Mina teman till blogg.se och creativecommons.org

Creative Commons License Jag tycker att det är jättekul att så många gillar mina teman till blogg.se. Över 6000 nedladdningar! Mindre kul är det när jag upptäcker att vissa använder mina teman och sedan tar bort länken till mig eller “bygger om/modifierar” temat och låter påskina att det är deras layout (och kanske erbjuder andra att ladda ned temat). Bloggens innehåll är givetvis copyrightskyddat ägaren till bloggen men även jag som har skapat bloggen (struktur, layout och design) har faktiskt upphovsrätt – i detta fall via creativecommons.org.

Du har tillstånd att dela — att kopiera, distribuera och sända verket på följande villkor:

Erkännande — Du måste ange upphovsmannen och/eller licensgivaren på det sätt de anger (men inte på ett sätt som antyder att de godkänt eller rekommenderar din använding av verket).

Det betyder att du måste länka till upphovsmannen, i detta fall kaxigt.com på så vis jag anger att du ska länka. Alla som har en länk tillbaka hit gör rätt!

Ickekommersiell — Du får inte använda verket för kommersiella ändamål.

Du får inte använda mina teman till försäljning eller utlottning.

Inga bearbetningar — Du får inte förändra, bearbeta eller bygga vidare på verket.

Verket innebär i detta fall temat, det vill säga bloggens struktur (htmlkodning) samt layout och design. De som helt eller delvis ändrar design och layout, eller använder befintlig design men bara ändrar färg på grafiken och/eller lägger till detaljer på befintlig grafik gör fel! I synnerhet de som låter påskina att designen är deras egen och där det saknas en länk hit.

Nu är jag inte alltid så här strikt utan jag brukar ha överseende med vissa förändringar just för att man ska kunna göra sin blogg mer personlig. Exempel på sådana förändringar är att byta bild i headern och/eller att göra den större. Att man byter fontstorlek och i viss mån länkfärg och bakgrundsbild, men det förutsätter att man fortfarande länkar tillbaka hit och man tar kontakt med mig så jag vet om detta.

Jag brukar inte heller springa med blåslampan efter de som bryter mot upphovsrätten så länge man frågar och sköter det professionellt vill säga. Men nu när jag upptäcker att alltfler bloggar medvetet bryter mot creativecommons regler – och därmed min upphovsrätt – kan det bli tal om att jag är tvungen att vidta vissa åtgärder, exempelvis att jag tar bort möjligheten att ladda ned mina teman.

Jag får många desperata mail där man vill ha hjälp med koderna för att man har försökt att bygga om temat men så blir det fel, och paniken infinner sig. Maila inte om sådana saker för jag kommer inte att hjälpa dig! Om det visar sig att mina teman i fortsättningen byggs om och används utan att man länkar hit så kommer inga teman framöver att vara gratis. Så finns det en del som vill att jag ska bygga exklusiva och unika betalteman till dem – tack för det, jag ska fundera över saken.

Så – ni får jätte jättegärna använda mina teman. Vill ni göra förändringar så hör av er så jag vet och kan besöka bloggen. Jag är som sagt var inte omöjlig utan vill givetvis att ni ska trivas med temat.

Liknande poster:

3 Comments Add yours

 1. Aaaa! says:

  Känns väldigt svårt att få vettig ersättning för designer till blogg.se.

  Folk verkar tro det tar 2 timmar att göra en bloggdesign från grunden bara för att dom flesta kan byta header själv, och därför vill dom inte betala mer än nån hundralapp.

  1. Lena says:

   Läs nya artikeln!

 2. Eric says:

  Hej!

  Jag håller med dig helt och hållet, förskräckligt att folk utnyttjar till en sådan grad!

  Jag har ändrat en del på temat Flip åt en tjejkompis till mig, och det är ett otroligt bra tema som jag verkligen uppskattar att man kunde få tag på gratis! Skulle aldrig ens få tanken att klassa det som mitt eget tema och sälja det vidare, det är bara vidrigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *