Är perfektion normen idag?

on

Peter Harryson i Grillad I anslutning till mitt föregående inlägg om Susan Boyle vill jag fortsätta på samma tema. Vilka är det som sätter normen för hur man som människa ska se ut och vara för att bli accepterad och få respekt? Vilka anser sig vara så mycket bättre än alla andra att de tar sig rätten till att kunna få avgöra detta? I Aftonbladet idag den 13 mars 2009 kan vi läsa om hur Peter Harryson, en av våra mest folkkära skådespelare, blev hånad för sin kropp i programmet Grillad. Nu har jag förvisso aldrig sett något helt avsnitt, sådana program roar mig inte, så jag är nog lite ute på hal is. Emellertid har jag läst många reaktioner och kommentarer om programmet. Det är tydligen ett förnedringsprogram som sänds av SVT på bästa sändningstid, en typ av program som tycks vara dagens mest roande genre bland den västerländska populationen.

På SVT:s hemsida står följande: “En inbjuden kändis får ta emot kärleksfulla käftsmällar av komiker och kollegor – och sen ge tillbaka!” Uppenbarligen fungerar det inte så i realiteten om man ska tro programmets historik. Käftsmällar tycks det vara gott om, en del verkar vara riktiga knock-outsmällar. Men är dessa kärleksfulla? Knappast! Frågan är om någon som har knockats har en möjlighet att resa på sig för att kunna ge tillbaka. Programhistoriken härunder talar sitt tydliga språk.

  1. E-type skulle grillas men hoppade av en vecka innan inspelning.
  2. Flera tv-recensenter sågar ”Grillad” efter första programmet. ”Premiäravsnittet av ‘Grillad’ lämnade mig mest likgiltig”, skriver Aftonbladets tv-recensent Jan-Olov Andersson.
  3. Carl Jan Granqvist hoppar av efter att ha sett första programmet.
  4. Komikerna Lennie Norman och Claes Malmberg grillade Per Morberg, hoppade sen av och riktade skarp kritik mot konceptet.
  5. Även Adde Malmberg lämnar tv-satsningen.
  6. Måns Zelmerlöw väljer att hoppa av som gäst med hänvisning till att Claes och Lennie lämnat programmet.
  7. Radioprataren Lotta Bromé anmäler ”Grillad” till Granskningsnämnden efter ett skämt om att hon skulle vara kriminell.

Saxat från Aftonbladet 20090413

Nu är det också många som menar att ställer man upp i sådana här program så får man stå sitt kast – javisst är det så! Frågan är mer hur pass informerad varje deltagare blir om programmets koncept och frågeställningarnas outtalade och underförstådda vinklingar? Får de till exempel se frågorna innan programmet spelas in? Får de neka vissa frågor utan att bli uteslutna ur programmet? Har de informerats om att programmets karaktär är att förlöjliga gästen? Är det inte mer sannolikt att de tror att de ska medverka i ett program typ “Här är ditt liv” fast med lite mer krydda? Vad för krydda det handlade om blev de blivit varse om via den beska eftersmaken. Är frågornas tvetydiga karaktär viktigare än gästen handlar det enbart om att förnedra deltagaren!

Jag har svårt att tro på att någon frivilligt ställer upp på att bli förödmjukad i nationella TV. Knepiga och lite närgångna frågor är säkert okej, men steget därifrån till att bli hånad och kränkt för hur man ser ut eller är som person är rena rama personangreppet!

Ta Britains got Talent till exempel. De tyckte att Susan var ful och en löjlig figur, alltså tog alla för givet att hon också skulle göra bort sig. När hon sedan visade vad hon kunde förändrades allt som i ett trollslag – plötsligt blev hon vacker för att hennes röst och sång gjorde henne vacker. På youtube kan man läsa följande kommentarer:

all my family like ‘This one is gonna be bad’ and I just knew she would be amazing. Due to the fact, she didn’t talk weird, she appeared to be well coordinated and you could tell she would know the difference between good and bad (singing)

AMAZING!!!!!!dont remember have I ever heard someone singng like that.This woman has shown us that look and age are not important at all…and she has a TALENT, sings like profi….keep on!!!!

I am a grown man agead 29 and I was reduced to tears when this woman sang on the show. Her singing blew me away, I felt awful for judging her on appearance. I hope she wins!

Om jag inte minns fel så var Bert Karlsson inblandad i ett liknande program på svenska, och om det inte är helt fel på minnet så fanns det en kvinna som även hon “föll utanför normen” men hon hade också en röst som hette duga. Bert sågade henne på grund av hennes utseende. Han menade att hon inte skulle göra sig bra (var det i rutan eller i uppträdanden? Minns ej). Hur som helst – i hans ögon tycks utseendet vara mer värt än själva talangen eller kunnandet och det får mig att tänka på de gamla skämtfilmerna och skämtserierna där man kan se den kvinnliga sekreteraren sitta i chefens knä. Hon får anställning, men inte för att hon är kunnig utan enbart för att hon ser bra ut.

Om vi skulle reducera alla de människor som inte följer “normen” skulle denna värld i sanning var mycket fattig på kultur, vetenskap, och andra egenskaper. Är det så vi vill ha det?

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Liknande poster:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *