Vad är egentligen hälsa?

on

Jag har länge funderat över vad egentligen ordet hälsa innebär. Det kan ju vara så otroligt mycket, men det måste ju finnas någon form av kärna det mynnar ur. Det handlar inte bara om att äta rätt, eller att motionera, eller fylla sin vardag med saker man tycker om. Jag tror att hälsa är att våga leva.

Vågar man leva gör man oftast också rätt val. Att göra rätta val man inte ångrar är i mina ögon också hälsa. Vi pratar så många gånger om psykisk ohälsa och fysisk ohälsa när dessa två begrepp faktiskt är en och samma sak eftersom de går hand i hand. Jag kan knappast tro att fysisk ohälsa leder till psykisk hälsa, eller vice verca.

Att våga leva, att acceptera nuet, sig själv, och förstå att man kanske inte kan förändra allt men väl njuta av det man har anser jag vara god hälsa. Modet att inse sin kapacitet och ta ut svängarna inom denna ram är att leva. Vem vill sitta på ålderns höst på hemmet och ångra saker och ting? Förr är det nog värre att ångra det man inte har gjort än att ångra det man har gjort. Hälsa är då att kunna se tillbaka på sina val i livet och veta att dessa har bidragit till stor erfarenhet som man förhoppningsvis dragit nytta av. Det är ingen annan än du själv som kan göra dina val – den dagen du låter någon annan påverka dig har du slutat att leva.

Livet är en bergochdalbana, och det ska också vara så!
Om vi inte hamnar i dalen, hur ska vi då kunna njuta av den kittlande känslan som inkommer när vi befinner oss på toppen? Om vi inte får känna sorg, kan vi då känna glädje? Om vi vågar att leva – har vi inte ha lättare att förstå andra människor då? Skapar inte detta en större tolerans och djupare förståelse för omvärlden? Om vi vågar att leva är det att inse vilken frihet vi faktiskt har – det är enbart tankarna som sätter oss i bojor…

Liknande poster:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *