SVT vill lägga ned “Grillad”.

Det är ju tur att det trots allt finns några få(?) människor på SVT som fortfarande använder sitt sunda förnuft. I posten Är perfektion normen idag? den 13 april tog jag upp fenomenet förnedringstelevision och hänvisade till att Peter Harryson blivit hånad för sin kroppstyp. Jag försökte både belysa gästernas som programmets vinklingar och kom fram till att det måste vara något som inte stämmer med vad programmet utlovar. På SVT:s hemsida står nämligen följande: “En inbjuden kändis får ta emot kärleksfulla käftsmällar av komiker och kollegor – och sen ge tillbaka!” Emellertid visade sig realiteten vara annorlunda. Jag skrev också att det finns många som menar att ställer man upp i sådana här program så får man stå sitt kast – och det håller jag med om. Jag ställde även frågan om hur pass informerad varje deltagare blir om programmets koncept och frågeställningarnas outtalade och underförstådda vinklingar? Likaså undrade jag om gästerna verkligen hade informerats om att programmets karaktär var att förlöjliga gästen? Det var nog mer sannolikt att gästerna istället trodde sig medverka i ett program typ “Här är ditt liv” fast med lite mer krydda än att medvetet vilja bli förlöjligade i nationella TV.

I Aftonbladet idag den 15 april berättar just Peter Harryson att han blev lurad att medverka i programmet. – Man fick en inbjudan till ett program som skulle likna ”Här är ditt liv”. Det var vad de sa, berättade han. Då var det alltså så som jag trodde! Mina misstankar blev befogade. SVT går ut med en information för att locka kändisar att medverka – fast när de väl skrivit på kontrakt (om de nu gör det?) får de veta den egentliga sanningen. Nu har SVT valt att inte visa programmet med Peter Harryson på grund av alla påhopp. Jag blir inte speciellt förvånad när jag läser att de även valt att stoppa programmet med Alex Schulman. Orsak? Skämten och påhoppen menas vara alldeles för grova för att visas i nationella TV. Aftonbladet återger programledaren Thomas Järvheden –Vi kände på en gång att det här blir svårt att klippa så att det blir rumsrent. Många av skämten var för grova för att sändas 21.00. Komikerna försöker bräcka varandra i att ligga på och över gränsen. Det kommer att sändas på senare sändningstid eller i SVT Play. Är det sådana här skitprogram vi är tvungna att betala för är det dags att skrota TV-licensen. För vem skapas programmen? Ska vi verkligen betala för sandlådan som finns på SVT eller vill vi ha sevärda program som den svenska befolkningen har glädje av? Vem tar sig rätten att bestämma vårt tycke och smak? Läs även andra bloggares åsikter om ,

Liknande poster:

One Comment Add yours

  1. joacim says:

    Låter som väldigt tråkigt, det e ju ett av de bättre programmen. Sedan kanske det inte behöver visas på vissa tider, men det känns ju som lull lull med med tanke på åtkomsten via webben.

    Det finns definitivt fler kultur och idrottsprogram som kan ifrågasättas framför detta program. Aschberg igår var ju hur bra som helst med givande och tagande.

    Hej Joacim, du har säkert rätt, och det finns säkert vissa av gästerna som utan problem känner sig “bekväma” i kavajen. Aschberg är ju en av dessa då han själv kan vara rätt så pricksäker i sina kommentarer och är van vid denna jargong. Sedan har han och två andra herrar varit med i ett tvprogram för länge där ett av avsnitten faktiskt var direkt osmakligt eftersom de låg på ett inplastat bord och tömde tarmen inför tv-kamerorna. Det förvånar mig alltså inte att han har svar på tal. Men jag tänker på många andra gäster, skådespelare som inte pysslar med program av sådan här art. Är de rustade på samma vis tror du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *