kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Flera skäl till att välja bort IE (6)

Postad: 18 oktober 2009 | Arkiverat · CSS | No Comments
Lästid: 2 minuter

IE Logo Jag vill inte påstå att jag är något större fan av Internet Explorer. Även om Microsoft har gjort stora förbättringar för version IE 8 är det fortfarande lång väg kvar innan IE kommer ifatt Firefox, Safari och Opera för att nämna några av de andra (och i mina ögon bättre) webbläsarna.

Värstingen av alla kategorier jag tänker på är naturligtvis IE 6 för det finns väl ändå ingen som fortfarande använder IE 5.5?

Utan att vara ironisk kan man ju ställa sig frågan om det numer är värt att lägga ned möda på csshacks och massa conditional comments bara för att anpassa hemsidan till just IE 6. Bland mina besökare är det faktiskt inte mer än 1 procent som använder IE 6. Internet Explorer är också känd för sina buggar, och tro för all del inte att vi slipper dem i IE 8, <no script> ghost bug är ett nytt problem.

The ghost can vary in appearance depending on its display property value. If it’s made “block” it will always show in IE8, but if it’s “inline” then the ghost will disappear when “compatibility mode” is enabled, probably because of the way IE7 handled inline elements in general.

Paul Stamatiou tycker jag ger ett levande och roligt exempel på IE problematiken.

Work Design Graph

CSS vs. IE6, IE7 och IE8

SM och impressivewebs.com listar skillnaderna i CSS mellan IE 6, IE7 och IE8.

Resultatet för IE6 är som vi alla vet katastrofalt, dock måste jag erkänna att IE 8 sticker fram rätt bra.

Men något som många inte vet är att resultatet även kan bli lika katastrofalt i IE 7 om man råkar placera en html-kommentar i koderna. Robert Nyman höll på att slita bort sitt skägg i vild förtvivlan innan han kom på lösningen till first-child css bug i IE 7.

En sida som också har bra kontroll hur de olika webbläsarna hanterar css 2.1 är quirksmode.org. Microsoft har därutöver listat hur de olika versionerna av IE är kompatibla med css.

När det gäller css level 3 så är det förvisso inte helt crossbrowser men en av webbläsarna som hanterar css level 3 riktigt hyggligt är Mozilla Firefox.

Är du nyfiken på om just din webbläsare är css3 kompatibel så kan du testa detta online hos css3.info.

Jag testade med Firefox och fick detta resultat: From the 43 selectors 43 have passed, 0 are buggy and 0 are unsupported (Passed 578 out of 578 tests).

Sedan testade jag med IE8 och här är det resultatet: From the 43 selectors 22 have passed, 1 are buggy and 20 are unsupported (Passed 349 out of 578 tests).

Så när det gäller Internet Explorer och css så finns det inte så mycket mer att säga än följande:
Satsa på css level 2.1, och stanna sedan kvar där.