Att komma igång och blogga

Lästid: 5 minuter

Så du har också bestämt Dig för att komma igång och blogga? Trevligt! Vi ska här gå igenom några viktiga saker som du bör veta innan du sätter igång. En del av dem känner du säkert igen. Jag hoppas att denna post kommer att ge dig lite kött på benen.

Vad ska jag skriva om?

Innehållet är det som gör bloggen! Försök att ha ett sammanhängande tema så blir det inte så förvirrande för besökaren. Många väljer att skriva om mode – då kan man dela upp det i flera underkategorier – men håll dig bara till detta tema. Väljer du att använda bloggen som en dagbok blir det givetvis lättare. Hur som helst så bör du fundera över vad det är du vill blogga om för det är innehållet som kommer att bli just ditt varumärke!

Välja bloggplattform

Det här är lite knepigare. Är du en person som älskar att skriva bör du välja en blogg som du verkligen kommer att kunna utnyttja, i synnerhet om det är en fast bloggplattform som blogg.se, Blogger eller liknande. Någon gång i framtiden kanske du vill lägga in reklam och tjäna pengar på bloggen – i synnerhet om den blir ”het” – kontrollera därför om bloggplattformen tillåter att du själv får lägga upp reklam.

blogg.se

Hos blogg.se kan du lägga in egen reklam, men det är en reklamfinansierad bloggplattform så det kommer att finnas en reklambanner mellan första och andra inlägget som du inte kommer att kunna ta bort. Blogg.se tillåter dig att helt byta design genom att välja mellan olika mallar. Du kan även göra din egen design och layout. Blogg.se:s koder är inte utbytbara, och du kan inte heller lägga in nya utan att det blir kodningsfel i mallarna. Blogg.se hanterar endast fyra sidor (kodmallar) och en stilmall. Det är framsidan med dina nya poster, inläggsidan för varje post och där man kan lämna en kommentar, arkivsidan där alla poster finns arkiverade samt kategorisidan där posterna är samlade per kategori. I övrigt finns det små möjligheter att skapa egna sidor om man inte väljer att göra en särskild kategori och i denna skapa undersidor. Blogg.se har inte stöd för widgets och du kan inte lösenordsskydda enstaka inlägg, bara hela bloggen. Blogg.se är en ”stängd” blogg, det vill säga den har ingen öppen källkod.

header-logo

Bloggar hos WordPress.com har egna teman som man kan välja emellan. Vissa av dem tillåter att man bland annat ändrar länkfärg, header, logo, eller färg på headern och bakgrund. I övrigt är det svårt att förändra utseendet om man inte är villig att betala en slant. Då får man tillgång till stilmallen så man kan spara den. Dock finns det ett stort temabibliotek med gratisteman om man vill byta stil och utseende. WordPress bloggar är mer avancerade är blogg.se. Dashboard – panelen för admin – är lättöverskådlig med en massa finesser. Bland annat kan man lägga in ratingsystem och frågepaneler. Med några enkla klick kan man lägga in en video eller bild. Under inställningar kan man ange hur långa inläggen ska vara, hur många som ska visas per sida, tidsformat, ange om förstasidan ska vara statisk (som en välkomstsida) eller ej, man kan lägga till socialmedia, taggar, ange hur många kommentarer som ska synas. Det finns möjlighet att stänga kommentarer, spamskydd, nästlade kommentarer upp till 10 nivåer. Det finns stöd för gravatar och lösenordsskyddade inlägg. WordPress.com är ett bra mycket mer kraftfullare publiceringsverktyg än blogg.se, nackdelen är att man inte har någon kontroll över vare sig design eller layout om man inte vill betala för det. Du får inte använda reklam eller tjäna pengar på bloggen utan att även ha betalat en avgift till wordpress.com. Bloggen tillåter widgets men bara vissa som på förhand är bestämda. WordPress.com har ingen öppen källkod till skillnad från WordPress.org.

Blogger, eller Blogspot, är Googles egna bloggplattform. Det innebär att du kan koppla dina tjänster hos Google till bloggen, exempelvis om du använder gmail. Blogger är också ett avancerat webbpubliceringssystem som tillåter total make-over i design och layout, se exempel. Dels finns färdiga teman att använda, dels har bloggaren själv möjlighet att göra sitt tema. Här kan man då välja mellan ”klassisk stil” det vill säga som vanligt html-dokument eller att infoga temat som ett xml-dokument. Blogger tillåter widgets och har samma finesser som WordPress.com. Blogger tillåter dessutom reklam som Adsense. I stort har Blogger samma funktioner som WordPress.com förutom att man som bloggare har större kontroll över bloggen.

Ge bloggen ett namn

När du har kommit så här långt att du har valt bloggplattform så är det dags att ge bloggen ett namn. Ett häftigt svenskt namn med å ä eller ö blir dock inte lika häftigt som webbadress eftersom man inte använder å ä eller ö i url:er. Ett tips är att försöka hitta ett namn som man kommer ihåg, och som naturligtvis passar in på din blogg och dess innehåll. Tänk på att har du en gång valt namn så kan du inte ändra detta. Välj därför namn med omsorg.

Vad är en post?

En post är samma sak som ett inlägg. Varje inlägg får dessutom en tidsstämpel som skiljer dem åt. Det här är bra om du postar flera inlägg under samma dygn.

Hur postar jag ett inlägg?

I blogg.se går du in i länken nytt inlägg, skriver ditt inlägg och väljer kategori. Sedan trycker du på Spara & publicera. Klart! Hos wordpress.com klickar du i panelens vänstra sida på post – add new. Skriv ditt inlägg, lägg till taggar om du vill, välj kategori och tryck sedan på knappen publish i panelens högra sida. Klart! I Blogger går du till inlägg – nytt inlägg. Skriv ditt inlägg, välj kategori och klicka i publicera inlägg. Klart!

Vad menas med ”Trackbacks” eller ”att pinga”?

Trackbacks är om du i din blogg skriver en post om någon annans blogginlägg och sedan väljer att länka till detta inlägg. Trackback är webbadressen till den specifika posten du vill länka till. Du fyller i den i en speciell ruta för trackbacks. Att pinga bloggen innebär att när du har skrivit ett inlägg så går du till exempelvis knuff.se eller bloggportalen och fyller i webbadressen till ditt inlägg. Den kommer då sedan upp på dessa sidor så fler kan se att du har uppdaterat bloggen. De som prenumererar på dina feeds uppdateras automatiskt när du pingar inlägget. Man kan också lägga in en så kallad API-kod till sidor som pingar bloggen. Då behöver inte du manuellt pinga utan det sker i samma ögonblick då du publicerar varje inlägg. Det fina med trackbacks och att pinga sin blogg är att den når ut till andra i bloggosfären, alltså är det stor chans att ditt besökarantal ökar.

Vad är bloggroll?

Bloggroll är detsamma som dina favoritlänkar, till exempelvis andras bloggar eller helt vanliga länkar. Ju fler länkbyten du gör desto fler besökare kommer du att få.

Vad är plugins?

Plugins är insticksmoduler som oftast förhöjer användarmöjligheterna med bloggen. WordPress har ett stort antal plugins för att höja effekterna på bloggen – dock inte på wordpress.com

Det här är grunderna i att blogga, fler tips och guider hittar du bland länkarna. Lycka till!

Författare: lillan

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.

4 svar på “Att komma igång och blogga”

    1. Hej och TACK!
      Jo jag kände precis likadant. Det kan vara ganska förvirrande när man är ny i bloggosfären. Bara det här att veta vilken plattform som kan erbjuda det man vill ha är ju en snårig djungel om man aldrig har bloggat.

      Tack för din kommentar =)

Kommentarer är stängt.