Bygg ditt WP-tema från grunden

Hur ser strukturen ut för ett tema?

Header
I header finns all information som behövs för att webbläsarna korrekt ska kunna läsa in sidan. Här lägger du in dina metataggar, ditt doctype, länkar till bland annat din stilmall, sidans beskrivning och så vidare. Header öppnar även din bodytagg.

Sidebar
I sidebar kan du lägga in din navigering, kategorier och annat smått och gott.

Content
I detta block kommer dina poster och all text du skriver att synas. Content kan man säga är den del av din blogg som utgör själva kärnan i wordpress.

Footer
I footer kan du lägga in fler länkar, din copyright eller liknande.

Till temat tillkommer det ytterligare två stycken andra block – commentform – searchform. Commentform är filen där din kommentarfunktion finns och i searchform finns din sökfunktion. Men för att ett tema ska vara komplett och funktionellt finns det fler filer som ska infogas. Vi ska nu titta på vilka filer som finns, dock kan man utesluta en del av dem.

Anatomin och temafiler för WordPress

Först och främst måste du ha en huvudstilmall – vi kan kalla denna för style.css.

Din huvudfil är index.php som alltid ska finnas med.

Home.php är din ”home page template” och priorieras före index.php, men du kan inte utesluta index.php bara för att du har en home.php, tag i så fall bort home.php. Filen kan du använda om du väljer att ha en statisk förstasida.

Som tidigare nämnts behöver du också en fil som heter comments.php – skulle den mot förmodan inte finnas kommer en fil som heter wp-comments.php att användas. Tänk på detta.

De flesta vill ha sina kommentarer på sidan och inte som ett popup-fönster. De som vill ha ett popupfönster använder filen comments-popup.php. Finns inte denna letar WordPress efter en fil som heter wp-comments-popup.php.

Single.php visar dina poster som inte ligger på första sidan, det vill säga den sidan man kommer till om man navigerar i kategorierna eller klickar på ”read more”. Denna fil ska inte förväxlas med med archive.php.

Page.php (WordPress Pages) är sidor med innehåll som inte är beroende av dina poster. Alla dina page.php kan organiseras som undersidor i en navigering. Page.php kan även modifieras så de har olika utseenden.

OBS! Page.php associeras inte till dina kategorier utan är självständiga sidor. Page.php är inga egentliga filer men de lagras trots detta i din databas.

Category.php är sidan för kategorier och det är denna som visas vid förfrågan. Denna kan man vara utan.

Author.php är sidan där du kan skriva lite om vem det är som äger sajten. Den är inte heller nödvändig.

Date.php visar tid, dag, månad och år. Den kan man vara utan.

Archive.php arkiverar och sorterar alla dina inlägg i respektive kategori. Men om du har skapat filerna category.php, author.php samt date.php så prioriteras dessa filer före archive.php om en sökning görs utifrån author, postens tid och datum samt kategori. Vill Du undvika detta använder du inte filerna category.php, author.php och date.php.

Search.php visar resultatet av din sökning.

I searchform.php ligger ditt sökformulär.

404.php är ” The 404 Not Found template” och visas om sökresultatet inte matchar innehållet på din sida.

Author: Lena

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.

14 svar på “Bygg ditt WP-tema från grunden”

  1. Hej!
   Du får ursäkta mig men jag var inne och snurrade kring blogg.se, jag tänkte inte varifrån du skickade kommentaren. Fel av mig!
   I wordpress twentyten så finns ju alla filer. Men om det bara är de filer som absolut måste finnas, och du vill ha så få filer som möjligt så är det i princip bara index.php som behövs, men det är ju inget kul. Du kan själva avgöra vilka filer du vill ha, kika på denna bild. Personligen föreslår jag följande: index.php – single.php – page.php – comments.php – 404.php – archive.php. Du behöver egentligen inga fler. mvh/Lena

  1. Nu är jag inte så säker på vilka filer du menar – ett tema eller? Annars finns alla filer att ladda ned under länken ”standardmallar” så du själv kan laborera hur du vill.

 1. nu ska jag sätta igång och göra mig mitt egna tema, inge roligt att ta andras. jag ska följa din guide, ska bli jättekul att se om jag lyckas.
  kram på dig

 2. Hej.

  Bra sida. Jag fattar inte var o hur jag ska skriva in dessa texter du skrivit i denna tutorial (5)?

  När jag laddar ner wp så är det enda tema jag har där twentyten….

  //HelenaG

 3. Hej!

  En mycket bra sida. Jag ska studera den mycket noga.

  Vad heter texten som du har i dina inlägg? Jag skulle vilja ha samma i vår blogg.

 4. Ja, verkligen en kanonsajt! Fantastiskt många fina tips. Ska faktiskt försöka mig på att göra ett eget tema. Min dotter vill ha en ren wordpress-blogg att bädda in på sin sida, så det ska jag göra i första hand.
  /Jane

 5. Hejsan!
  Vilken kanonsajt du har!
  Jag vill men vet inte om jag kan och vågar bygga mitt eget tema som ser ut som min sajt gör idag.
  Jag letar webbhotel med stöd för wordpress då mitt nuvarande kanonhotel tyvärr int erbjuder den tjänsten.
  Hoppas kunna ställa frågor till dig kring mitt tema.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *