Gott Nytt År 2009

Det är alltid intressant att göra ett bokslut så här ger jag Er några axplock från året som gått utan inbördes ordning.

fyrverkeri

Valet i USA

barack Barack Obama är kanske den mest omtalade under 2008, och till och med genom historian eftersom han är USA:s första svarta president. Deltagarfrekvensen vid årets val menas vara det största genom tiderna. Tilltron till Obama är stor och kanske att det amerikanska folket förväntar sig lite för mycket – det vill till att han reformerar och driver igenom merparten av sitt valprogram annars är risken att det resulterar i ett platt fall.

Mamma Mia blir film

mammia Den gamla svenska plågan Mamma Mia blir film med Merryl Streep i huvudrollen. Andra medverkande är Pierce Brosnan, Colin Firth, Julie Walters och vår egen Stellan Skarsgård. Mamma Mia är en brittisk – amerikansk musikal som är baserad på musikalen Mamma Mia i vilken man naturligtvis får höra låten Mamma Mia av ABBA. Filmen blev en verklig succé i Sverige (och fattas bara annat) och efter ca 3 månader hade så många som 1.8 miljoner svenskar bevistat landets biografer för att se filmen.

Från mamma till – mappa…?

mammatomas Mot naturens egna lagar har Thomas Beatie blivit världskändis sedan han gått ut och berättat att han var gravid. Nu är det inte så dramatiskt som man kan tro eftersom Beatie föddes som kvinna och vuxit upp som Tracy Lagondino – men genomgick ett könsbyte. Han/hon lät operera bort sina bröst, började att äta manliga hormoner men valde att behålla sin livmoder. Det här kastar naturligtvis ett nytt ljus på könsperspektivet – vad är det som gör en man- respektive kvinna? När kan man kallas vara man eller kvinna? Ofrånkomligen bör vi medge att det numer inte handlar om att bara ha en livmoder, det har ju Thomas bevisat, hon/han är ju skäggbevuxen, har manlig röst och manliga drag. Men det finns kvinnor som av olika skäl måst opererat bort sin livmoder, är inte de då kvinnor? Och om de enbart handlar om hormoner, är dessa avgörande? Thomas fick ju sluta att äta manliga könshormoner för att bli gravid. Fast det håller inte heller eftersom det finns kvinnor som bär på diagnosen Turner (TS) vilket innebär att den ena könskromosomen saknas helt eller delvis. Denna X-kromosom bär på anlag för utveckling av äggstockar, produktion av könshormon, pubertetsutveckling och längdtillväxt. Dessa kvinnor bör äta östrogen under hela livet för att slemhinnor och benstomme ska må bra – dock är de sterila. Vi måste kanske förändra vår syn på vad som är manligt och kvinnligt och istället anamma hur Thomas uttrycker det i tidskriften The Advocate: “Att vilja skaffa barn är inte någon manlig eller kvinnlig önskan. Det är en mänsklig önskan“.

Tito Beltram sjunger ut

titob Den skönsjungande mannen från Chile sjunger kanske på sista refrängen. Han har dömts för våldtäkt och ska de närmaste åren få skaka galler istället för att stå på Metropolitans scen. Det som väckte så stora rubriker och funderingar var att ännu en kvinna trädde fram. Helt plötsligt var det inte bara barnflickan som hade blivit utsatt för Titos närmanden utan ännu en kvinna. Han meddelade att om han blev dömd så skulle han fly landet – dock försvann alla möjligheter till detta då polisen valde att behålla honom i häktet.

Saga, Max, Engla och Caroline – vansinnesdåd som blev deras öde

sagaenglapernilla Våldet tycks trappas upp i vårt samhälle – eller talar vi mer öppet om det idag? Våldet vi mest minns från 2008 är den avskyvärda tragedi som med full kraft drabbade Max, Saga, Engla och Caroline. Fyra oskyldiga människor fick sätta livet till för vad som menas vara svartsjuka och psykisk instabilitet. I krig och kärlek är allt tillåtet – men det stämmer naturligtvis inte. Man kan inte, ska inte, bör inte, kliva över andra för att nå det man själv vill ha. Människor är inga medel, de är mål i sig.
schurrer Rättvisa ska skipas och de skyldiga ska bakom lås och bom. Ganska snart föll misstankarna mot tyskan Christine Schürrer som trots sitt ihärdiga nekande blev dömd utifrån en stark indiciekedja. Några direkta och konkreta bevis som binder henne till morden på Saga och Max finns inte. Dock verkade hon vara starkt övertygad om att frias i högre instans, hennes munterhet och skratt i rättsalen har retat upp och upprört merparten av den svenska befolkningen. Kanske att det i detta fall inte enbart handlar om svartsjuka utan även här om psykisk instabilitet trots att rättspsyk konstaterade precis tvärtom. Jag sänder mina varmaste tankar till de drabbades anhöriga.

Quantum of Solace – Daniel Craig fortsätter att övertyga

Daniel Craig Årets film som många väntade på var Quantum of Solace, den tjugoandra officiella James Bond-filmen. Det är första gången som en Bondfilm är en direkt fortsättning på föregående film. Men de lyckades att knyta ihop säcken. Dock tycker jag inte att den håller samma klass som Casino Royale. Quantum of Solace kan närmast översättas som “en gnutta tröst”. Och nog var det tröst det handlade om – en tröst i hämndens tecken. Det talas om att filmen ska vara den Bondfilm som i särklass har kostat mest att producera, hela 230 miljoner dollar. Men det förvånar mig inte med tanke på alla effekter som finns i filmen. Daniel Craig har dessutom förlängt sitt kontrakt att omfatta fyra Bondfilmer istället för som tidigare, tre. Premiärhelgen 31 okt-2 nov spelade Quantum of Solace in 15,7 miljoner pund (25,3 miljoner US-dollar) i Storbritannien, den högsta summan som någonsin noterats för en filmpremiär i James Bonds “hemland”. Nu väntar vi med spänning på hur Bond 23 ska gestalta sig.

Med detta vill jag önska Er alla ett riktigt Gott Nytt År.

Liknande poster:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *