Börja blogga

Börja blogga – en hjälpguide riktar sig till alla som bloggar, eller vill börja blogga, oavsett bloggplattform. Här kommer du att få tips och hjälp med hur och vad du kan använda din blogg till – inte hur du bygger din blogg. Vill du ha hjälp med design, layout, eller kodning får du antingen gå till WordPressguider, tips & trix eller Blogg.se, tips & trix. För närvarande är det bara dessa bloggplattformer mina guider stöder.

Det flesta anser att en blogg är en form av dagbok som ligger ute på nätet. Du skriver dina poster som du sedan publicerar så andra kan läsa dem, vilket förhoppningsvis leder till att dina besökare besvarar inläggen med en kommentar. Så fungerar det också för många. Men en blogg är så mycket mer. Främst handlar det om att skapa en kommunikation – ett möte – mellan innehåll och besökare. Oavsett om bloggen är tänkt som en dagbok, en publicistisk blogg där olika åsikter framförs, en blogg om hästar eller blogg om inredningssaker, så är bloggens funktion att nå ut till en publik på internet. Den vill på ett eller annat vis kommunicera med besökaren. Wikipedia definierar blogg så här:

blog är en avkortning av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’, webbjournal eller webbdagbok är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp.

När vi talar om blogg så handlar det med andra ord inte bara om ett innehåll utan främst hur man publicerar innehållet. Det måste finnas en regelbunden publicering av inlägg och det ska vara enkelt att publicera sina inlägg.

Publiceringsverktyg och CMS

För att kunna blogga så används ett publiceringsverktyg som är själva redskapet för att publicera information på Internet. Det finns flera olika publiceringsverktyg, en del väljer att kalla dem för bloggplattformar. Exempel på dessa är bland annat WordPress, Drupal, och Blogg.se, dock med en viss skillnad. Drupal är vad man kallar för ett CMSContent Management System. På svenska säger vi webbpubliceringssystem eller innehållshanteringssystem. Plattformen är i allmänhet större med fler inbyggda funktioner såsom statiska sidor, flerspråksstöd, händelsehantering och större användarhantering. WordPress har idag utvecklats till att närmast bli ett CMS, medan Blogg.se är ett publiceringsverktyg i sin allra enklaste form där du bara kan publicera inlägg och inte så mycket mer.

Fasta bloggplattformar

Alla har ingen egen webplats, för dem kan jag rekommendera nedanstående fasta bloggplattformar eftersom de redan ligger på en egen server. Fördelen med dessa är att de gratis. Det enda du behöver göra är att registrera dig som användare och börja blogga på en gång. Nackdelen är att användarhanteringen varierar. Mycket få gratisbloggar erbjuder bloggaren möjlighet att själv göra design och byta layout på bloggen. Hos blogg.se kan man dock göra detta medan det bara är delvis möjligt hos WordPress.com. Där har du å andra sidan en större användarhantering än hos blogg.se. Mitt tips är därför att fundera över vad du ska ha bloggen till och om du tycker om att göra grafisk design. I början kanska man inte tänker så mycket på detta men jag lovar att ju längre tid du har bloggat desto större inflytande vill du också ha över din blogg. Gillar du då att leka med grafik och inte själv kan påverka designen kommer det garanterat en dag när du överväger att byta plattform.

Gratis bloggplattformar att ladda ned

De som redan har plats på ett webbhotell kan ladda ned nedanstående bloggplattformar och lägga upp dem på webbhotellets server. Fördelen med detta är att du har full kontroll över din blogg. Nackdelen är att det krävs vana av att hantera både HTML-CSS som PHP för att kunna utnyttja alla moduler och plugin så bloggaren kan ges full kontroll. Å andra sidan så har exempelvis WordPress inbyggda installationsverktyg – både för själva bloggen som för byte av design och installation av plugin. WordPress är lätt att arbeta med och är därmed min favorit.

3 Comments Add yours

 1. linnea nilsson says:

  i love my BFF:S

 2. linnea says:

  hej på er jag vill göra en ny blogg i dag 🙂 någon fin desanad blogg som är bra för mej som är 16 år 😛 jag vill järna börja blogga i dag 😛 .så kann i hjälpa med hur jag ska göra .kramar linnnea 🙂

  1. Lena says:

   Hej!

   Det finns färdiga bloggdesigner att ladda ned. Information om hur du gör finns i mappen och här under länken blogg.se.
   mvh/Lena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *