Designa din Blogg.se

Lästid: 1 minut

Uppdaterat 3 april 2017 / Blogg.se har nya verktyg att använda för designbyte och bygge av teman. Jag kommer vid tillfälle att uppdatera guiden.


Författare: lillan

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.

196 svar på “Designa din Blogg.se”

 1. Hej! jag undrar hur man gör för att få en egen bild som man har i datorn att bli en header, den har ju inte en webbadress

  1. Hej!
   Man laddar upp bilden från datorn till blogg.se – därefter kopierar man in sökvägen som bilden får hos blogg.se i koderna för header. //Lena

 2. Ända sedan jag bytte kamera så har de blivit väldigt gråa när jag laddar upp dem. Finns det något man kan göra åt det? :)

  1. Hej!
   Om det handlar om hur dina bilder har förändrats sedan du bytte kamera får du fråga om detta i ett forum som handlar om fotografering. Jag kan inte ge något direkt svar på det.
   mvh/Lena

 3. hej jag undrar i fall att du kan hjälpa mig med att lägga in bilder i menyn. har sett att måpnga storbloggare har bilder där och skulle också vilja ha det!

  Tack på förhand och riktigt bra hemsida:D

 4. Hejsan, Riktigt bra guide. Dock har jag ett problem. När jag ändrar bilderna i headern, och gör exakt som du säger så finns det där i 5-10 minuter men sedan återgår de till blogg.se’s egna bilder igen. Har provat gång på gång men samma sak händer. Vad kan problemet vara? Hela bildlänken ska väl klistras in i paranteserna, eller ska dessa tas bort?

  Väldigt tacksam för svar. Håller på att bli tokig!
  /Sara

  1. Hej Sara och jag är hemskt ledsen för sent svar. Bilderna får inte vara större än 1000px i bredd, du måste använda blogg.se:s bildsökväg = ladda upp bilden på blogg.se:s server och klistra in sökvägen. Om inte detta hjälper får du höra av dig igen. Används något javascript med bilderna? mvh/Lena

 5. Hej, jag har en fråga. :)
  När nån kommenterar min blogg så måste jag göra en till kommentar för att svara för det finns ingen ”svara/reply” knapp. Hur ska jag göra för att få en sån? Måste jag byta tema elr vad man nu ska säga? :) Kram.

  1. Hej! Det finns ingen sådan speciell knapp i blog.se utan mantrycker på permalänken till kommentaren.

 6. Hej!
  Jag har inte en av de här bloggmallarna. Jag har inte heller de här kodmallarna? Allt det om headern står inte där.
  det står bara:

  och när jag klistrar in det som du förklarar här, så ser jag bara den texten på framsidan ovanför headern. Hur får jag in min bild då?

 7. Hej!
  Jag har använt micro designen du gjort! ( den är helt underbart snygg!! )
  Men jag skulle vilja ändra texten på ” hoppa till botten ” vars gör jag det? har försökt leta men hittar det inte.
  Vore kanon om du kunde maila mig hur jag gör!

 8. Hej. Tack för all hjälp du är grym!
  Jag har bara en fråga som jag inte har hittat svar på. Jag undrar hur man får färg på länken som man postar i inlägget för jag har råkat göra alla länk-texter vita så när jag publicerar inlägget så syns inte länken. så undrar hur man gör så man får tillbaka färgen till svart lr liknande igen? typvad ”koden” heter där jag ändrar länkfärg eller vad man kan säga!

  TAAAAAAAAAAAAAAACK:)

  tack :)

  1. Hej!
   I stilmallen, leta dig fram till a link, a:active. a:hover osv. Där ändrar du länkfärg. mvh/Lena

 9. Hej, jag har lyckats med att byta bild. Men bilden blir alltid för liten…. Jag har även problem med min storlek på ”presentationen” (där jag även vill byta ut teckensnitt).

  Du skulle inte vilja maila mig?

  1. Hej!
   Just nu har jag en del att göra men du kan mailamig så får jag se vad jag kan göra. mvh/Lena

 10. hej!
  När jag byter bakrundsbild på bloggen så blir det över hela texten på inläggen också. och så vill ja ju inte ha. vill att det ska vara vitt i mitten av bloggen där alla inlägg hamnar, men fattar inte hur jag ska fixa det?

  1. Hej! Det är en designsak som du kan fixa med stilmallen och bilder. Det block som din text ligger kan du sätta till color:#fff; -vilket är vit – förutsatt att du vill ha vit bakgrund. mvh/Lena

 11. TACK och åter TACK! Det här var precis vad jag behövde, utförligt, välskrivet och mycket bra gjort! Jag bugar, bockar och tackar återigen!

 12. Jag förstår ända till ”Hantera stil- och kodmallar” efter det förstår jag inte.. det går inte alls att förklara/göra det på ett enklare sätt?

 13. Hej ! Det verkar inte riktigt fungera för mig, ändå så har jag följt vartenda steg, vad kan vara fel? :s / Mvh Helena

  1. Hej Helena! Kan du beskriva lite närmare vad som inte fungerar så ska jag se om jag kan hjälpa dig. Mvh/Lena

 14. Jag skulle vilja lägga in mina bilder i minst 700 pixlars bredd på min blogg, men hittar ingen stilmall som passar. Har du något tips?

  1. Hej! Det enda tipset jag har, om du inte hittar lämpligt tema, är att själv skapa ett tema som klarar den bredden. mvh/Lena

  1. Hej!
   Vad är det som inte står likadant? Jag kan inte hjälpa dig om du inte beskriver vad problemet är.

 15. Hej! Verkligen pedagogiska genomgångar det här, men jag har ett väldigt specifikt problem som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Det har att göra med .
  Jag har två saker jag vill åstadkomma:
  1. Formatera mina egna kommentarer i min blogg annorlunda än andras så att de syns lite bättre.
  2. Skapa en koll på kommenterarnas namn/URL så att
  a) Om inget namn angetts, skriv ”Anonym”
  b) Om en URL angetts (och enbart då), gör namnet till en länk
  c) a+b
  För 1 så tänkte jag mig en enkel koll med angivet namn och/eller bloggadress, men jag lyckas inte med t.ex. (detta aktiveras aldrig):

  För 2 så tänkte jag göra flera ifs, men lyckas inte med det heller. Antingen aktiveras inget eller så aktiveras allt. Detta blev en rätt invecklad fråga men jag hoppas att du kan hjälpa mig!

  1. Hej!
   Vad gäller 1 så ändrar du visningsegenskaperna i din stilmall, på så vis kan du formatera utseende. Därmed kommer vi in på din fråga 2 – tyvärr måste jag göra dig besviken. Blogg.se klarar inga anvancerade kommentarfunktioner. Alltså kan du inte få in anonym. Däremot kan du trixa med hur du lägger in koderna för den som kommenterar, dvs flytta om dem i kommentarfältet. Något annat går mig veterligen inte. Mvh/Lena

   1. Oj, ja, jag insåg inte att de ”otillåtna” taggarna togs bort, det gjorde ju min kommentar lite mindre läslig. Vad jag försökte fråga om var ’tag:if’. Jag försökte få enbart mina egna kommentarer att se annorlunda ut, så alltså något i stil med ”om postaren är Everlasting, använd då den här bakgrunden istället för den vanliga”. Dock lyckas jag inte aktivera det genom att kolla CommentAuthor == ’Everlasting’ med tag:if trots att liknande kollar funkar med t.ex. hemsideadresserna.

    Tack för ditt svar i alla fall!

    1. Hej! Nej det går inte att göra några sådana avancerade funktioner för det behöver en else-sats också till if och blogg.se köper inga andra koder än de som finns, tyvärr, jag har testat.

 16. Lägger in min header, men det verkar inte fungera. Det blir bara ett stort mellan rum, som att min header bara är en vit ruta. Vet du vad det kan vara? Jag har utgått ifrån blogg.se’s Author stilmall.

  TUSEN TACK iafl för dina förklaringar och all hjälp, jag startade min blogg igår och känner att jag redan har ett litet hum om vad jag håller på med.

  Mvh Sandra

  1. Hej! nej jag kan inte veta utan att se det. Men jag gissar på att du inte har rätt sökväg till bilden.

 17. Hej jag har verkligen följt varenda steg men det funkar ändå inte… får inte fram något :( fattar inget med dessa kodmallar & allt…

  1. Hej!
   Och tyvärr så har jag ingen tid att hjälpa dig just nu, jag är hemskt ledsen.

 18. Hej din förklaring var asbra tack så mkt! En liten fråga bara; är blogg.se alltid jätteseg på att visa för omvärlden de inställningar jag gjort? Skapade en titelbild till bloggen och den syns när jag förhandsgranskar, jag sparar allt men sedan när jag kollar in sidan som vanlig gäst så syns där inga nya inställningar!? Hur lång tid tar det för blogg.se att uppdatera de nya inställningarna?

  1. Hej!
   Du måste spara om hela sökvägen till bilden och lägga in den på nytt. Det går inte bara att skriva över bilden (vad jag vet). Det kan vara problemet, eller att du inte har tömt cashen. Blogg.se är seg.
   mvh/Lena

   1. Tack för svar! :) Nu funkar bilden iaf, fast det var tre och en halv dag nu sedan jag kollade iofs, så jag vet inte hur seg i tid blogg.se är. Kollade igenom hela blogg.se efter cache men hittade inget.. var någonstans slänger man cachen? eller pratar du om datorns cache?

 19. Hej! Jättebra beskrivning! Dessvärre står fortfarande min bloggtitel + undertitel kvar (delvis länkat) ovanför min nya header. Hur får jag bort det?
  MVH Sofia

  1. Hej!
   Du har säkert löst problemet nu, men du öppnar alla kodmallar och letar dig fram till

   Du raderar hela inklusive koder.
   mvh/Lena

 20. Jag har en blogg och håller på att deigna den. Men sidpanelen där det står typ senaste inlägg och kategorier är alldeles för långt upp i designen, upp på headern. Hur gör jag för att få ner allt?

Kommentarer är stängt.