Bygg ditt WP-tema från grunden

Vad menas med ”The loop”?

Om jag säger att det är i loopen som hela WordPress genereras så kanske det är lättare att förstå vad The Loop är för något. All data som placeras efter och inom dessa två koder oavsett vilken fil det än handlar om hamnar innanför The loop:

 1. The Loop

Normalt finns loopen i index.php, pages.php, single.php och archive.php. Det är datan i loopen som kommunicerar med databaserna, exempelvis om vi vill ha 1 post eller 5 poster i index.php. Man kan också mycket väl göra pages utan att använda loopen, det vill säga sådana sidor som inte associerar till någon kategori, men då måste framförallt vi som använder å ä och ö validera våra sidor eftersom dessa tecken inte omfattas av följande content-type WordPress använder sig av:

När allt är klart skickar du upp ditt tema med stilmall på nätet, men du måste ha allt i en mapp som inte heter deafult eller classic. Du lägger upp ditt tema i wp-content/themes/ditt_tema/. När du har gjort detta går du till presentation som vanligt och aktiverar ditt tema. Är det första gången du gör detta kommer du säkert att få ändra lite grann i stilmallen eller validera om vissa koder så allt blir som du vill. Min layout vi har använt är endast med som stöd och exempel för strukturen – den är inte skapad som ett wp-tema så du kan inte bara kopiera mina koder och tro att det kommer att bli bra.

Author: Lena

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.

14 svar på “Bygg ditt WP-tema från grunden”

  1. Hej!
   Du får ursäkta mig men jag var inne och snurrade kring blogg.se, jag tänkte inte varifrån du skickade kommentaren. Fel av mig!
   I wordpress twentyten så finns ju alla filer. Men om det bara är de filer som absolut måste finnas, och du vill ha så få filer som möjligt så är det i princip bara index.php som behövs, men det är ju inget kul. Du kan själva avgöra vilka filer du vill ha, kika på denna bild. Personligen föreslår jag följande: index.php – single.php – page.php – comments.php – 404.php – archive.php. Du behöver egentligen inga fler. mvh/Lena

  1. Nu är jag inte så säker på vilka filer du menar – ett tema eller? Annars finns alla filer att ladda ned under länken ”standardmallar” så du själv kan laborera hur du vill.

 1. nu ska jag sätta igång och göra mig mitt egna tema, inge roligt att ta andras. jag ska följa din guide, ska bli jättekul att se om jag lyckas.
  kram på dig

 2. Hej.

  Bra sida. Jag fattar inte var o hur jag ska skriva in dessa texter du skrivit i denna tutorial (5)?

  När jag laddar ner wp så är det enda tema jag har där twentyten….

  //HelenaG

 3. Hej!

  En mycket bra sida. Jag ska studera den mycket noga.

  Vad heter texten som du har i dina inlägg? Jag skulle vilja ha samma i vår blogg.

 4. Ja, verkligen en kanonsajt! Fantastiskt många fina tips. Ska faktiskt försöka mig på att göra ett eget tema. Min dotter vill ha en ren wordpress-blogg att bädda in på sin sida, så det ska jag göra i första hand.
  /Jane

 5. Hejsan!
  Vilken kanonsajt du har!
  Jag vill men vet inte om jag kan och vågar bygga mitt eget tema som ser ut som min sajt gör idag.
  Jag letar webbhotel med stöd för wordpress då mitt nuvarande kanonhotel tyvärr int erbjuder den tjänsten.
  Hoppas kunna ställa frågor till dig kring mitt tema.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *