Nu räknar vi ned IE 6

copyright http://mikeballan.tumblr.com/post/212965172/ive-been-saying-this-for-years-i-wish-it-would Äntligen ser jag en ljusning att slippa det ohyggliga monstret IE 6 – och jag tror inte att det inte finns någon gränssnittsdesigner eller webbutvecklare som inte håller med mig. Tänk att slippa få tänka på stenåldern, för det är i den tidsåldern vi kan placera IE 6. Nu räknar vi alltså ned IE 6 på uppmaning av Microsoft, man vill minska användarfrekvensen till att bli mindre än 1%. Tyvärr är det en stor del av världens befolkning som fortfarande använder sig av denna webbläsare, företrädesvis i Asien, och i synnerhet i Kina. Varför tycker jag då att IE är ett ohyggligt monster? I posten flera skäl till att välja bort IE 6 tar jag bland annat upp det svaga stödet för modern css, något som Roger Johansson också har skrivit om. Min artikel de vanligaste IE-buggarna belyser detta problem ytterligare.

Vad gäller IE i stort så ligger den webbläsare fortfarande ohjälpligt efter de andra stora webbläsarna som Firefox, Opera, Safari och så vidare. Christian Heilmann menar i sin bloggpost Missing the point with ie6countdown.com att det finns skäl till att faktiskt också uppmärksamma Internet Explorer som sådan och Microsofts bemötande av de som använder IE. En sak som både han och Roger, med all rätt, pekar på är att Microsoft har struntat i att en ange alternativ text i koden för den banner de nu uppmanar oss att använda i kampen att räkna ned IE 6. Kan vi då med rätta säga att det här är typiskt Microsoft att strunta i vad användbarhet och tillgänglighet innebär? Tja om vi kikar i facit hur omständligt det har varit och fortfarande är att få webbläsaren att implementera modern css och förstå vad validitet och bakåtkompatibilitet betyder för användarna så är svaret ganska givet. Betyder då deras användare ingenting eller handlar det bara om att “money talks”?

Ska vi göra en snabb överblick om vad Christian har för synpunkter på Microsoft, hur de försöker att styra marknaden, och hur webbläsarna egentligen är konstruerade så ger han oss följande fakta:

  • Alla användare skickas till sidan IE download när de ska uppgradera vilket innebär att de som använder XP uppmanas att ladda ned IE 8. Här poängterar han att IE 8 inte är bra och hänvisar till Alex Russel som i sin artikel påstår att IE 8 faktiskt är nya IE 6.
  • Att säga till människor att de ska uppgradera IE 6 är meningslöst om deras system inte garanterat fungerar i andra webbläsare. Microsoft menar varje nytt släpp av IE ska vara bakåtkompatibelt men vissa saker är trots allt så dåligt utvecklade att de inte fungerar i andra webbläsare. Ironiskt nog är många av dessa system baserade på Microsofts ramverk och CMS, till och med på deras “best practice documentation” vilket på den tiden var hett men som i dagsläget är något helt annat.
  • Windows Vista var inte tillräckligt bra att uppgradera till om man tidigare använde XP och man kan inte köra Windows 7 på äldre hårdvara.

Den fullständiga listan kan du alltså läsa i artikeln http://www.wait-till-i.com/2011/03/06/missing-the-point-with-ie6countdown-com/ och jag tycker absolut att du ska ta dig tid att göra det!

IE 6 är död – vila i frid

Den 1 mars 2010 så beslöt man sig för att hålla en begravning för IE 6. På denna sida kan man lämna en sista hälsning. En ganska rolig idé om du frågar mig.

Internet Explorer Six, resident of the interwebs for over 8 years, died the morning of March 1, 2010 in Mountain View, California, as a result of a workplace injury sustained at the headquarters of Google, Inc. Internet Explorer Six, known to friends and family as “IE6,” is survived by son Internet Explorer Seven, and grand-daughter Internet Explorer Eight.

Thanks to all who came out last night, and thanks Microsoft for sending flowers! Checkout the pics on flickr“.

Förhoppningsvis går detta monster snabbt till vila!

Liknande poster:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *