kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

The Last Gateway

Postad: 16 januari 2022 | Design & Grafik | No Comments
Lästid: 5 minuter

Det här är en designtutorial.

Jag satt och surfade runt och blev inspirerad av en bild från psd.tutsplus.com att göra en fotomanipulation. I denna tut ska jag nu gå igenom hur man kan skapa en häftig surrealistisk bild genom att manipulera ett fotografi och använda Photoshops verktyg.

Den här är gjord med PS CS6 men samma verktyg finns i CC-serien. Förutom den nya bilden som vi utgår ifrån behövs också penslar och andra bilder som vi ska maska.

Låt oss börja med att se hur slutresultatet blev. The Last Gateway.

Länkarna i denna post öppnas i nya fönster.

Du behöver följande:

Steg 1

Hubble

Börja med att ladda ned och öppna din bakgrundsbild i Photoshop. Ange vilken storlek du vill ha. Jag har använt storlek 1280 x 1024 pixlar. Vill du justera bilden, kanske göra den mörkare eller skarpare, är det nu du ska göra det. Skapa sedan ett nytt lager som du döper till lighthouse.

Steg 2

Öppna bilden Lighthouse by Ambrits. Markera PolygonLasso (L), sätt Ludd till 1 pixel och kryssa i kantutjämning. Börja med att markera den delen av fyrhuset och bryggan som vi ska använda. Försök att hålla din markering strax innanför kanten av det du ska markera och inte jäms med kanten.

Kopiera (Ctrl + C) sedan din markering och klistra in den (Ctrl + V) i lagret lighthouse på bakgrundsbilden så det blir så här. Jämna eventuellt till alla kanter så de blir snygga.

Steg 3

Skapa ett nytt tomt lager och döp det till flare. Välj en pensel av Outer Space Brushes. Ändra storleken till omkring 300-400px eller vad du nu vill ha. Använd färgen #7d6085. Ställ därefter in din opacity på hur många procent du tycker är snyggast.

Vill du ha en strålglans kan du antingen infoga det med en transparent png-bild eller pensel. Rekommenderad färg är då #ffffff.

Markera sedan lagret flare i Photoshops lagerbox om det inte redan är markerat. Dra ned lagret och placera det på bakgrundsbilden.

Du ska alltså dra lagret flare in i lagret bakgrund. Genom att göra detta så hamnar lagret flare under fyrhuset. Gå sedan tillbaka till bilden, använd pilen Flytta (V) och placera lagret flare så kommer att vara bakom toppen på fyrhuset.

Steg 4

Nu ska vi fixa till bryggan genom att använda Photoshops verktyg Gränspunkt (Vanishing Point) och våra bilder Crackle – bild på torkad mark samt Plants.

För dig som inte tidigare har arbetat med verktyget Gränspunkt (Vanishing Point) har jag två tutar du kan kika på, dels hos Photoshop Adobe Tutorials på svenska och dels hos Psd.tutspro.com. Dock ska jag försöka att lotsa er fram på bästa möjliga vis.

Börja med att markera lagret lighthouse och skapa sedan ett nytt lager som du döper till lighthouse2.

När man arbetar med Gränspunkter bör man göra det i ett eget lager. Öppna sedan upp de två nya bilderna crackle och plants och förminska dem kraftigt, runt 150-250px ungefär. Markera dem så de är klara för att kopieras.

Återgå till lagret lighthouse2 och gå till filter >> Gränspunkt. Du kan också använda ALT + Ctrl + V.

Ett nytt fönster kommer att öppnas och i det vänstra övre hörnet finns inställningarna. Kontrollera att den översta rutan är markerad så du kan flytta dina punkter på bilden.

Precis som när vi gör markeringar med lasso ska vi nu markera den delen av bryggan som vi vill fylla med ny bakgrund och sedan lägga perspektiv på. Du kan göra markeringar som utgår från de fyra hörn du väljer.

Kika på bilden till vänster.

Jag började med att markera den vänstra nedre delen av bryggan och sedan den vänstra övre delen. När jag förflyttar pilen till den högra delen som kommer ankarlinjerna och följa med.

Det fungerar ungefär som om du har en gummisnodd och att du inuti denna använder något som tänjer ut snodden att bli fyrkantig, gummisnodden följder med och ramar in din figur.

När du är nöjd så klickar du på ok och du kommer tillbaka till Photoshops skrivbord.

Steg 5

Välj bilden crackle och kopiera denna. Återgå till lagret lighthouse2 klicka in dig i filter >> Gränspunkt.

Som du ser så är bryggan fortfarande markerad med gränspunkterna. Ovanför markeringen klistrar du in din bild med Ctrl + V. Dra sedan ned den så den hamnar inuti gränsmarkeringarna.

Nu upptäcker du säkert att bilden får ett perspektiv. Fortfarande ska den övre rutan vara förbockad och du kan flytta runt din bild inuti markeringarna så den hamnar precis som du vill ha den.

När du är klar med detta klickar du bara OK så kommer du tillbaka till Photoshop.

Nu ska du gå över till din lagerbox. För lagret Lighthouse2 ska du ändra ”mode” till täcka över (overlay).

Ser du vad som händer med bilden? Häftigt – eller hur.

Men vi är inte klara än. Tag och markera nästa bild Plants och kopiera denna. Gör sedan om samma procedur som du gjorde med bilden crackle. Gå in i Filter >> Gränspunkt (Vanishing Point), klistra in bilden ovanför markeringen Ctrl + V och dra sedan ned bilden in i markeringen.

Flytta den så den hamnar där du vill ha den och tryck sedan OK. Återigen ändrar du i lagerboxen till ”täcka över (overlay)” om du tycker att det behövs. Därefter är vi klara med gränsmarkeringen och du kan finputsa kanterna om det behövs.

Steg 6

Bilden ser trots allt lite ”fattig” ut så jag valde att lägga till lite bergformationer.

Skapa ett nytt lager som du döper till berg. Öppna sedan berg och stenbilden. Förminska den till en storlek så att berget passar in i bilden. Använd sedan ditt PolygonLasso och markera några utvalda delar som du vill ha på bilden.

Innan du kopierar så använd gärna också ”förfina kant” för att få mjuka linjer. Klistra in din markering och dra ned lagret berg så det hamnar i lagret bakgrund. Även här vill vi att bergformationerna ska ligga bakom och under lagret Lighthouse. Jag valde att lägga in dubbla lager berg på vissa partier och använde sedan mode overlay för att få fram skiftningar i stenstrukturen.

Du kan testa dig fram.

Steg 7

Nu börjar finliret!

Innan du slår ihop alla lagren ska vi putsa och fila lite grann och vi börjar med lagret Lighthouse2.

Fyrhusets röda färgband efterbelyser vi med några drag så de blir skarpare i färgen. Tänk på hur skuggan faller.

Själva bryggan lägger vi på lite Penselskärpa (R) men också här efterbelyser vi lite grann och tunnar ut partiellt så brädorna ser slitna och ruttna ut.

För att få berget att se vasst och torrt ut använde jag Penselskärpa (R) lite här och var i lagret berg. Därefter skuggade jag med efterbelysning (Efterbelys O) och lyfte fram highlight (Skugga O) mot själva fyren och galaxens ljus.

Jag mjukade upp en del kanter med Oskärpa (R).

När jag kände mig nöjd använde jag en vanlig marquee (Rektangulär markeringsram M) och drog en linje i nederkant som jag fylld med svart i opacity 50%.

I mitten skrev jag sedan ut texten The Last Gateway i vitt. Sist slog jag ihop alla lagren och sparade bilden.

Vill Du ladda ned och spara bilden som ett skrivbordsunderlägg är det helt Ok. KLicka bara på bilden här inunder.

The Last Gateway

Tips!

När man håller på och pysslar med design som tar lång tid, i synnerhet design som innehåller olika lager, kan det vara bra att veta att du faktiskt kan spara allt utan att det förstörs om du sparar i Photoshops egna PSD-format.

När du sedan öppnar upp filen kommer allt att vara precis som det var innan du sparade filen. Tiden räcker ju inte alltid till, och gör man mer avancerad design så tar det definitivt tid.

Jag hoppas att denna tut inspirerade Dig. Lycka till!