Kaxigt.com rankar Blogg.se-teman

on

Jag gillar programmering och webbdesign. Att jag särskilt har fastnat för att skapa teman till Blogg.se beror på att det i mitt tycke inte finns några snygga teman att välja på. Till skillnad från wordpress.com som har sina bloggar lika plattformsberoende som Blogg.se så är utbudet av teman hos wordpress.com mycket rikare, och snyggare. Nackdelen med wordpress.com är att man inte kan ändra i kod- eller stilmallen, något som är tillåtet hos blogg.se. Det ser jag som en absolut fördel, för hur det nu än är så ju vanare man blir att blogga – desto mer personlig vill man också att bloggen ska se ut.

När jag designar teman till Blogg.se är det emellertid inte bara utseendet i själva designen jag lägger krut på, för mig som aktivt arbetar för ett mer webbstandardiserat internet är det faktiskt viktigare att få temat att vara användarvänligt, “well-formed”, validerat, och crossbrowser. Det finns många fördelar med detta; dels för att det är en minimal risk att sidan tolkas olika beroende på vilken webbläsare besökaren har. Dels för att sidorna laddas in snabbare i webbläsaren. En “välformaterad” har också en korrekt syntax och följer webbstandarden enlig W3C riktlinjer. Med det följer en positiv effekt – chansen är mycket stor att sidan indexeras högre hos sökmotorerna.

9 teman på cirka 7 månader

Det är nu cirka 7 månader sedan som jag presenterade mitt första tema Flow. Idag har jag producerat nio teman, det kan tyckas vara ett lågt antal på så pass lång tid. Men det är just detta som jag menar särskiljer mina teman från så många andra. Det är ingen massproduktion. Jag varken klipper eller klistrar ihop mina teman från redan befintliga koder eller teman! Alla teman är byggda från scratch, det vill säga jag använder inga speciella mallar utan jag skissar varje tema för sig. Dock använder jag ofta samma värden i formateringarna för att jag vet att de är crossbrowser och gångbara ute på internet. Koderna ska vara hela, rena, och anpassade efter varje specifikt tema. Det är en helt annan sak.

Tyvärr så är det svårt att förändra själva programmeringssträngarna (Blogg.se:s egna koder). Blogg.se ogillar att man bygger ut eller förändrar i dessa. Därför väljer jag att använda andra snillrika finesser i mina teman som förhöjer intrycket både för läsaren som ägaren till bloggen. Personligen är jag förtjust i javascript biblioteket Jquery eftersom det möjliggör många effekter på ett tema. Hur många teman i Blogg.se tror ni har detta bibliotek implementerat?

Jag försöker också göra min design så unik och enkel det bara är möjligt. Design tar tid, programmering tar också tid, och mina teman är faktiskt gratis. Ändock så särskiljer designen sig från andra teman och det är mitt varumärke. En blogg ska vara snygg och funktionell, den ska kännas unik och personlig, och den ska inte upplevas vara en dussinvara.

Ranking av nedladdade teman

Bara för skoj skull så har jag kikat på hur rankingen ser ut för mina olika teman (27/10-09). Det ger även mig en fingervisning om vilken typ av design som är mest omtyckt. Här listar jag varje tema, och för den som är intresserad av att ladda ned någon av dem så leder länken till sidan där temat finns.

 1. Flow – 393 nedladdningar
 2. Heart – 303 nedladdningar
 3. Flip – 112 nedladdningar
 4. Scrappy Blue – 65 nedladdningar
 5. Dragonfly – 58 nedladdningar
 6. Vindiction – 49 nedladdningar
 7. Candy Mice – 18 nedladdningar
 8. Grunge – 18 nedladdningar
 9. Micro – 9 nedladdningar

Vilken design föredrar du?

Jag har också en undersökning på sidan med frågan; Vilken design föredrar du? Till och med dagens datum har 836 personer besvarat frågan och enligt fördelningen så skulle ett önskvärt tema se ut så här:

 1. två kolumner
 2. ljusa toner
 3. tre färger eller mer
 4. “scrappingstyle” – design med enkla raka linjer har förvisso samma procent men färre antal röster
 5. stor header med grafik
 6. mönstrad bakgrund

TACK till alla Er som använder mina teman, glöm inte att länka tillbaka hit så fler kan få ta del av mina alster.

Liknande poster:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *