Skip to content

Väldesignad footer

Är det någon mer än jag som har upptäckt att designen på många av dagens hemsidor har en mer genomgripande helhet än tidigare? Även om vi använder olika block i designen så finns det en rytm som har kommit mer och mer – nämligen att de tidigare tydliga visuella gränserna mellan divblocken suddas ut och istället läggs fokus på designen i där divblocken blir en ny form av visuell upplevelse. Handen på hjärtat, visst är det ofta så att när vi gör designen och hemsidan så är det oftast vår footer som får stå tillbaka, kanske att vi är så trötta och vill lägga ut sidan så fort som möjligt? Det finns så många snygga hemsidor ute på nätet och jag ser verkligen att ambitionen har varit hög när jag ser headern, men ju längre ned på sidan jag scrollar – desto ”fattigare” blir också designen. När jag nått ned till footer är det många gånger bara ett enkelt enfärgat divblock (som min ungefär) med på sin höjd lite text eller en lista, och naturligtvis copyrighten. Var tog den fina designen vägen?

Självklart är inte alla intresserade av att ”designa” sin footer utan de vill kanske ha en funktionell och enkel variant – och det är helt OK! Fast det var inte det jag menade utan att designen avtar ju närmare slutet på hemsidan man kommer och det tycker jag är synd. Men så finns det ju vissa som också lägger ned ett stort arbete på all design och har hittat ett lekfullt sätt att designa sin footer.

http://www.spizak.com/ har lyckats att sammanföra flash med ”traditionell” design och lyckats ganska skapligt. Ta en titt på hans footer.

http://www.1024media.com/ har lagt en annan vinkel på sin design, men fortfarande används footern för att vara en del av hela bilden sidan vill förmedla.

http://matyyy.com/ har en väldesignad footer, men jag tycker nog inte att den passar ihop med designen i övrigt, ffa om vi ser på headern.

http://www.vistaicons.com/ har en trendig design med en footer som smälter in i designen i övrigt.

http://baffleinc.com/ har en skrivbordsdesign där footern är en del av papperet. Fyndigt!

http://www.feathercode.com/ har lagt in alla divblock som en del av utseendet i designen, footern likaså.

http://www.toucouleur.fr/ har en typiskt trendigt site i dova pastellfärger där footern sticker ut, tyvärr inte alls som den borde även om den är skaplig i sig själv.

Den kanske mest välgjorda och snyggaste sidan av alla tycker jag nog att http://www.outdooritalia.it/ har. Förvisso finns det ett litet flashscript i header men det stör absolut inte.

Visst måste ni hålla med om att en väldesignad footer höjer helhetsintrycket på en hemsida?

Följ min blogg med bloggkoll

Liknande poster:

Published inDesignInspiration

2 Comments

 1. Malin Malin

  Hej! Jag skulle verkligen uppskatta en förklaring hur man lägger in en footer på blogg.se.
  Jag hade en tidigare, css koder och allt, men jag tog bort det och nu kommer jag inte ihåg hur man gör. Skulle verkligen uppskatta om du mailade mig :)

 2. ina ina

  Hej!

  Kanske en dum fråga, men hur lägger man in en footer? (låt säga i blogg.se)

  Hej Ina, nej det är inte alls en dum fråga – tvärtom. Footer brukar vara det divblock som ligger allra längst ned i en layout som är gjord med olika block och css. Hur du lägger in den har alltså helt att göra med hur du vill att din design ska se ut, eller hur den ser ut. I blogg.se är jag inte så säker på att det finns någon footer, och jag antar att det är därför du vill veta hur man gör =)

  Jag testade genom att lägga upp ett konto på blogg.se och sedan la jag in några enkla koder. Är det så här du vill ha det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *