Flera skäl till att välja bort IE (6)

IE_Logo100x100 Jag vill inte påstå att jag är något större fan av Internet Explorer. Även om Microsoft har gjort stora förbättringar för version IE 8 är det fortfarande lång väg kvar innan IE kommer ifatt Firefox, Safari och Opera för att nämna några av de andra (och i mina ögon bättre) webbläsarna. Värstingen av alla kategorier jag tänker på är naturligtvis IE 6 för det finns väl ändå ingen som fortfarande använder IE 5.5? Utan att vara ironisk kan man ju ställa sig frågan om det numer är värt att lägga ned möda på csshacks och massa conditional comments bara för att anpassa hemsidan till just IE 6. Bland mina besökare är det faktiskt inte mer än 1 procent som använder IE 6.

Internet Explorer är också känd för sina buggar, och tro för all del inte att vi slipper dem i IE 8, <no script> ghost bug är ett nytt problem.

The ghost can vary in appearance depending on its display property value. If it’s made “block” it will always show in IE8, but if it’s “inline” then the ghost will disappear when “compatibility mode” is enabled, probably because of the way IE7 handled inline elements in general.

Paul Stamatiou tycker jag ger ett levande och roligt exempel på IE problematiken.
work-design

CSS vs. IE 6, IE7 och IE8

SM och impressivewebs.com listar skillnaderna i CSS mellan IE 6, IE7 och IE8. Resultatet för IE6 är som vi alla vet katastrofalt, dock måste jag erkänna att IE 8 sticker fram rätt bra. Men något som många inte vet är att resultatet även kan bli lika katastrofalt i IE 7 om man råkar placera en html-kommentar i koderna. Robert Nyman höll på att slita bort sitt skägg i vild förtvivlan innan han kom på lösningen till first-child css bug i IE 7. En sida som också har bra kontroll hur de olika webbläsarna hanterar css 2.1 är quirksmode.org. Microsoft har därutöver listat hur de olika versionerna av IE är kompatibla med css.

Firefox-logo När det gäller css level 3 så är det förvisso inte helt crossbrowser men en av webbläsarna som hanterar css level 3 riktigt hyggligt är Mozilla Firefox. Är du nyfiken på om just din webbläsare är css3 kompatibel så kan du testa detta online hos css3.info.

Jag testade med Firefox och fick detta resultat: From the 43 selectors 43 have passed, 0 are buggy and 0 are unsupported (Passed 578 out of 578 tests).

Sedan testade jag med IE8 och här är det resultatet: From the 43 selectors 22 have passed, 1 are buggy and 20 are unsupported (Passed 349 out of 578 tests).

Så när det gäller Internet Explorer och css så finns det inte så mycket mer att säga än följande: “Satsa på css level 2.1, och stanna sedan kvar där.

edit/ jag fick en bildkommentar som jag bara inte kan låta bli att länka till.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Liknande poster:

2 Comments Add yours

 1. Jarvklo says:

  Hmm…
  Att en site inte behöver se likadan ut i alla webbläsare är inget nytt, utan mer en grundbult för modern webbdesign som jag ser det, men jag menar att det är skillnad på att använda ett minimum av anpassningar mha whatever (villkorliga kommentarer för IE7 och IE6 idag, @import för NN4 igår) och att aktivt välja bort stöd för en viss webbläsare 😉
  Det förra är, som jag ser det, verklighetsanpassning i en lågkonjunktur – det senare lite väl nära en elitism som inte självklart gagnar ens klienter.
  Därmed inte sagt något om att man behöver känna sig tvungen till det ena eller det andra, för man har (ju) alltid ett val 🙂

 2. Jarvklo says:

  hmm…
  Det går inte att ifrågasätta att det finns bättre alternativ än IE6 därute…
  … Men vad rekommenderar du till en klient som har dokumenterat ca 20% IE6 den senaste månaden mha statistikmätningar (ja det finns fortfarande webbplatser som har den fördelningen bl.a. min)
  Säger du “Välj bort var femte besökare” eller försöker du hantera situationen med ett minimum av anpassningar för att klienten inte skall riskera sina besökare?

  Hej Åke, jag tror att man faktiskt måste göra ett val, ibland ett drastiskt sådant, och ett sätt är då att hantera situationen med ett minimum av anpassningar. Samtidigt så menar jag att man inte kan frångå det faktum att IE i mångt och mycket är, eller åtminstone har varit, en stoppkloss.

  “IE6 is the new Netscape 4. The hacks needed to support IE6 are increasingly viewed as excess freight. Like Netscape 4 in 2000, IE6 is perceived to be holding back the web.”

  Jeff Zeldman, standards guru

  Varför inte vända på steken istället; IE har länge varit dominant på nätet till följd att programmeringen har anpassats efter denna jätte (som har sina egna regler).

  Microsoft’s browser is renowned as being a basket case on standards compliance, being less compliant than other leading standards in recent years according to the group monitoring this issue–The Web Standards Project (WASP).

  W3C skriver till exempel på deras sida: “In order for the Web to reach its full potential, the most fundamental Web technologies must be compatible with one another and allow any hardware and software used to access the Web to work together. W3C refers to this goal as “Web interoperability.” By publishing open (non-proprietary) standards for Web languages and protocols, W3C seeks to avoid market fragmentation and thus Web fragmentation.”

  Frågan är alltså om vi måste känna oss tvungna att mata detta monster (IE6) med diverse hacks och conditional comments bara för att vi vill ha valmöjlighet att kunna producera en viss typ av design som andra webbläsare implementerar men inte IE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *