Design som marknadsföring

on

Idag räcker det inte med att saluföra en produkt med ett glatt och käckt leende, marknadsföringen har tagit allt mer komplexa och vetenskapliga vägar. Visst ni att det finns beteendevetare som försörjer sig på att locka oss kunder att köpa fler varor än vad vi behöver? I marknadsföringen finns det ett mycket genomtänkt och kognitivt försäljningsknep, man försöker att koppla varan eller produkten till att vara en livsstil. Kort sagt – livet blir så mycket roligare om man konsumerar en viss vara. Artikeln
värdet av god design, av Christian Rudolf på företagande.se, tar däremot upp det här med marknadsföring på internet och hur man med god design kan förbättra sina affärer. Han frågade mig om jag hade några synpunkter kring detta och det hade jag givetvis.

“Det är skillnad på design och design. Som med all marknadsföring är det viktigt att hålla sig á jour med trenderna, men det som gör det där lilla extra är om man också vågar ta klivet utanför ramarna, att vara lite “out of the box designer”. Det är en risk – javisst! Å andra sidan ökar möjligheterna att bli ihågkommen. Antingen faller designen i smaken eller så gör den det inte – men man hamnar garanterat inte i samma fack där all webbdesign ser likadan ut. Själv ser jag mig som ett designlejon som alltid är på jakt efter att också skapa egna designtrender.”

av Lillan Backa – webbdesigner

Vad är då god design som marknadsföring? Här är några tips.

  1. Håll dig á jour med designtrenderna men VÅGA vara lite “out of the box-designer”.
  2. GLÖM INTE bort tillgänglighet och användbarhet – företaget vill ju nå ut till så många som möjligt.
  3. En enkel men funktionell design är mer överskådlig – behöver man exempelvis fler färgkombinationer än 3-4 stycken?
  4. Anknyt designen till företaget och/eller deras produkter – det är företaget som ska marknadsföras, inte din design!
  5. Undvik traditionella företagsbilder.
  6. Försök att hitta den där lilla knorren som gör att man tittar till en extra gång.

Du kanske har andra eller fler tips?

Liknande poster:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *