Bygg ditt eget tema – steg-för-steg-guide

Det bästa sättet att “lära känna” sin Blogg.se utan och innan är att bygga bloggen själv. Alltför många är rädda för att göra detta. Det kan förvisso bero på bristande kunskaper i HTML eller XHTML, oro för att man inte vet vilka koderna är och vad de är till för, att det ska bli fel. Sedan finns det givetvis dem som inte alls har någon lust att pilla med koder och design utan de vill ha en färdig layout på en gång. Men det kan också vara som så att man inte har verktygen, det vill säga en texteditor, bildredigeringsprogram eller en FTP – filöverföringsprogram. Den saken kan vi i så fall råda bot på här och nu, det är bara att gå in i http://kaxigt.com/allt-du-behover-till-hemsidan-gratis/ och sedan skrolla lite så finns allt du kan behöva. Gratis dessutom!

Introduktion

Den här guiden är främst till för att ge dig vana att hantera blogg.se:s speciella koder. I takt med att du börjar att kunna behärska dem så öppnar sig större möjligheter för dig att designa din blogg. I princip så kommer du att kunna ta vilken layout som helst och göra om den till ett tema. Min tanke är att du också ska få en inblick om en hemsidas/bloggs struktur och presentation. Allt eftersom vi går igenom denna guide kommer jag därför att länka till andra lämpliga guider (öppnas i egna fönster) som kan vara relevanta i sammanhanget. Det innebär att du i lugn och ro kan arbeta med denna guide och samtidigt få tips om saker jag tycker är viktigt att veta just där och då.

Jag vill först lära mig att bygga en layout!

Är Du intresserad av att börja från scratch – det vill säga att först bygga en layout och sedan fortsätta med denna guide? Då kan du lära dig att bygga en csslayout i två kolumner steg-for-steg.

Jag vill använda blogg.se:s koder till en annan layout

Vi ska gå igenom hur man kan färdigställa ett tema till blogg.se och vi ska göra det genom att ta en färdig layout, vilken som helst, som inte har annat än html-koder. Du har kanske hittat någon snygg gratis-layout du vill ha men hindras från att ladda ned den på grund av att den inte är anpassad till blogg.se och du vet inte riktigt var du ska placera alla koder. Det ska vi nu ändra på, för visst är det härligt att verkligen kunna ha så pass mycket kunskap så du kan designa en blogg som är personlig och unik och inte lik någon annan?

Val av layout

Jag tycker att vi utgår från denna tre-kolumns layout som har ett navigeringsblock i header och en footer med tillhörande stilmall eftersom utseendet på layouten knappast får någon att tänka på blogg.se. Ladda ned och spara båda filerna. Om du sedan vill kan du ladda ned färdig grafik till layouten i Layoutverksta’n. Vill du däremot ha ett annat format på designen så kan du hämta andra “råfiler” och validerade css-mallar, här får du göra din egen grafik, eller valida css-layouter att arbeta med. Samtliga layouter validerar XHTML 1.0 Transitional och HTML 4.01 Strict, så koderna är rena och fina redan från början.

Första steget i guiden handlar om kodmallarna, främst front.htm – välkommen dit!

Liknande poster:

2 Comments Add yours

 1. Sanna says:

  Hej, klistrat in stilmallen och gjort en egen “design” på photoshop av din “exempelmall”. men hur får jag in den som bakgrund och tema?

  1. Lena says:

   Hej och ursäkta för sent svar.
   Du öppnar stilmallen och letar dig fram till deklarationen html/body – i denna lägger du in den bild som ska vara bakgrundsbilden. Kanske att du får trixa med inställningarna beroende på hur din bild ser ut och ska visas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *