Gammal post blåser upp till storm?

candles Frågan är hur länge man ska hålla en post öppen för kommentarer? Med tanke på spammare och annat elände är nog max 90 dagar det bästa, till och med inte mer än en månad. Men om man använder sin WordPress som ett cms, och ofta länkar internt, som jag gör, då bör man kanske överväga ett längre tidsperspektiv. I synnerhet om man korslänkar nya poster med gamla. Problematiken är givetvis om gamla poster blir inaktuella av olika skäl. Ska man då ta bort dem eller länka dem till nyare och friskare artiklar?

Jag har råkat ut för något. Problem vill jag inte påstå att det är för det finns ju en soptunna att kasta kommentarerna i om man nu inte vill blockera besökarens IP vill säga. Hur som helst – en gammal post fick plötsligt liv igen och vips så infann sig ett väldigt underligt fenomen. Nu är jag ju ingen konspirationsteoretiker, men nog sjutton blir jag misstänksam när det börjar dråsa in kommentarer utan avsändare och falska ofullständiga mailadresser med hänvisning till posten (och jag tänker inte säga vilken post det är i fråga!). Eftersom jag har möjlighet att kontrollera mina “trackar” är det lätt att se var på hemsidan nämnda person/er har harvat runt då jag kan kontrollera IP-adressen och det rör sig om sidor som på ett eller annat sätt har en koppling till posten.

När jag hade nosat runt ett tag upptäckte jag nästa fenomen – samma person/er är ute för att sänka ratingen på dessa sidor. Det fungerar ju som så att en hög rating sänks väldigt snabbt om många går in och röstar på det lägsta alternativet. Här förekommer det alltså en medveten aktion om att sänka ratingen, troligtvis för att göra sidorna oattraktiva för eventuella besökare. Det var inte heller så svårt att spåra personerna eftersom det är samma IP-nummer som ständigt återkommer (man kan faktiskt se dem via loggen och vad besökaren röstade).

Det här var annars något som var väldigt vanligt i slutet av 1990-talet med början av 2000-talet. Men idag, när fler och fler koder och liknande blir öppna och publika, trodde jag i min enfald att sådana här skitfasoner hade minskat i samma takt, framförallt då det finns så mycket gratismaterial och design att hämta hem från generösa människor. Men icke – jag hade tydligen fel!

Jag kallar detta för pöbelfasoner för det är en pöbel som attackerar bara för att förstöra. Uppenbarligen finns det en hotbild som man vill bli kvitt – något annat skäl kan jag inte tänka mig. Det skulle vara rätt intressant om någon av dessa anonyma personer vågar ge sig tillkänna. Jag vet vad jag skulle säga – frågan är vad de skulle säga…

Liknande poster:

5 Comments Add yours

 1. Stefan says:

  Trist att höra. Tyvärr blir man väl aldrig av med spam och personer som försöker ta sig in i ens bloggar.

 2. Mikael says:

  Blocka dem, det hade jag gjort. Finns ju ingen anledning till att låta dem besöka din blogg och försöka förstöra. Såda personer skall hållas kort!

  1. Lena says:

   Ja jag håller med. Jag ska blockera dem. Kort är namnet! =)

 3. Jimmy says:

  Hej! Jag måste bara säga att jag verkligen uppskattar din blogg och det du skriver om. Mycket intressant och självklart ska jag allt börja hänga här lite mer. 🙂 Ha det fint! /J

  1. Lena says:

   Hej Jimmy och tack! Du är välkommen efter behag =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *