Skip to content

Dynamisk sidebar, footer, header

Uppdaterat 3 april 2017

Den här guiden kommer eventuellt att skrivas om


Vill man inte använda samma header, footer eller sidebar till alla sina sidor så finns det en möjlighet att ändra på detta med en liten kodsnutt. Tänk dig att du har gjort några WordPress Pages, alltså skapat sidor och inte poster, och till dessa sidor vill du antingen ändra layoutens utseende eller helt sonika byta ut länkarna i din sidebar till andra länkar. Då finns det flera alternativ. Det absolut enklaste utan att behöva stöka till i htmlkoden och designen är att infoga en sidebar dynamiskt. Vad du först behöver göra är att skapa en fil som heter sidebar2.php. Kopiera sedan in hela din htmlkod du har i din ursprungliga sidebar men tag bort länkarna.

Alternativ 1: Antingen väljer du så att alla WordPress pages ska omfattas av din nya sidebar.
Alternativ 2: Du skapar ett eget template (Page) och includerar din nya sidebar.

I alternativ 1 öppnar du upp page.php i din texteditor och byter ut <!--?php get_sidebar(); ?--> till <!--?php get_sidebar('sidebar2'); ?-->

I alternativ 2 öppnar du upp page.php. Överst och innan alla koder lägger du in detta:

Efter denna kod kommer dina koder som vanligt med en modifikation – Du byter ut <!--?php get_sidebar(); ?--> till <!--?php get_sidebar('sidebar2'); ?-->. Spara sedan sidan i samma namn som ditt Template Namn (det här ovan). Använd inga siffror, tecken eller å ö och ö. Skicka upp filen i din temamapp.

Skriva i WordPress före version 2.7

När du ska skriva en sida i ditt nya template går du till skriv sida (write pages) – skriv in din titel, till höger har du en massa boxar, scrolla nedåt tills du kommer till boxen där det står Page Template. Rulla ned rullgardinen och markera den fil du nyss skickade upp i temamappen. Därefter markerar du Pages status, author och så vidare precis som du brukar göra. Spara sidan i ”save and continue editing” och fortsätt därefter att skriva in din text.

Skriva i WordPress från och med version 2.7

När du ska skriva en sida i ditt nya template går du till skriv sida (write pages) – skriv in din titel, till höger om boxen har du rubriker. Leta dig dit där det står Template. Rulla ned rullgardinen och markera den fil du nyss skickade upp i temamappen. Därefter markerar du Pages status, author och så vidare precis som du brukar göra. Skriv sedan din post eller inlägg. När du är klar sparar du posten/sidan som du brukar göra.

För att din sidebar sedan ska kalla på de länkar som enbart ska ligga i sidebar2.php behövs denna templatetag i din sidebar2.php:

Använd dessa parametrar: < ? php wp_list_pages(‘sort_column=menu_order&include=1,2,3&title_li=’); ? >

Som du ser så måste du manuellt inkludera varje sida som ska länkas in i sidebar2.php, men det är inte svårt. När du skriver en sida i WordPress ser du bara till att ha sidebar2.php öppen i din texteditor. När du har sparat din sida i WordPress ska du omedelbart läsa uppe i adressfältet för där kommer sidans ID (nummer) att stå. Skriv in detta direkt efter likhetstecknet vid include. Spara sedan sidebar2.php och skicka även upp den i ditt tema. Uppdatera sidan och Voilà! Du har en ny fräsch sidebar med dina speciallänkar.

Allt som allt kommer du i alternativ 2 ha två nya filer, 1 nytt template och en ny sidebar och båda är kopplade till varandra.

Vill du byta ut din footer så gör du samma procedur, du skapar en fil som heter footer2.php och länkar till denna från den/de sidor som du vill ha kopplade till din nya footer.

Liknande poster:

Published inWordpress

5 Comments

 1. Johan Johan

  Fick det inte att funka faktisk, kunde välja den nya som template men allt försvann på sidan förutom menyn när jag testade. Hur ser den färdiga kodsnutten ut? Och hur gör man om man ex har 8 olika pages alltså inte posts och vill ha en ny sidebar på varje sida?

 2. Å vad jag har letat å läst om detta utan att fatta nånting. Detta var ju rätt enkelt.
  Jag är en sån som vill koda allt själv utan widgets.

  • Lena Lena

   Hej! Ja jag är likadan själv, då har man bäst kontroll över det man har =)

  • Lena Lena

   Tack själv =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *