kaxigt.com

Jag skriver om webben för webben

Struktur på hemsidan

Postad: 4 februari 2005 | HTML-guider | No Comments
Lästid: 4 minuter
Den här artikeln är delvis omarbetad.

En överskådlig och bra struktur på webbsidan är A och O och gynnar alla. Dels för besökarna och naturligtvis för dig som har webbplatsen men inte minst för sökmotorerna. Sökmotorerna arbetar bäst i en strukturerad och väl utformad webbplats vilket gör att sidan rankas högre än en sida som inte har struktur. Det kan vara bra att veta.

Hur skapar jag då en bra hemsidestruktur?

Till att börja med bör du fundera på vilka typ av sidor du tycker är viktiga att ha. Ett index-dokument (index.html) bör man i alla händelser använda och som skapar den bästa sökvägen för alla länkar på webbplatsen. Skälet till att använda startdokumentet index.html är att slippa långa webbadresser för anger du ett annat dokument som startsida kommer denna att lägga sig sist i din URL (Uniform Resource Locator).

Indexfilen leder alltid till topp-domänen förutsatt att du inte ställt om pekningen till ett annat dokument eller katalog.
Exempel utan ett indexdokument: https://www.din_sida.com/dokumentnamnet.html
Exempel med ett indexdokument: https://www.din_sida.com

index.html

Det första dokumentet på hemsidan bör alltså heta index.html – index.htm, eller om du använder serverspråken index.asp – index.php. Eftersom index är ditt startdokument som servern söker efter i första hand bör man inte ha olika indexdokument i samma rotkatalog även om dessa har olika filändelser som html, htm, php eller asp.

about.html

Det här dokumentet säger ju sig själv vad det är, och bör innehålla lite info om dig eller om webbplatsen, exempelvis vilket typ av innehåll du har tänkt att den ska fyllas med. Ska den vara en blog? Receptportal? Blomportal? Kort sagt all info som du vill dela med dig.

contact.html

Alla webbplatser bör ha en kontaktsida varifrån man kan kontakta ägaren till webbplatsen. Här lägger du antingen upp en mail eller ett mailformulär.

Andra html-filer

Så vad för andra html-filer kan man tänkas behöva ha?
Varje inlägg kan behöva sin sida, det är inte nödvändigt men bra. Säg att du har en katalog (mapp) där du vill spara inläggen du har skrivit, då behöver du en html-sida till varje inlägg. Mappen kan du namnge för ännu bättre struktur, gärna till ämnet sidorna i mappen ska innehålla. Sidorna länkar du sen in på startsidan (index.html) till en navigering som kan finnas både i en sidopanel eller överst på sidan.

Hur skapar jag då en bra sid-struktur?

När du läser en tidning så är det oftast löpsidan som först har fångat ditt intresse och fått dig att köpa tidningen. Därefter ögnar du snabbt genom förstasidans huvudrubrik. Fångas du av artikeln fortsätter du med all säkerhet också att läsa underrubrikerna till denna. Ditt intresse blir inte mindre av att det finns bilder och fetstilad text kopplade till reportaget. Du är med andra ord fast och vill veta mer.

En tidnings löpsida motsvarar hemsidans förstasida. Den ska fånga besökarens intresse att vilja läsa mer.

På samma sätt bygger du upp din hemsidas struktur. Vi ska nu kika på hur en bra hemsidestruktur kan se ut. Bra är då att slopa dessa välkomstsidor som inte ger någonting – länka istället direkt till huvudsidan och lägg ned lite omsorg för att få den tilltalande.

Det finns många som använder en portal/välkomstsida – som i sin tur – leder in på själva sajten. Det är enbart onödigt och vore som att Aftonbladet skulle ha en stor ruta på framsidan där det stod: Aftonbladet – välkommen in att läsa mer. Totalt intetsägande och säljresultatet skulle sluta i katastrof!

Heading – rubrik

Huvudrubriken, en så kallad ”heading”, är det första som möter dina besökare. På din förstasida ska du därför fundera på vad som är viktigast att föra ut till dina besökare. En heading är inte någon statisk bild eller logga som ligger i din ”header” utan det är din huvudrubrik om det senaste, eller det viktigaste, på sidan.

Bloggar du så koppla gärna rubrik och text till en underrubrik och sammanhörande bild om det går – det garanterat ökar intresset.

Är det inte så mycket du vill berätta kanske allt får plats på förstasidan – lägg annars med en länk till underrubriken där texten fortsätter på en egen sida. När den sedan har gjort sitt och du vill byta heading flyttar du bara den till dina övriga länkar i navigeringen/menyn om du vill ha kvar den.

Tips! När man byter huvudrubrik kan man med fördel låta den gamla ligga kvar under huvudrubriken som en underrubrik/länk på sidan likt en mindre ”artikel”. Du ser detta på alla online-media som Aftonbladet och Dagens Nyheter

Jag har många olika sidor därför vill jag ha en portalsida!

Det hela handlar om en bra länk och katalogstruktur där man uppmärksammar besökaren om att det finns mer att läsa om.

Surfar du in på en hemsida med bra struktur blir du intresserad – ser du då att det finns länkar till fler sidor gjord av samma person klickar du med all säkerhet in dig på dessa. En bra och välkomnande hemsidestruktur ger nämligen besökaren mersmak.

Säg att du vill ha olika kataloger (mappar) som i sin tur ska innehålla sina speciella ämnen och sedan använda din indexsida som en startsida till allt, då bör du tänka över hur du ska länka in din katalogstruktur (finns en guide om det).

Fortfarande gäller det att din startsida (index) är tydlig och överskådlig. De olika mapparnas huvudsidor gör sig jättebra som permalänkar, väl synliga i startsidans navigering eller med en liten logga till var och en av dem. Du bör dock tänka på att varje mapps huvudsida ska fungera som ditt index-dokument och innehålla länkar till alla sidor som ligger i mappen.

Strukturera länkarna

Det kan vara lite knepigt om man har många sidor – tanken är att minimera antalet länkar/underrubriker på förstasidan till så få det är möjligt. Var därför kritisk när du granskar din länksamling. Många har en hel ram full av länkar som man måste scrolla för att se vad som finns.

Det man däremot i första hand måste ha är en grov översikt av länkarna som gör dessa lättöverskådliga. Därefter kommer underlänkarna. Sist kan man ha en sidkarta där alla länkar finns med på en och samma sida. Fler än 10 länkar blir gärna för mycket på huvudsidan om du inte också strukturerar upp underrubrikerna. Kanske man kan skapa olika teman och lägga in länkarna i dessa?

Design innefattar mycket, liksom webb. Låt fantasin flöda men försök att hålla antalet länkar så lågt som möjligt.

Ordningen på länkarna sätts upp enligt samma ”regler” som huvudrubriken. Den viktigaste länken kommer först, de andra i fallande skala.