kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Förhandla om tjänsterna med din uppdragsgivare

Postad: 3 mars 2011 | Web | 2 Comments
Lästid: 3 minuter

Vi som arbetar utåt mot nätet etablerar i många fall en annorlunda kundrelation. Att frilansa som webbdesigner, webbutvecklare, gränssnittsdesigner, eller vad det nu kan vara inom webbvärlden, är ett fantastiskt drömjobb – men en slitigt sådant!

Fördelen är att man kan välja sina egna arbetstider och det spelar ingen roll var i världen man befinner sig – nätet är ju i princip tillgängligt nästan överallt. Nackdelen är att det kan vara oerhört tufft.

Man får hela tiden arbeta hårt för vara med i ”leken”. Tidvis kan även kundkontakten vara väldigt sparsam. Ger man sig sedan in i olika budgivningsuppdrag bör man räkna med att nära på få arbeta gratis för att kunden ska nappa på ditt anbud.

För vissa har det faktiskt hänt att betalningen för arbetet uteblivit – kunden struntar helt enkelt att betala av olika skäl. Det är inte förrän du har etablerat ett bra rykte på nätet som du har friare händer att verkligen kunna välja dina kunder.

Vad gör du då när du får en kund? Hur ser din inledande presentation ut?

Vem ska göra vad?

Som webbdesigner/utvecklare eller gränssnittsdesigner arbetar man mycket med pappersbaserade mockuper i form av flödesdiagram, scener, och storyboards för att kunna delegera en del av designarbetet till uppdragsgivarna. Det är inte säkert att dessa vill eller orkar lägga ned tid på att specificera sina behov ordentligt trots att så var överenskommet.

Därför kan man behöva argumentera för att få dem att ”komma loss” från sina vanliga uppgifter och istället ”leka webb”.

Just processrelaterade frågor ”delegerar” man gärna till en kund om man är defensiv som leverantör och misstänker att det kan uppkomma tvist senare i stil med att kunden säger: men som ”jag” tolkar det måste X ingå, eller men vaddå – det är väl självklart att ”det här” ingår – det gör det i ”alltid” och det skall man inte behöva skriva ner.

Viktigt att tänka på

Om kunden/uppdragsgivaren ges större delaktighet i arbetet redan för början så ger det alla en möjlighet att tidigt fokusera på vem det är som skall göra vad. En sorts reality check mot deras organisation. Det gynnar samtliga inblandade.

För att inga missförstånd sedan ska uppstå är det bra om du som leverantör får veta, eller kan fånga upp eventuella outtalade, delar av uppdragsgivarens/kundens verksamhetsflöde. En missad detalj i ett arbetsflöde kostar att implementera i efterhand.

För att kunna leverera det kunden vill ha är det viktigt att du får verifierat att kunden inte har missat att ge information om viktiga indata, det kan handla om webbappar eller varukataloger. Om du som leverantör ska kunna ge kunden exakt det som de önskar måste de också specificera vad ”allt” detta är.

Kravspecifikation

Ett måste är att alltid använda en kravspecifikation!

Den kan naturligtvis se lite olika ut beroende på vad det är för tjänster du tillhandahåller, men se ut som den här nedanför i sin enklaste form. Genom att använda en kravspecifikation får du svart på vitt på vad du exakt ska debitera och utföra för tjänster. På så vis kan man också undvika att det blir missförstånd.

Vill kunden efter ett tag ytterligare ha fler funktioner så tillkommer detta utanför den ordinarie specifikationen och debiteras för sig.

Kravspecifikation för webbplats
Utförare:
Beställare:
Datum:
1. UPPDRAG –
2. MÅL –
3. MÅLGRUPPER –
4. INNEHÅLL OCH FUNKTIONER –
5. STRUKTUR OCH NAVIGERING –
6. GRAFISK FORM –

Storyboard och/eller flödesscheman

Du har presenterat din portfolio och kunden vill anlita dig. Ni har gått igenom kravspecifikationen så du vet nu vad ditt uppdrag är. Hur ska du börja med att presentera din idé för projektet?

Du ska helst inte direkt sätta igång och göra webbsajten om det inte finns klara besked om hur den ska se ut. Istället använder man sig av ett flödesschema eller en story board.

Det är i dessa du visar upp hur du tänker utföra projektet och är ditt inledande verktyg, i synnerhet är det till stor hjälp om det rör sig om större arbeten. Här ska beskrivningarna finnas så de blir överskådliga för din uppdragsgivare.

Du kan med fördel också lägga upp en så kallas ”mood board” – det vill säga du gör små bilder med bakgrundsfärg eller bakgrundsbild, visar på typsnitt och font, kanske ett navigeringsutförande och så vidare, så kunden får ”känna” på och föreställa sig hur slutresultatet kan komma att bli.

Men det ska vara i liten skala och bara som ett komplement till din story board!

En story board visar varje ”scen” – där scenen är respektive sida. Här skapar du utgångspunkten för sidans struktur och infogar lite om hur du har tänkt att presentera varje scen (sida). Får du då klartecken från kunden är det sedan bara att sätta igång! =)