Skip to content

Under huven på WordPress del3

Under huven på WordPress del 3 kommer till största delen att handla om WordPress 3.2 som beräknas att släppas den 30 juni. Det är nya funktioner som kommer och vissa berör alla medan andra är av mer intresse för oss som utvecklar och bygger WordPress-teman. Vi ska kika lite närmare på en del av dessa men det första du i alla fall bör göra är att testa om du fortsättningsvis kommer att kunna köra din WordPress på webbhotellet. Det är nämligen så att WordPress 3.2 kräver PHP 5.2.4 och MySQL 5.0 för att fungera. Enklast gör du det genom att ladda ned pluginet WordPress requirements check från WordPress.org. Installera pluginet. När det är installerat och klart så kommer det upp en stor meddelanderuta (box) högst uppe i toppen på dashboard som talar om ifall ditt webbhotell stöder kraven på PHP och MySql.

Hooray! Your server meets the minimum requirements for WordPress 3.2! Now lets go eat some BBQ!

Skulle du få ett annat meddelande bör du snarast kontakta ditt webbhotell och fråga om/när de kommer att uppgradera sina servrar.

Webbläsarkompatibilitet

Säg hej då till IE6! WordPress 3.2 kommer inte längre att ha support för IE6 – faktum är att man också har börjat med något de kallar för EOL. EOL är en förkortning av ”end-of-life” – Start End-of-life (EOL) cycle för Internet Explorer 7. Det innebär att vi med all säkerhet också måste räkna med att stödet för IE7 så sakteliga försvinner med varje ny version. För oss som bygger och utvecklar teman kan detta därför bli en utmaning på flera vis. En annan ny funktion är att de som sitter med gamla webbläsare kommer att uppmärksammas om detta via ett automatgenererat meddelande – ”Browse Happy notify”.

WordPress blir snabbare

Bland annat kommer sidorna att laddas in fortare, liksom själva uppdateringarna av plattformen. Man har nämligen optimerat filsystemet – redan känd information kommer numer att skickas till anropande (kallande) funktioner. Sedan har koderna i ”råfilerna” ytterligare finslipats och prestandan för wptexturize() förbättrats. Utdatan från Dashboard RSS Widgets HTML cashas för att minska minnets fotavtryck.

För användaren

Nu kommer det att bli lättare att navigera bland alla teman. I admin bar under länken Appearance har man lagt in en undermeny för alla teman. Det är en klar förbättring! Likaså att man har lagt in en länk till stöd för att kunna editera Attachments i admin bar. Man kommer kunna växla från ”Panel/SubPanel” till ”Screen” när man ska läsa dokumentationer, oavsett om det är inne i plattformen eller om man vill ut bland länkarna i codex. Menyn ”Favoriter” är borttagen. Monospaced font för HTML-editorn. Det kommer glädjande nog kunna bli möjligt att validera sin HTML inne i admin area. Hur många validerade teman slutar inte att validera bara för att användaren slänger in icke-valida koder i poster och widgets? Frågan är om man också kommer att kunna validera sina plugin från admin area? Jag hoppas på det.

Dashboard

Några förändringar här är att ”Visa alla knappar” (View All Buttons) kommer att ändras till att bli vanliga länkar. Knappen ”byta tema” (Change Theme) försvinner. Core UI förändras så länken ”Uppdatera automatiskt” byter namn till ”Uppdatera nu”. Det kommer också att finnas uppdateringssupport för enbart vissa delar av råfilerna (core).

Poster/inlägg

”Poster” (Posts) i menyn ersätts med namnet ”Alla Poster” (All Posts). Knapparna på den visuella text-editorn får nya stilar. Något som verkligen kommer att bli häftigt är att kunna skriva sina poster i full-screen-mode, dvs i fullskärmsläge (Distraction Free Writing). Det här möjliggörs via en toggle-effekt i den visuella text-editorn och knappen för full-screen i HTML-redigeraren. För att underlätta pagineringen mellan sidorna när man söker eller filterar poster så har den fixats till.

Övrigt

Det är en hel del nytt som tillkommer, en del är bara namnbyten på knappar eller länkar. Hiearkin för sidor och taxonomier visas i nav menus admin. Så har kommenteringen fått vad man kallar för en ”new bubble style” och med det vill jag presentera Twenty Eleven – WordPress 3.2 nya standardtema som i grunden bygger på temat Duster. Precis som i Twenty Ten kan man ladda upp egna bilder i header och byta bakgrund.

WordPress 3.2 för oss WP-utvecklare

Då är vi framme vid den trevliga delen. Tack vare alla testare och webbutvecklare så kommer det snabbt in data om vad som funkar och vad man bör tänka på när man bygger och utvecklar teman. WP 3.2 kommer att uppdateras med jQuery 1.6.1 och den motsvarande JQuery UI version från 1.8.7 till 1.8.12 men det hade inte implementerats i WordPress 3.2, Beta 1. Ett bra tips är därför att redan nu kolla sina funktioner som styrs av jQuery – det vill säga sliders, lightboxes, och så vidare, så de fungerar som de ska. Det har visat sig att många plugin har fått problem med WP 3.2 Beta. Ett sätt att manuellt uppdatera jQuery till senaste (idag) versionen 1.6.1 är att klistra in en liten kod i functions.php och sedan testa runt. Den skarpa versionen av WP 3.2 kommer med jQuery 1.6.1.

/* Load latest jquery from Google */
function google_jquery() {if( !is_admin())
{
wp_deregister_script('jquery');
wp_register_script('jquery','http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.1/jquery.min.js', false, '1.6.1');
wp_enqueue_script('jquery');
}
}
add_action('init', 'google_jquery');

Nya parametrar i get_comments

Idag har vi bara möjlighet att använda följande parametrar som argument i en array:

 • author_email
 • ID
 • status
 • type
 • karma
 • orderby
 • order
 • number
 • offset
 • post_id
 • user_id
 • count
 • search
 • parent
 • post_ID

Men med WP 3.2 får vi ytterligare några stycken som man därtill mer specifikt kan använda:

 • post_type
 • post_status
 • post_author
 • post_name
 • post_parent

Det här innebär en otroligt förbättring för dem som använder sig av custom post types. Problemet som funnits har varit att få kommentarerna att kopplas till en utvald custom post type. Med get_comments parameter ”post_type” kan man alltså göra en sådan query och se så grann koden är.

$comments = get_comments(
	array(
		'post_type' => 'your_custom_post_type'
	)
);

Det här var allt för denna gång, men fortsättning följer!

Liknande poster:

Published inWordpress

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *