Skip to content

Hjälp med att stoppa copycats!

Alla har inte varit med om det, tack och lov, men vi som har blivit utsatta för copycats vet att det kan bli rena rama följetongen om det vill sig illa. Jag har tyvärr råkat ut för det förr, men aldrig att någon har rippat hela sidan med alla bilder och stilmall som nu var fallet. Hur skulle jag då gå tillväga för att skydda min upphovsrätt?

Jag började med att skicka ett artigt mail till vederbörande men fick ingen som helst respons – i själva verket uppdaterades sidan med fler länkar och mer text. Då skickade jag ännu ett mail, fast i detta var tonen skarpare. Här preciserade jag mina krav och skrev att jag tänkte gå vidare med ärendet ifall de inte plockade bort allt som tillhörde http://decoramadesign.kaxigt.com inom en vecka. Naturligtvis fick jag inte heller nu någon respons och jag blev rätt förbannad. Det sista alternativet är ju att kontakta webbhotellet. Hur skulle jag då formulera mig på ett bra sätt så att webbhotellet tar saken på allvar? I detta fall handlade det om ett Thailändskt webbhotell, och även om de kan engelska så bör ju mailet vara skrivet på ett artigt men bestämt sätt. Tidigare erfarenhet med webbhotell och copycats slutade med att jag fick byta design eftersom inte webbhotellet ville ta ansvar för sina kunder, det ville jag inte vara med om en gång till, i synnerhet då det handlade om min företagssida som hade tagit åtskilliga timmar att göra och är mitt skötebarn.

Jag hade tur som fick hjälp av Peterztrixq.se (TACK för det). Han hade en länk varifrån man kunde ladda ned färdiga mail – dels 2 stycken till ägarna av den rippade siten, och dels till själva webbhotellet. Och de var skrivna på engelska! Jag bytte bara ut uppgifterna till mina egna och sände sedan iväg det. Turligt nog var webbhotellet seriöst (kanske det berodde på hur mailet var formulerat?). Hur som helst – jag fick svar inom 24 timmar, två mail till på köpet och 5 timmar senare hade min design blivit bortplockad!

Till hjälp för andra som kanske råkar ut för samma sak så finns mailet till webbhotellet att kopiera här under. Ett tips är att alltid vara artig i mailen hur förbannad man än är. Det gynnar ingen att gå fram som en ångvält.

Dear Sir or Madam:
I’m writing to inform you and express my concerns about one of your hosting clients (domänen.com). This Website has been illegally using my copyrighted works without any prior consent from me. Copyright violations are a serious crime and I’m hoping you will provide assistance regarding this issue.

Quick action to eliminate this lawbreaker would be beneficial for everyone, including you. As a hosting provider who eliminates untrustworthy clients from your database, you’ll enjoy good publicity, gain a reputation as a provider who cares about copyright laws, and save yourself from dealing with any lawyers.

Thank you in advance for your cooperation. I look forward to hearing from you about this serious issue.
Sincerely,

Ditt namn
Din webbadress

Vill du ha alla mail går det bra att ladda ned dem här från sitepoint.

Liknande poster:

Published inWeb

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *