kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Skapa egna quicktags i administrationspanelen

Postad: 26 november 2008 | Arkiverat · Wordpress | No Comments
Lästid: 4 minuter

Istället för att själv knappa in alla koder i poster och pages kan det vara bra att skapa egna knappar i administrationspanelen som sköter den funktionen.

OBS! Dessa koder är obsoleta (föråldrade) och fungerar inte längre. De finns enbart kvar som exempel på hur vi kunde göra förr.

Med hjälp av din stilmall kan du sedan formatera dessa koder. Några exempel kan vara placeringar av bilder, ram runt bilderna, speciella div-block där du svarar på dina kommentarer och en hel del mer.

Minns bara att med varje uppdatering av din WordPress så försvinner din omarbetade fil quicktags.js. Spara därför din fil så du kan skicka upp den vid varje ny version.

Vad är quicktags?

Quicktags är snabbknapparna som ligger precis ovanför rutan du skriver in texten i när du ska skriva en post eller göra en ny ”page”.

Exempel på snabbknappar är em, bold och överstrykningar. Filen som du ändrar i heter quicktags.js och du hittar den i wp-includes/js/quicktags.js.

Som du ser så har den filändelsen .js vilket innebär att det är en javascriptfil.

Börja med att lokalisera filen. När du kopplar upp dig med din ftp mot webbhotellets server är sökvägen oftast public_html/wp-includes/js/quicktags.js förutsatt att du har din WordPress liggande direkt i rotkatalogen.

Har Du däremot installerat din WordPress i en egen mapp som heter wp ser sökvägen ut så här: public_html/wp/wp-includes/js/quicktags.js. Skulle din WordPress mot förmodan finnas i någon annan mapp så söker du givetvis den mappens namn istället för wp.

quicktags.js

En god idé är att alltid säkerhetsspara din quicktags.js innan du börjar att arbeta med den. Skulle något bli fel i de nya koderna kan du ju bara kopiera över de gamla. Börja därför att ändra filändelsen .js till txt. Spara!

Öppna nu upp din quicktags.js – hädanefter är det alltid den filen som åsyftas, annars framkommer det i texten vilken fil som menas. Som du ser så finns det en massa koder, skrolla därför ned tills du kommer till kodblocken som ser ut så här för det är dessa du kommer att kopiera och arbeta med:


edButtons[edButtons.length] =
new edButton('ed_target'
,'target'
,'target="_blank"'
,''
,'t'
);

Koden ovanför ger en knapp som genererar target_blank. Den kan vara bra att ha om du vill ha valmöjligheten att öppna länkarna i ett nytt fönster.

Har du redan installerat ett specifikt plugin som öppnar alla länkar i nya fönster är denna kod inget att ha.

OBS! Koden target_blank validerar endast i doctype transitional och inte om du använder doctype strict. Använd istället ett särskilt plugin eller utelämna target-attributet helt.

Vi ska nu i alla fall kika på hur koden är uppbyggd i all sin enkelhet.

  • Rad två new edButton(’ed_target’ betyder “ny editerande knapp”. Inom parentesen görs sedan en beskrivning av vad för typ av editerande knapp det handlar om, i detta fall target.
  • Rad tre ,’target’ är namnet som kommer att stå på själva knappen.
  • Rad fyra ,target=”_blank” innebär execute, det vill säga vad knappen ska utföra och här lägges koden för targetattributet.
  • Rad sex ,’t’ är första bokstaven för target.

När allt är klart och du har skickat upp filen i wp-include/js/ så kommer du att se din nya snabbknapp när du ska skriva en post eller ”page”.

Klickar du sedan in dig i länkkoden a href=”länkadress” title=”länktitel” (här använder du knappen target) och trycker på knappen target så har du ditt target-attribut. Snabbt och enkelt!

Vi ska nu gå vidare med att dels skriva koder för quicktags.js och dels formatera dessa med din stilmall.