Skip to content

Några professionella csstips om fonter

Läsbarhet

Det finns några grundläggande riktlinjer för hur man bör använda sina fontvärden till den löpande texten. För läsbara rader, radavstånd som undviker rader längre än 10 ord, och för kontrasterande färger förslås följande.

 1. För radavstånd och läsbara rader
 2. line-height:1.4;
 3. För färger på font och bakgrund eftersom svart textfärg mot vit bakgrund har för stark kontrast
 4. background:#fafafa;
 5. color:#333333;

Kompensera fontbuggen hos flertalet webbläsare

Genom att först infoga 100.01% som default på fonten i body istället för att använda em så förhindrar man IE/WIN:s problem som uppstår genom att denna dels ökar och dels minskar fonten beroende om man använder em i andra element. Eftersom vi också vet att IE måste tvingas in att läsa från roten HTML använder vi denna kod.

 1. html { font-size:100.01%; }
 2. body { font-size:1em; }

Du som använder delad stilmall sätter då givetvis in dessa värden i exempelvis global.css. Dock finns vissa versioner av Opera som läser in fonten 100% som för liten jämfört med andra webbläsare. Safari har å andra sidan problem med att läsa in fonten 101% så det allra bästa alternativet är att använda sig av storleken 100.01%. Läs mer om detta på 100% Easy to Read Standard och hos Christian Montoya

Liknande poster:

Published inWeb

Be First to Comment

 1. Vad roligt att du har fått tillbaka inspirationen. Jag vet hur det är – när man tröttnar så brukar det i allmänhet kännas väldigt väldigt trist med allt webdesign heter. Kul då att jag har lyckats att fånga ditt intresse igen *ler*

  TACK för ditt beröm :)

 2. Självklart är det upp till var och en. :-)
  Jag tycker det ser snyggt ut att ha justify men vet att en del tycker det blir jobbigt att läsa om det blir för många rader. Själv tycker jag inte det är jobbigt att läsa om det är som du beskrev; att det inte är mer än 4-5 rader.
  Har inte tänkt på att böcker använder sig av justify men det måste nog bero på det där kerning som du skrev om.

  Vet du Lena .. jag började tröttna på min hemsida och kände att jag inte vidareutvecklade mig själv när det gäller webdesign och kodning men nu har du lyckats väcka mitt intresse igen .. Du skriver på ett sånt sätt att du har lyckats fånga mitt intresse på nytt och det känns superduperkul. Jag har labbat med att stycka upp stilmallar, gjort övningar etc enligt det du skrivit om här. Älskar ditt nya upplägg och det du skriver om.
  Tack snälla du. :-)

 3. Hej Nina,
  personligen anser jag att justify enbart bör användas till blockcitat eller liknande som inte innehåller mer än 4-5 rader. dessutom i ytor som inte överstiger 400px bredd. Anledningen är just för att slippa luckorna som uppstår i meningar med få ord. I böcker används vad jag vet justify MEN även kerning, därför upplevs inte den texten vara lika jobbig att läsa.

  Läsbarheten är bättre i vänsterställd text än i justify – dock är det ju alltid upp till var och en att välja hur man vill ha det.
  mvh/Lena

 4. Intressant om fonter.
  Något som jag märker många (jag med ibland) använder sig av är justify. min sambo påpekar alltid för mig när han läst hos mig att det är SKITJOBBIGT att läsa när det är så. Så är det ju inte när man t.ex läser en bok brukar han säga.
  Vad tycker du om justify?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *