kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Funderingar kring Gutenberg Blockredigerare

Postad: 5 februari 2020 | Wordpress | No Comments
Lästid: 2 minuter

Med temat Twenty Nineteen blev blockredigeraren Gutenberg standard i WordPress från och med version 5.0, och det är i mitt tycke en av de största och bästa förändringarna som hänt WordPress. Det skulle bli lättare att bygga sidor med olika sorts block, både i stil som struktur.

Tidigare var det de populära premium sidbyggarna (Page Builders) Divi och Visual Composer som låg i topp, men avigsidan var att de hade en ”lock-in effekt”, det vill säga att om du inte ville fortsätta köpa deras licenser för att (vid varje uppdatering) kunna använda dem till fullo utan istället valde att ta bort sidbyggaren så efterlämnade de en massa synliga koder man tvingades att rensa bort.

Se bilderna på efterlämnade koder av två olika sidbyggare. Inte är det snyggt!

Lock-in2

Nu behöver vi egentligen inte dem utan Gutenberg med sina block klarar mycket bara man vet hur man ska gå tillväga. Det finns dessutom riktigt bra gratisplugin på WordPress.org att komplettera med.

Jag listar nedanför några snygga show off sajter, byggda med Gutenberg blocks, samt några tillägg jag tycker om.

Baksidan då?

Vitalii Kiiko höjer ett varningens finger i sin artikel Rise of Gutenberg and the new wave of bloated sites om att många tredje-parts plugin skapar en massa onödiga koder när de används.

I ett av block-pluginens källkod kan man tydligt se det man kallar för divitus, det är inte bra kodstandard och beror oftast på att man inte hanterar HTML och CSS adekvat. Resultatet blir att sajten blir ”bloatad”, det vill säga sprängfull av onödig (och felaktig) markup.

Jag kan förstå att de som utvecklar plugin till Gutenberg vill skapa så många utseendekombinationer och funktioner som möjligt. Det ska vara lätt för användaren att kunna infoga några block, eller till och med en hel färdigbyggd layout i ett enda klick.

Gutenberg räcker långt, om inte hela vägen så en bra bit på vägen, i synnerhet om man får veta att Gutenberg har 10 intressanta funktioner som inte är så kända. Lägger man sedan till tillägget Editors Kit så öppnar sig fler och nya spännande möjligheter.