Max räckvidd med HTML & CSS – Tommy Olsson berättar om sin bok
Postad: 24 september 2009 | Arkiverat · UX Design · Web | No CommentsDet har länge saknats bra litteratur kring HTML och CSS i Sverige. Tommy Olsson på autisticcuckoo.net har dock ändrat på det.
Hans bok Max räckvidd med HTML & CSS – webbguruns bästa stilknep lär dig att skapa 100% moderna hemsidor som är enkla att utveckla, testa och underhålla, och som går att använda oavsett val av webbläsare och operativsystem, eller eventuellt funktionshinder. Boken ger dig bland annat en stabil kunskap om hur HTML, CSS och Javascript kan samverka. Bokens exempelkoder gör det dessutom lätt att förstå hur HTML och CSS kan användas. Roger Johansson på www.456bereastreet.com skrev förordet till boken:
För övriga besökare, till exempel den som är synskadad, rörelsehindrad, färgblind, eller helt enkelt använder en mindre vanlig webbläsare eller ett alternativt operativsystem, kan informationen vara svår eller till och med omöjlig att ta del av. Det borde inte vara så, men det har blivit så eftersom många webbdesigners och webbutvecklare har lärt sig formge och programmera webbplatser med metoder som gör att deras webbplatser inte får den räckvidd de borde ha. För den som har väntat med att lära sig modern HTML och CSS i brist på en bra svensk bok i ämnet är väntan nu – äntligen – över.
Jag blev nyfiken på hur Tommy resonerade kring sin idé, därför tog jag kontakt och bad honom berätta lite om vägen som ledde fram till boken Max räckvidd med HTML & CSS – webbguruns bästa stilknep – och så här svarade han:
Angående boken: jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag höll precis på att avsluta arbetet med min första bok (”The Ultimate CSS Reference“, med Paul O’Brien) när jag blev kontaktad av ett svenskt förlag som undrade om jag ville skriva en bok åt dem om webbstandarder.
Jag fick tämligen fria händer. Tanken var att det skulle bli en bok som skulle fungera både för rena nybörjare och för dem som lärt sig HTML för länge sedan men inte “hängt med” i utvecklingen.
Det finns två sätt att skriva en sådan bok. Det ena är att lära ut HTML och CSS parallellt, ungefär som i Ian Lloyds “Build Your Own Web Site The Right Way Using HTML & CSS“. Det andra är att ta en sak i taget. Jag valde den senare metoden, trots att den kanske är lite torrare och tråkigare. Anledningen är att det då går att skriva boken så att den fungerar som en referensbok när man väl har läst den.
*
Det tycker jag är väl så viktigt, eftersom man knappast lyckas få allt att fastna vid första genomläsningen.
*
Jag har alltså försökt skriva på ett sådant sätt att man ska kunna gå tillbaka och hitta all relevant information om ett visst HTML-element eller en viss CSS-egenskap på ett ställe. Med en bok av Ians modell går inte det, utan där måste man leta på flera ställen för att få fram hela sanningen.
Jag skrev manuskriptet på min Linuxburk med hjälp av OpenOffice.org. När allt var klart och korrekturläst konverterade förlaget det hela till LateX och började med formgivningen. Parallellt med det satte jag igång med indexeringen, alltså att skapa sökordsregistret. Jag tycker det är en av de allra viktigaste bitarna i en bok av den här typen, och hoppas att läsarna är nöjda med det. Det är åtskilliga timmars jobb bakom, kan jag lova. Vi hade LateX-filerna i subversion och jag redigerade dem med Vim. Även indexgeneratorn och PDF-konverteringen sköttes med öppen källkod.
*
I bokens huvudkapitel skapar jag en liten webbplats för ett fiktivt företag.
*
Den grafiska designen är inte mycket att hänga i julgranen, men det beror på att jag inte är någon designer. Målet med övningen var att på ett naturligt sätt få med så många av HTML:s elementtyper som möjligt för att visa hur de används i praktiken. Samtidigt ville jag demonstrera några olika CSS-tekniker och visa det – i mitt tycket – bästa tillvägagångssättet för att utveckla en sajt.
Självfallet genomsyrar tillgänglighetstänkande hela exemplet.
När allt stod färdigt var både jag och förläggaren förvånade över att boken inte blev tjockare. Jag försökte verkligen hålla allt så kortfattat som möjligt (tjocka böcker är dyra böcker), men blev ändå häpen över resultatet. Jag är mycket nöjd med den grafiska och typografiska formgivning som förlaget gjorde. Några småfel har smugit sig in vid konverteringen av illustrationer, men på det hela taget har det gått förvånansvärt bra.
Den återkoppling jag har fått så här långt har varit enbart positiv, vilket förstås är mycket trevligt. Att skriva en sådan här bok är ett ganska omfattande arbete. Jag ägnade drygt sex månader åt projektet, inklusive en hel del research, så det känns skönt att höra att läsarna är nöjda!
Vi kan med det gratulera Tommy och alla i Sverige som håller på med HTML och CSS – plötsligt ser allt så mycket ljusare ut. Är du intresserad av att köpa boken? Du kan beställa den på HME Publishing. Innan du bestämmer dig så kan du läsa ett utdrag ur boken.
TACK Tommy!