Bygg ditt WP-tema från grunden

Uppdaterat 3 april 2017 / Den här guiden kommer så småningom att uppdateras men det går fortfarande utmärkt att följa den för att få ett hum om WordPress-temans struktur. Jag vill dock uppmärksamma om att några av phpkoderna har passerat bäst-före-datum (även om de kanske fortfarande fungerar).


Många drömmer om att kunna bygga sitt eget tema från scratch. Denna guide kommer att ge dig färdigheter i följande:

 1. Hur ser strukturen ut för ett tema?
 2. Vilka temafiler ingår?
 3. I vilken ordning laddas dem? The Template Hierarchy
 4. Vad är en templatetag?
 5. Vilka templatetags ska jag använda?
 6. Hur sätter jag ihop mitt tema?
 7. Vad menas med ”The loop”?

Grunden för WordPress är delad i tre delar – header – content – footer. Dessa tre utgör sedan varsin fil i ditt tema. Det vanligaste är ändock att ett tema är uppbyggt av fyra delar – header – sidebar – content – footer. När Du skapar ett eget tema lägger du in det i wp-content/themes/. Vi ska nu bygga ett tema med dessa fyra block. Låt oss därför först kika lite närmare på vilken funktion var och ett dessa block har.
Jag vill poängtera att denna guide inte riktar sig till nybörjare utan Du bör ha bra kunskap om HTML, XHTML och CSS. Likaså bör du veta lite om hur serverscriptet PHP fungerar. Delar av denna information är hämtad från WordPress codex och fritt översatt till svenska.

Börja med att ladda ned senaste versionen av WordPress. Fundera sedan på hur just din layout ska se ut. Den behöver inte vara så avancerad men tänk på att du behöver ett divblock i content som du publicerar dina inlägg i. Skapa sedan layouten och glöm inte att validera htmlkoden! Under tiden som du labbar med din layout men inte vill att dina besökare ska störas rekommenderar jag pluginet Theme Test Drive. Det fungerar så att bara du kan se ditt nya tema och vad du gör med det, dina besökare kommer inte att märka att du stökar bakom kulisserna.

Author: Lena

Lena är en riktig web geek med sikte mot web standards. Hon har både fått utmärkelsen Årets WebQueen som att ha blivit omskriven för sina insatser på nätet. Hennes stora intresse är gränssnitt. Lena är gränssnitt- front end designer och har studerat design, gränssnitt, tillgänglighet, användbarhet och web standards på Blekinge Tekniska Högskola.

14 svar på “Bygg ditt WP-tema från grunden”

  1. Hej!
   Du får ursäkta mig men jag var inne och snurrade kring blogg.se, jag tänkte inte varifrån du skickade kommentaren. Fel av mig!
   I wordpress twentyten så finns ju alla filer. Men om det bara är de filer som absolut måste finnas, och du vill ha så få filer som möjligt så är det i princip bara index.php som behövs, men det är ju inget kul. Du kan själva avgöra vilka filer du vill ha, kika på denna bild. Personligen föreslår jag följande: index.php – single.php – page.php – comments.php – 404.php – archive.php. Du behöver egentligen inga fler. mvh/Lena

  1. Nu är jag inte så säker på vilka filer du menar – ett tema eller? Annars finns alla filer att ladda ned under länken ”standardmallar” så du själv kan laborera hur du vill.

 1. nu ska jag sätta igång och göra mig mitt egna tema, inge roligt att ta andras. jag ska följa din guide, ska bli jättekul att se om jag lyckas.
  kram på dig

 2. Hej.

  Bra sida. Jag fattar inte var o hur jag ska skriva in dessa texter du skrivit i denna tutorial (5)?

  När jag laddar ner wp så är det enda tema jag har där twentyten….

  //HelenaG

 3. Hej!

  En mycket bra sida. Jag ska studera den mycket noga.

  Vad heter texten som du har i dina inlägg? Jag skulle vilja ha samma i vår blogg.

 4. Ja, verkligen en kanonsajt! Fantastiskt många fina tips. Ska faktiskt försöka mig på att göra ett eget tema. Min dotter vill ha en ren wordpress-blogg att bädda in på sin sida, så det ska jag göra i första hand.
  /Jane

 5. Hejsan!
  Vilken kanonsajt du har!
  Jag vill men vet inte om jag kan och vågar bygga mitt eget tema som ser ut som min sajt gör idag.
  Jag letar webbhotel med stöd för wordpress då mitt nuvarande kanonhotel tyvärr int erbjuder den tjänsten.
  Hoppas kunna ställa frågor till dig kring mitt tema.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *