Mid-sommar i mitten av sommaren alltså…eller?

on

Midsommar – mid summer – mitten av sommaren? Åtminstone är det då solen vänder hemåt och vi går mot mörkare tider igen – det handlar med andra ord om sommarens kortaste natt – sommarsolståndet. Det finns lämningar runt om i världen som kan ha haft kulter kopplade till denna natt. Ale Stenar vid Kåseberga i Skåne är ett exempel, Stone Henge är ett annat. Man tror att stenarna också fungerade som en slags astronomisk kalender som orienterade sig efter sol uppgång respektive solnedgång. Solkulter är för övrigt välkända. En solkult jag tycker är intressant är den egyptiska under den 18 dynastin då Akhenaton förändrade hela kulten.

Pyrmaiderna är enligt vissa däremot orienterade mot stjärnan Sirius, andra påstår att egypterna enligt det gyllene snittet har byggt Khufrus (Cheops) pyramid. Mer om Gyllene snittet. Det finns till och med vissa som anser att det gyllene snittet i kombination med pyramiderna och lutningen på jordens axel ska kunna vägleda oss till vilken som var Betlehems stjärna, men då måste man granska stjärnhimlen under denna akutella tid.

Själv nöjer jag mig med sill. En midsommar utan sill är ingen midsommar. Som en vän från Kaliforien sa när han påbörjade sina studier på Universitetet i höstas: “Gah, gotta get to love pickled herring!”.
Yes! svarade jag – det måste du 😀

Lite sill, lite dill, gräslök och gräddfil och som grädde på moset, färskpotatis, dock inte i mosform, inte heller i älgform (mooseform). Sillgott

MUMS!!!

Liknande poster:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *