (upphovsman), Copyright och Description (beskrivning). Låt Variance och Step vara kvar i sina grundlägen (default). När du sedan sparar dina penslar se till att du sparar dem i Paint Shop Pro:s vanliga brushmapp och ingen annanstans.

Några sista ord…

Som ni märker så är det inte alls så svårt att konvertera filer mellan Photoshop och Paint Shop Pro. När jag arbetar i PSP brukar jag sällan använda funktionen Picture Tube, istället använder jag funktionen browse och väljer därefter bild. Då kan jag även använda bilderna som lager. Jag väljer att markera bilden, kopierar denna, och klistrar sedan in den som lager. På så vis kan jag jobba med flera lager på samma bild. Vill jag använda både PSP och Photoshop sparar jag filen som PSD och växlar program utan att lagren förstörs. Kanske Du har ett bra tips? Hör gärna av dig och berätta!