Skip to content

Att validera CSS 3

Ett problem med CSS 3 är att W3C CSS Validator med all säkerhet säger att din css är invalid. Fast är den verkligen det? Du skriver in modulerna efter konstens alla regler, kanske läser på W3C:s sida om CSS 3 och följer anvisningarna, skriver rätt syntax och anger rätta värden – ändå blir resultatet invalid!

Vad gör du?
Biter du i det sura äpplet och tar helt sonika bort din CSS 3 eller låter du den vara kvar (med risk för att någon med all säkerhet kommer att påpeka att din site inte validerar)? Det är ju ganska självklart att man inte kan köra modulerna för CSS 3 i samma validator som CSS 2.1. Det skulle vara som att försöka laga en Volvo med Saab:s reservdelar – ändock är det ju fortfarande två bilar, som både drivs och körs på samma sätt, även om uppbyggnaden och utseendet särskiljer sig.

Validera din CSS 3

Situationen är så att W3C har ännu inte hunnit med att skapa alla rekommendationer för CSS 3 helt och fullt. HTML5 (<!doctype html>) och CSS 3 trivs däremot tillsammans. Om nu avsaknaden av ett kompatibelt doctype är ett hållbart argument för att inte använda CSS3 lämnar jag till var och en att överväga. Personligen kommer jag att använda CSS level 3 om det känns befogat, och det går faktiskt redan nu att validera sin css 3. Inofficiellt kan du använda CSS Validation Service. Genom att lägga till några nyckelvärden i query string – ”profile=css3” – så går det alldeles utmärkt.

Vill du validera en specifik URL anger du detta: http://jigsaw.w3.org/css-validator/validator?uri=http://Din_Domän.com&profile=css3

Som referer: http://jigsaw.w3.org/css-validator/check/referer?profile=css3

Låt webben blomstra – använd CSS 3

EDIT (2013-12-19)/ Idag är CSS3 standardvalet för validatorn vilket innebär att vi får göra en helomvändning. Använder du CSS nivå 2.1 ska du klicka på länken fler val och i rullgardinslistan för Profil göra ditt val. Jag rekommenderar dock validatorn W3 Unicorn som validerar både din HTML som CSS på en och samma gång, och den känner automatiskt av vilken profil du använder.

Liknande poster:

Published inCSS

3 Comments

  1. Många tack. Det gjorde susen.
    Det var en som skrev på ett forum att min CSS inte var valid. Men det berodde ju på detta.

    • Lena Lena

      Japp! Så är det ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *